Beth Hart komt met prachtig en openhartig album

Beth Hart Met het verschijnen van ‘Better Than Home’ is het nieuwe studio-album van de Amerikaanse rock- en soulzangeres Beth Hart een feit. Dat hier in ons land door menig fan reikhalzend naar uitgekeken is blijkt wel uit het feit dat het album meteen een nummer 1-notering in de Nederlandse albumlijst oplevert. ‘Better Than Home’ van Beth Hart komt deze week namelijk binnen op de eerste plaats van de GfK Dutch Album Top 100.

Misschien is het feit dat ‘Better Than Home’ in Nederland meteen een nummer 1-notering oplevert niet eens zo verwonderlijk. In de loop der jaren heeft deze uit Californië afkomstige power-zangeres in ons land een grote en trouwe schare fans opgebouwd. Hetgeen ook blijkt uit de vele succesvolle en uitverkochte shows van Hart in Nederland. Zo speelde ze vorige week nog in een tot de nok toe gevulde Heineken Music Hall.

Na succesvolle (blues)uitstapjes met Joe Bonamassa keert Hart met ‘Better Than Home’ terug naar haar singer-songwriter verleden en lijkt hierbij openhartiger dan ooit. Op het album staan elf tracks waaronder de soulvolle ballad Might As While Smile – met heerlijke blazers, een lekker koortje en natuurlijk het hartverscheurend mooie stemgeluid van Hart – waarmee het album opent. Daarmee zet ze de ‘ijzig’ aangename toon voor de rest van het album.

Trouble

Op ‘Better Than Home’ gaat Hart naar het diepst van haar ziel waar ze de strijd aangaat met haar demonen uit het verleden. Zoals in het openhartige titelnummer, het up-tempo Trouble, het prachtige Tell ‘Em To Hold On en het kippenvel bezorgende Tell Her You Belong To Me waarin ze alle pijn, frustratie en verdriet het lichaam uitschreeuwt. En je als luisteraar deelgenoot maakt van haar strijd. Godzijdank in de wetenschap dat Hart haar demonen uit het verleden inmiddels verslagen en achter zich gelaten heeft.

Wat dat betreft kan Hart putten uit een op z’n zachts gezegd ‘bewogen’ leven. In het verleden kampt ze onder meer met ernstige verslavingen aan alcohol en drugs. Een strijd waarvan ze eerder overigens al uitgebreid verslag doet op Leave The Light On uit 2004. Haar eerste plaat – Immortal  – dateert alweer uit 1996. Daarna volgt Screaming For My Supper (1999) waarop Hart duidelijk laat horen dat ze zich heeft laten beïnvloeden door een andere geweldige zangeres, Etta James.

Na 37 Days (2007) en My California (2010) verschijnt in 2011 het succes-album Don’t Explain met Joe Bonamassa waarop Hart covers zingt van door haar bewonderde artiesten als Aretha Franklin en de eerder genoemde Etta James. Hetzelfde doet ze later – ook met Bonamassa – op het album Seesaw. En nu verschijnt op Provogue/Mascot Label Group haar nieuwe album ‘Better Than Home‘. Misschien wel haar beste en meest introspectieve plaat tot nu toe.

Website Beth Hart

error: Content is protected !!