De La Soul houdt hiphop springlevend

De legendarische rapgroep De La Soul staat vanavond voor een uniek optreden in de Arnhemse Musis Parkzaal. Een optreden die groots is aangekondigd, in een grootse zaal en passend voor deze helden van weleer. Een uitverkocht Musis zou een logisch gevolg zijn waar de jaren tachtig generatie snel de tickets weet te scoren wat echter minder geldt voor de huidige rap en hiphop liefhebbers. Gooit Hemelvaartsdag met de vele dag-vullende festivals wellicht roet in het eten?

Musis Arnhem en haar Parkzaal biedt plaats aan ongeveer zeventienhonderd bezoekers maar de show is niet geheel uitverkocht. Het was ook niet de verwachting en aan de organisatie en promotie heeft het zeker niet gelegen, in gesprek met wat jeugdige bezoekers merk ik dat deze generatie De La Soul gewoonweg niet kent. Toch mooi om te zien dat de fans van weleer hun kroost meenemen om draagvlak te creëren en de passie over te dragen  en hiphop levend te houden. Het balkon is dicht en de zaal krijgt de uitstraling wat De La Soul verdient, VOL.

Het is 19.15 uur en de deuren gaan open. Het optreden van Kelvin Mercer, Vincent Mason en David Jude Jolicoeur staat gepland om 20.15 uur en wordt met passende beats ingeluid door DJ SmoothCee (Ivo Statinsky) die het publiek al weet op te warmen en de toch ook jeugdige fans aan het dranghek weet te kluisteren.

Fashionably late

DJ SmoothCee mag langer het podium nemen dan menig voorprogramma, wat het publiek zeker op prijs stelt. Het neemt niet weg dat De La Soul pas om 20.45 het podium betreedt. Geen probleem, zij mogen dat. David Jude Jolicoeur loop ik voor het optreden in de coulissen nog tegen het lijf – niet helemaal fit – met een goed gevuld bord warm eten. Die versterking moet eerst naar binnen. 

Old-school hiphop vibes, dat kunnen we verwachten. DJ SmootCee verlaat het podium en wordt naadloos overgenomen door Vincent Mason, a.k.a. Plug Three. Op een ogenschijnlijk leeg podium klimt Vincent achter de draaitafels en probeert het publiek in de De La Soul modus te krijgen. 

 

Voorgaand aan dit unieke optreden in Musis stond De La Soul met de Gods Of Rap in Amsterdam. De La Soul, Public Enemy en Wu-tang Clan, een illuster rijtje en mooi affiche, al liep daar het één en ander in de spreekwoordelijke soep. Public Enemy  en Wutang Clan verschenen in de ‘light’ versie en het geluid was ook al niet om voor naar huis te schrijven. Vavanond staat De La Soul exclusief en compleet in Musis Arnhem, en de soundcheck was meer dan goed.

Met het aantreden van Kevin (a.k.a. Plug One) en David (a.k.a. Plug Two) is het podium compleet maar toch ook wel een beetje leeg. Kan De La Soul anderhalf uur blijven boeien? Vanaf hun debuut 3 Feet High and Rising uit 1989 tot nu staat het sympathieke drietal garant voor een melodieuze mix van rap, jazz en pop. Vanavond stralen ze direct een enthousiasme en dankbaarheid uit naar en door het publiek, het komt wel goed vanavond! 

Ode aan de hiphop

Het valt op dat de mannen gelijk oog hebben voor de oude maar zeker ook de nieuwe garde. Waar een bepaalde ‘angst’ heerst voor het uitsterven van de old-school hiphop begint het kaarsje weer te branden bij het zien van zoveel jeugd – al dan niet begeleidt door de ouderlijke fans  – die het enthousiasme weer moeten oppakken van hetgeen De La Soul uitdraagt. Het doet de band ogenschijnlijk goed waarbij Kevin nog maar eens benadrukt dat het hen goed doet dat de jeugd hun erfgoed verder kan gaan uitdragen en beleven. 

De La Soul scoorde rond het begin van de jaren negentig grote hits met nummers als Me Myself And I, Say No Go en Ring Ring Ring (Ha, Ha, Hey!) en vele hits meer in de loop van de jaren. Na zolang in de spotlights te hebben gestaan zou je verwachten dat een band als deze enigszins geprogrammeerd de podia afgaan maar niets is wat het is. Setlist?, daar zijn ze niet zo van, lekker op het gevoel en de vibes van het publiek spelen.

 

En het publiek wordt bespeeld, naar volle tevredenheid. De La Soul komt als een ware diesel op gang en blaast een portie stoom af op het publiek. We hebben het niet meer over het niet uitverkopen van deze show, we praten en beleven alleen nog maar hiphop. Old school hiphop is ‘Alive and kicking’.

Al met al een memorabele avond, de laatste tonen klinken in de Parkzaal en het publiek wacht gestaag op enige vorm van een toegift maar de koek is op. De La Soul heeft geleverd en de harten gewonnen van de uit alle winstreken gekomen hiphop fans. Tijd voor een biertje in de mooie foyer van Musis.

 

Ik praat nog even na met de organisatie en enkele bezoekers en kom tot de conclusie dat, ondanks de tegenvallende kaartverkoop, dit toch een heel geslaagd optreden is geweest. ‘Oud’ heeft De la Soul herbeleefd, ‘jong’ heeft De La Soul gevonden. Maar toch ook een opmerking van een bezoeker die graag met zijn vriendengroep was gekomen maar gezien de entreeprijs als enige de gang naar Musis heeft kunnen maken.

Ik zeg Musis gedag en zing stiekem nog even ‘Me, Myself and I’ 

Tekst en foto’s : Rijno Boon

De La Soul in Musis is een gezamelijke productie van Luxor Live en Musis Arnhem  Website Musis || Website Luxor Live

error: Content is protected !!