Johan Derksen’s Sunday Blues met Dana Fuchs

Café Restaurant Hofsteenge in Grolloo is goed gevuld, buiten is het warm en binnen begint de ‘sweatty blues’ van de soulvolle Amerikaanse blueszangeres Dana Fuchs die samen met haar band naar ons land is gekomen voor een aantal shows. Het optreden van vanmiddag vindt plaats in het kader van de bijzondere concertreeks ‘Johan Derksen’s Sunday Blues’.

Hoewel het nieuwe, in Memphis, Tennessee opgenomen album ‘Love Lives On’ begin volgend jaar verschijnt krijgt het publiek in Grolloo als voorproefje een aantal songs van deze nieuwe plaat te horen. Fuchs schreef de nummers voor dit album met gitarist Jon Diamond. Vanavond opent de Dana Fuchs Band met het fraaie bluesnummer Ready To Rise, gevolgd door Handful Too Many en Living On Sunday.

Van meet af aan blijkt dat Fuchs vanavond goed bij stem is. Qua volume en power doet haar rauwe en soulvolle stemgeluid denken aan een Etta James, Janis Joplin of Beth Hart. Ook Jon Diamond blijkt goed op dreef als hij de ene na de andere solo uit zijn gitaar perst, hiertoe in de gelegenheid gesteld door een geweldige ritmesectie in de persoon van Walter Latupeirissa op bas en Piero Perelli op drums, verdienstelijk aangevuld door Nicola Venturini op toetsen.

Calling All Angels

In haar aankondiging van het nieuwe Calling All Angels laat Fuchs weten dat dit nummer gaat over het verlies van haar zus, haar twee broers en beide ouders. Vorig jaar overleed haar moeder in een periode dat ze zelf zwanger was. Ondanks het feit dat ze dit als bijzonder verwarrend ervoer is de strekking van dit nummer “we are celebrating life”, aldus Fuchs. En hoewel ze niet religieus is, voelt een optreden voor haar, zeker op een dag als vandaag (zondag) ‘als naar de kerk gaan, als rock ‘n roll in de kerk’.

Haar twee jaar geleden overleden vader was daarentegen wel een overtuigd katholiek. Fuchs beschouwde hem altijd als een held maar zag later in dat hij toch niet zo perfect was en haatte hem omdat hij te veel alcohol dronk en te veel schreeuwde. Op latere leeftijd besefte ze ook dat haar vader een moeilijk leven had gehad en zijn hele jeugd was mishandeld door zijn vader en moeder. Hij kreeg zes kinderen en had geen geld, maar probeerde het ze toch naar de zin te maken. Op het einde van zijn leven maakte ze het weer goed met haar vader en ze is blij hem gekend te hebben. Dit alles is opgetekend in het nummer Faithful Sinner. “Hij was niet perfect, maar wie is dat wel. God helpe hem.”

Op het nieuwe album staat ook een mooie en soulvolle cover van Otis Redding’s Nobody’s Fault But Mine en met Sedative, een sexy nummer over nachtmerries en Battle Lines, met Fuchs op akoestische gitaar, laat ze nog een aantal songs van de nieuwe plaat horen. Verrassende afsluiter is een fraaie uitvoering van Led Zeppelin’s Whole Lotta Love, waarbij ze vocale uithalen laat horen die Robert Plant vandaag de dag niet meer haalt.

Johnny Cash

In de toegift brengt Fuchs met Ring of Fire van Johnny Cash nog een eerbetoon aan de man die haar geïnspireerd heeft. Waardig slotakkoord van vanavond is het eveneens voor het nieuwe album ‘Love Lives On’ bestemde The Same Sunlight. Naar verwachting verschijnt deze in eigen beheer uitgebrachte plaat in maart 2018.

Tekst & Photos: © Henry Knegt

Website Dana Fuchs

 

error: Content is protected !!