Ready to Rise, Ready to Rock!

‘Hello Arnhem, I’m ready to rise and rock tonight. Are your ready to rock with me?’ met Natuurlijk is de met overwegend 40+ (st)ers gevulde zaal van Luxor Live klaar voor een avondje rauwe bluesrock Dana Fuchs en haar band. Want na een afwezigheid van twee jaar waarin ze haar moeder verloor en een paar maanden later haar zoontje Aidan op de wereld zette, is Fuchs terug in Nederland. Terug op de plek waar ze zich thuis voelt, het podium: ‘So just celebrate life, tonight.’

Ready To Rise is de naam van de tour en ‘Ready To Rise’ is de naam van het nieuwe studioalbum dat in de steigers staat. En Ready To Rise is ook de naam van het eerste nummer dat vanavond op de speellijst staat. Een echte Dana Fuchs song; lekker bluesy en met kracht gespeeld. Terwijl een aantal bezoekers op zoek gaat naar hun oordopjes, krijgt Fuchs vanuit het publiek een kadootje aangereikt. Babykleertjes?


Vervolgens wordt Bliss Avenue van het in 2013 verschenen gelijknamige album ingezet. ‘I got nobody / no place to call home / got no one to lean on / you left me alone / all I relied on / fell flat on the floor / It’s gonna be a long night alone / I got in store /… / It’s gonna be a long night alone, on Bliss Avenue.’ Herinneringen aan de tijd dat Fuchs ’s nachts eenzaam en verlaten over straat zwierf; op zoek naar een slaapplaats, op zoek naar een thuis.

Hoewel de tijd van op straat leven gelukkig voorbij is, betekent dit niet dat de gebraden duiven Fuchs inmiddels in de mond vliegen. Het blijft sappelen voor een rock- en blues chick die opereert in de marge van de muziekscene en geen grote zalen uitverkoopt. Dat wringt, zeker als je graag het allerbeste wilt brengen. Een 5-sterren hotel is niet nodig, maar wel graag een bed en een douche als je op tour bent. Een vaste geluidsman, zodat je niet meer afhankelijk bent van het humeur en de kwaliteiten van de ‘technicus van dienst’. Goede monitors, zodat je op het podium weet dat het goed zit en niet je oren verpest. En goede opname- en promotiefaciliteiten voor dat volgende album. De fans hebben er recht op; Dana Fuchs en haar band niet minder.

Crowdfunding

En dus werd er – via Pledgemusic.com – een campagne gestart om het volgende album te realiseren. Fans konden bieden op items die door Fuchs werden aangeboden, variërend van gesigneerde cd’s en posters tot huisconcerten en persoonlijke boodschappen. Ondertussen hield Fuchs iedereen op de hoogte van de stand van zaken. En het heeft gewerkt, want het streefbedrag is inmiddels binnen. En dus is er voor mei studioruimte gereserveerd in Memphis, Tennessee om samen met haar begeleiders het ‘Ready To Rise’ album op te nemen. Vanavond alvast een voorproefje in de vorm van een aantal nieuwe nummers.


Eén van de nieuwe nummers die vanavond zeker indruk maakt is Faithful Sinner. Het verhaal over haar vader, twee jaar geleden overleden in het ziekenhuis. Het ene moment kus je iemand gedag met een bijna vanzelfsprekend ‘tot morgen’; de volgende dag krijg je het bericht dat hij is overleden. Geen makkelijk mens, haar vader; niet voor zichzelf, niet voor zijn zes kinderen, waarvan de namen allemaal beginnen met een ‘D’ en waarvan Dana de jongste is.


Haar vader is zelf de zoon van een vader met losse handjes en een aan alcohol verslaafde moeder. ‘Na een tijdje realiseerde ik me dat ook mijn vader slachtoffer was, onze relatie verbeterde en ik ging van hem houden. Hij stond  op het punt om uit het ziekenhuis ontslagen te worden en nu was hij dood. Daarom voor hem, Faithful Sinner. ‘I woke up, in a bad dream / Everyone I loved, looking at me / Someone to lean on, someone to lead / But I was bound, to never succeed…’.

De speellijst blijkt vanavond niet meer dan een vage richtlijn. Volgordes worden omgewisseld en Ring Of Fire overgeslagen. Tijd voor verzoekjes uit de zaal. Een kakafonie van songtitels wordt naar het podium geroepen. ‘Summer Song? Strung Out?’ Toch maar niet.


Horen we daar niet de Etta James cover I’d Rather Go Blind, gevolgd door de Rolling Stones cover Gimme Shelter? Eerst met alleen Jon Diamond op gitaar, later met de rest van de band die behalve uit Diamond bestaat uit Walter Latupeirissa (basgitaar), Nicola Venturini (keyboards) en Piero Perelli (drums). En ja, in de toegift komt ook Misery van het in 2007 uitgebrachte album ‘Live in NYC’ nog voorbij. Een liefdeslied, maar niet eentje om vrolijk van te worden. Gelukkig is Dana Fuchs Ready To Rise…..

Tekst: Herman Sixma || Photos:  ©  Rijno Boon Photography

Website Dana Fuchs

error: Content is protected !!