Amber Arcades verdient meer

Donderdagavond 16 mei 2019, de bovenzaal van Luxor in Arnhem is nog niet eens half gevuld als Amber Arcades het podium betreedt. Het publiek vraagt zich hardop af waarom zo weinig mensen deze avond de weg naar dit optreden weten te vinden. Amber Arcades timmert immers succesvol aan de weg met optredens op grotere festivals en hun nieuwe album European Heartbreak oogst lovende kritieken. Deze indieband verdient veel meer publiek!

Frontvrouw Annelotte de Graaf (zang, gitaar) treedt aan met onder meer Manuel van den Berg op gitaar en Pieter Zaal op bas – hij speelde twee weken geleden nog in Wageningen (bevrijdingsfestival 2019) met het ook uit Utrecht afkomstige Figgie. Verder is het podium gevuld met keyboard, drums en worden koperinstrumenten naar voren gehaald om de sfeer van het album ook op dit podium goed neer te zetten.

Iedereen die het laatste album kent, weet dat Annelotte een mening heeft over politiek in het algemeen en over Europa in het bijzonder. En die mening brengt ze over met haar songs, soms heel direct, al klinken de meeste songs onbezorgd en zonnig. Dat is ook wat we in Luxor te horen en te zien krijgen. Heerlijke nummers, met liefde gebracht en soms wordt het tempo en volume opgevoerd. Maar de boodschap is serieus: “All alone in the Eurozone …”, “… Goodnight Europe”.

Annelotte wisselt elektrische gitaarrifjes af met akoestische akkoorden, ondersteund door de gitaarloopjes van Manuel. Als daarachter nog een trompet opkomt, wordt je geraakt door deze fijne popliedjes, maar wel heel zachtjes, alsof je wordt geaaid met een fluwelen handschoen.

Het publiek kan genieten en heeft alle ruimte om de songs in zich op te nemen. De set wordt in één keer afgewerkt dus niet nog een keer van het podium afgaan om vervolgens voor één of twee songs terug te komen. Nee, alles meteen op tafel, geen onnodig wachten, vindt Annelotte; “tenslotte moeten we morgen weer werken”. Dat moeten we inderdaad, maar wel met nieuwe energie na dit optreden.

Tekst en foto’s : Guido Roncken

Website Amber Arcades

 

error: Content is protected !!