Amy Speace Begin deze maand verscheen met ‘That Kind Of Girl’ het nieuwe album van de veelzijdige en talentvolle Amerikaanse singer-songwriter Amy Speace. Op dit in eigen beheer uitgegeven en in de Mr. Lemons Studio in Nashville opgenomen album staan twaalf tracks waarin Speace een opvallende dosis soul weet te leggen. Zoals in het prachtige openingsnummer Nothing Can Come From This. En de gevoelige pianoballad One Man’s Love. Met deze plaat bewijst Amy Speace eens temeer tot de top van de vrouwelijke singer-songwriters gerekend te mogen worden.

Dat de in Nashville, Tennessee woonachtige Speace zich heeft ontwikkeld tot een begenadigd songwriter bewees zij eerder al met het vorig jaar uitgebrachte album How to Sleep in a Stormy Boat. En op ‘That Kind Of Girl’ bewijst ze dit eens temeer in onder andere de titelsong en het sensitieve One Man’s Love waarin ze openhartig terugblikt op een pijnlijke driehoeksverhouding. Maar ook in nummers als Nothing Can Come From This, waarin naast een heerlijk gitaartje en subtiel pianospel het geluid van strijkers hoorbaar is, het samen met Ben Glover geschreven Three Days en Hymn For The Crossing.

Op That Kind Of Girl heeft Speace zich weten te omringen door een stel goede en doorgewinterde muzikanten. Naast bassist Dean Marold, drummer Neilson Hubbard en gitaristen Will Kimbrough en Carl Broemel wordt Speace bijgestaan door toetsenist Danny Mitchell en Eamon McLoughlin op mandoline. Verder dragen onder meer John Moreland, Ben Glover, Tim Easton en Telisha Williams hun steentje bij als backing vocalisten.

Laatbloeier

De aanvankelijk als actrice, regisseur en toneelschrijver begonnen Speace staat voor wat betreft muziek bekend als een laatbloeier. Pas op 25-jarige leeftijd begint ze met gitaarspelen en drie jaar later componeert en schrijft ze haar eerste song. Niet lang daarna wordt ze in New York opgepikt door folk-artieste en Grammy-winnares Judy Collins die meerdere nummers van Speace opnam en ook met haar op tournee gaat. Uiteindelijk verschijnt in 2002 met Fable het officiële debuut-album.

Na het verschijnen van Songs For Bright Street in 2006 maakt Speace definitief naam als zangeres en songschrijver en wordt wel vergeleken met zangeressen als Sheryl Crow, Alison Krauss and Gretchen Wilson. En na The Killer In Me (2009) en Land Like A Bird (2011) komt ze met het alom gewaardeerde album How to Sleep in a Stormy Boat op wie zij onder meer wordt bijgestaan door de jonge en talentvolle americana muzikant en songwriter John Fulbright. En nu is daar dus That Kind Of Girl, een album dat het aandachtig beluisteren meer dan waard is.

Overigens hebben wij Amy Speace al eerder in Nederland zien optreden. Zo opende zij in 2013 een concert van John Fulbright en bracht bij die gelegenheid samen met Fulbright het wonderschone The Sea & The Shore ten gehore. En wij zagen haar toen zij een intiem concert gaf in het Witte Kerkje in Terheijden. Daar hadden wij voorafgaand aan het optreden ook een uitgebreid en openhartig interview met Amy Speace.

Website Amy Speace

error: Content is protected !!