Avontuurlijke muzikale ontmoeting met Toeareg-muzikanten

Bambino Doornroosje NijmegenOver een paar weken vindt alweer de 29e editie plaats van het alom gewaardeerde en uitdagende muziekfestival Music Meeting in Park Brakkenstein in Nijmegen. Onlangs nam het Britse muziektijdschrift Songlines Magazine het festival op in een lijst van de 25 beste internationale muziekfestivals. Zoals inmiddels gebruikelijk vinden in de aanloop naar het festival een aantal concerten plaats onder de noemer Club imm…! Een paar weken geleden stond in dat kader The Budos Band uit New York op het podium van Doornroosje en vanavond is het de beurt aan de Afrikaanse band Bombino.

Bombino is een band van Toeareg-muzikanten uit Niger – geformeerd rond stergitarist Omara ‘Bombino’ Moctar – die op magistrale wijze westerse gitaarmuziek, rock en authentieke Afrikaanse muziek en Caribische ritmes weet te verenigen in ‘hete’ en lekker dansbare ‘woestijnblues’. Daarmee is Bombino een goed voorbeeld van wat er kan ontstaan als muzikale stromingen samenkomen. En toont de groep tot wat voor moois avontuurlijke muzikale ontmoetingen kunnen leiden. Waarmee eens te meer wordt bewezen hoe universeel muziek is.

Keith Richards

Alvorens de band het podium betreedt, krijgt het publiek een indringende introductie voor de kiezen waarin verteld wordt dat Moctar tot tweemaal toe heeft moeten vluchten (in 2007 worden twee van zijn bandleden op brute wijze vermoord door het leger van Niger, red.). Eerst naar Algerije en daarna naar Burkina Faso, het land waar zijn verbluffende gitaarspel uiteindelijk wordt ontdekt en opgepikt. In 2011 levert Bombino – gesteund door onder meer Keith Richards – met Agadez (vernoemd naar zijn geboorteplaats, red.) een fantastische debuutplaat af.

Bambino Doornroosje Nijmegen

Bombino begint het concert met een aantal akoestische nummers en meer authentieke muziek uit de Sahara- en Sahelregio met veel percussie. Hiermee weet de band het publiek aardig in de juiste en sfeervolle stemming te brengen. Mede ingegeven door het feit dat de muzikanten in traditionele Toeareg-kledij op het podium staan. Als Moctar op een gegeven moment een elektrische gitaar omgehangen krijgt en één van de percussionisten eveneens een elektrische gitaar ter hand neemt, gaat het pas echt los.

The Black Keys

Bambino Doornroosje NijmegenWat volgt is een bijzonder energiek en uiterst dansbaar optreden waar een enthousiast swingend publiek met volle teugen van geniet. Op indrukwekkende wijze worden Afrikaanse ritmes gecombineerd met rauwe blues waarbij het fantastische gitaarspel en de verwonderende improvisaties van Moctar grote indruk maken. Dit geldt zeker ook voor de super strakke bassist die het aanzienlijke reggae-gehalte van de muziek een stuwende dimensie meegeeft.

De muziek van Bombino doet overigens sterk denken aan een andere groep Toeareg-muzikanten – Tinawiren – die ook al eerder op de Music Meeting stond. Onlangs bracht Bombino een tweede internationaal album uit, getiteld Nomad en geproduceerd door niemand minder dan Dan Auerbach van de The Black Keys. Eerder al was Bombino  onderwerp in de ontzagwekkende documentairefilm Agadez , the Music and the Rebellion.

Met het optreden van vanavond geeft de Music Meeting in ieder geval een uitstekend visitekaartje af voor de komende editie van het festival op 18, 19 en 20 mei aanstaande in Park Brakkenstein in Nijmegen.

Bambino Doornroosje Nijmegen

error: Content is protected !!