Amerikaans singer-songwriter klopt op de deur in Nederland

Een gevestigde naam in zijn thuisland, de Verenigde Staten; zo goed als onbekend in Nederland. Brendan James, in 1979 geboren in Nashua, New Hampshire en tegenwoordig woonachtig in Charleston (SC). Op zijn negentiende begonnen met zowel piano spelen als zingen, in 2008 getekend door een invloedrijk platenlabel en sindsdien als singer-songwriter onderweg van optreden naar optreden. De afgelopen twee weken verzorgde Brendan James niet alleen het voorprogramma bij de optredens van Tom McRae, maar gaf hij ook enkele shows in zijn eentje. LiveStreamMagazine zag deze sympathieke Amerikaan aan het werk in Luxor Live (Arnhem) en Hedon (Zwolle). 

“Heartfelt, optimistic pop music”, zo omschrijft Brendan zijn muziek als ik hem kort spreek na afloop van zijn optreden in poppodium Hedon in Zwolle. Oprechte, welgemeende popmuziek met een optimistische ondertoon. Popmuziek met invloeden uit de hoek van traditionele volksmuziek, op de piano vertolkt, in de stijl van grootheden als Elton John, James Taylor en Matt Simons. Met laatstgenoemde toerde hij in 2015 al door Nederland. En nu is Brendan dus terug in ons land. Met zijn piano, met materiaal van de vier albums en twee EPs die hij inmiddels heeft uitgebracht en met de vaste wil om te genieten van zijn verblijf in Nederland.

  

Samen en alleen

Hoe werkt dat nu, zo’n toer door Nederland in het kielzog van de Engelse singer-songwriter Tom McRae? Ach, eigenlijk heel simpel. Beide artiesten worden in Nederland vertegenwoordigd door Double Vee Concerts, beide artiesten opereren in het singer-songwriters genre en als beide heren op op ongeveer hetzelfde moment te kennen geven dat zij brood zien in een aantal optredens in Nederland is de link snel gelegd. Dat betekent een aantal shows samen, maar ook enkele optredens los van elkaar. En zo kan het gebeuren dat op het moment dat Tom McRae zijn ziel en zaligheid blootlegt bij het Naked Song 2018 in Eindhoven, Brendan James een eigen show in Brabant heeft in de vorm van een huisconcert. Maar vanavond en ook de komende dagen vinden beide artiesten elkaar weer op de verschillende podia, zoals bijvoorbeeld in Luxor Live of de Kleine Zaal van Hedon.

Bring My Love Home

Een half uur krijgt Brendan James om het publiek te laten kennismaken met zijn warme stem en zijn prima pianospel. Luisteren naar bijvoorbeeld zijn nieuwe single die op 23 April is uitgekomen en het prachtige Bring My Love Home van zijn in 2015 uitgebrachte EP The Howl. Over het wankele evenwicht tussen “het willen maken in de muziekwereld” en de “persoon blijven die je bent”. Over de belofte aan het thuisfront dat je niet wezenlijk zult veranderen en altijd huiswaarts zult keren, ook al betekent het leven van muzikant dat je veel onderweg bent. “From the Great Escape to the Great Unknown / I will always Bring My Love Home / From the highest high to the lowest low / I will always Bring My Love Home / From the Northern Sky to the Edisto / I’ll Bring My Love Home / I’ll Bring My Love Home.” 

Terug naar Nederland      

Voor Brendan James was dit derde bezoek aan Nederland slechts een opwarmertje voor een wat langer verblijf later dit jaar. Zijn huis in de Verenigde Staten staat in de verkoop, de vliegtickets voor een vlucht naar Amsterdam-Schiphol op naam van het gezin James zijn geboekt, een pipowagen voor de eerste nachten is gehuurd. Doel van deze trip? Zijn dochters van 2 en 4 jaar en natuurlijk zijn vrouw, de wereld laten zien. Reizen door verschillende werelddelen, inspiratie opdoen voor nieuwe songs, te beginnen in Nederland. Oh ja, hij zoekt voor ergens in juni nog een onderkomen voor vier personen in de omgeving van Amsterdam/Haarlem. Mocht u iets weten, dan staat daar wellicht een privé-concert tegenover.

Tekst & Foto’s: Herman Sixma

error: Content is protected !!