Bettye LaVette

Het is fijn en bemoedigend te constateren dat de Amerikaanse soulzangeres Bettye LaVette met hernieuwde energie het nieuwe jaar in knalt. Met een te gekke nieuwe plaat wel te verstaan. Op het zojuist uitgebrachte album ‘Worthy’ laat The Great Lady of Soul eens temeer horen nog altijd een geweldig zangeres te zijn. Op dit uit elf tracks bestaande album neemt LaVette op eigenzinnige wijze nummers van onder meer Bob Dylan, Mickey Newbury, Jagger & Richards en Lennon & McCartney onder handen.

Voor dit album is LaVette een hernieuwde samenwerking aangegaan met de bekende producer Joe Henry die werkte met onder meer Solomon Burke, Mary Gauthier, Bonnie Raitt, Elvis Costello en vele anderen. En met wie LaVette in 2005 al het album I’ve Got My Own Hell To Raise opnam. Terwijl LaVette al sinds 1962 platen opnam was dit het album waarmee ze uiteindelijk doorbrak. Hetgeen haar ook de bijnaam “best bewaarde geheim van de soul” opleverde.

De op het nieuwe label Cherry Red Records uitgebrachte plaat opent met een verrassende uitvoering van het nummer Unbelievable van Bob Dylan waarbij LaVette er in slaagt hier een geheel eigen, meer funky draai aan te geven. Op het daaropvolgende meer ingetogen When I Was A Young Girl laat de bijna 69-jarige LaVette horen dat haar stem met het verstrijken van de jaren nog niets aan zeggingskracht heeft ingeboet. Met haar krachtige, wat raspende stemgeluid weet zij de nummers stuk voor stuk naar een hoger plan te tillen en een ongekende dynamiek mee te geven.

Bless Us All

Zoals goed te horen is in de heerlijke ballad Bless Us All van Mickey Newbury waarbij je je als luisteraar terug waant in de hoogtijdagen van de soul in de jaren ’60 en ’70. Met Stop laat LaVette horen ook de meer jazzy kant niet te schuwen. En op Complicated (Jagger/Richards) toont ze ook wel raad te weten met een portie rock & roll. Als geen ander weet zij diverse stijlen als soul, blues, country, funk, rock en gospel te combineren. En hier met veel gevoel en een geweldig stemgeluid haar eigen sound aan te geven.

Op gepassioneerde wijze toont LaVette ook haar kwetsbare kant in tracks als Where A Life Goes – waarin ze het gesprek aangaat met haar overleden zus – en de gevoelige ballade Undamned waarin ze het op hartverscheurende wijze uitschreeuwt. Prachtig is ook haar uitvoering van Wait van Lennon & McCartney. Afsluiter is het al even mooie Worthy, geschreven door Mary Gauthier en Beth Neilsen Chapman. Stuk voor stuk songs van een ongekende schoonheid die beklijven als dubbelzijdig plakband.

Daarmee constateren we dat deze nieuwe plaat van de in 1946 als Bettye Haskins geboren soulzangeres een toepasselijke titel heeft meegekregen. ‘Worthy’ is namelijk in meerdere opzichten een waardige plaat geworden. Ter promotie van het album tourt LaVette de komende maanden door Amerika en Europa waarbij ze gelukkig ook ons land aandoet. Op dinsdag 17 maart is ze te bewonderen in Paradiso, Amsterdam.

Website Bettye Lavette

error: Content is protected !!