Demi Knight, schoonheid en verfijning met gelijkwaardig album

Demi Knight wist al hoge ogen te gooien tijdens ‘De Beste Singer/Songwriter van Nederland’, editie 2015. De bal is nadien gaan rollen en rolt voorlopig voort. Demi de Ridder, de Tielse country/americana zangeres op tour met haar debuutalbum Budapest. Demi Knight groeide op met de muziek van Dolly Parton en Loretta Lynn, van zingen in de slaapkamer tot clubtour met debuutalbum Budapest, Demi is er klaar voor.

De ter recensie aangeboden CD bewust even in de wacht gezet en Demi Knight, als voorprogramma van The Bluebirds in het Arnhemse Luxor Live, eerst maar eens gaan “voelen” en beleven.  Demi neemt het podium en overziet het uitverkochte Luxor, “wauw, wat een opkomst”. Waar het voorprogramma vaak een proloog is voor de “main act” word ik “verblind” door de schoonheid en verfijning van Demi Knight. Ondanks de “dutch disease” neemt Demi mij mee in een oase van zuiverheid en passie en is dit “voorprogramma” voor mij ook een “main act”.

Budapest

Het tien tracks tellende album beschrijft misschien wel de rollende bal waarin Demi in terecht is gekomen. Van periode ‘Beste Sing en Songwriter’ tot het album geeft mij het gevoel daarin mee genomen te worden. Zo ook refereert Demi, tijdens het optreden in Luxor Live, aan de periode dat zij in Boedapest doorbracht. In eerste instantie voor haar studie maar ook om in een vernieuwende omgeving tot nieuwe inspiraties te komen.

Met haar band, en de opgedane inspiraties uit Boedapest, werd Budapest tot leven geroepen. De losse eindjes werden aaneen gevlochten tot een geloofwaardig geheel, een verhaal was geboren. Na de eerdere releases van Margaret en Love The Same is een volwaardig debuutalbum klaar voor het publiek. In Luxor Live staat Demi er alleen voor, maar haar ingetogenheid, betoverende lach en verfijnde stemgeluid neemt je zo mee in de inhoud van de de CD.

Met ‘Buried Cold’ word je meteen de trechter ingezogen van de “country sound”. Een specifiek stemgeluid,.. je wilt een vergelijking zoeken maar dat is er niet en hoeft ook niet, het is gewoon Demi Knight ondersteund met fijne specifieke gitaar slides. Love The Same en het meer uptempo Winding Road neemt je moeiteloos verder in het verhaal mee.

“Demi Knight doet je denken aan doorgewinterde country iconen”

In Luxor Live wordt Margaret door Demi geïntroduceerd als een klein nummer met een intiemere output dan Winding Road. Al dan niet een kleine hint naar een groep bezoekers die nog gegrepen zijn door de  “Dutch Disease”. Het ingetogen Margaret is op het album, met de harmonieuze ondersteuning van Jesper Schalks, een nog warmer geheel.

Gek genoeg kan je de teksten interpreteren naar eigen belevingen en ervaringen, wat ik ook graag overlaat aan een ieders eigen beleving, maar “She nails it”, Demi weet je een volwassen verhaal te  laten beleven. Nummers zoals Alcohol en Lucky doen je denken aan verhalen van doorgewinterde country iconen…”Yes, she nails it”.

Het is niet alleen een multi-interpretabel verhaal, muzikaal is er ook diversiteit te verkennen, meer dan dat. Een mooi timbre, de loepzuivere zang en de band bestaande uit Bram Schrijver,
Martijn Soeterbroek, Sam van Ommen en Jasper Schalks maken het een breed album. Neem de melodieuze diepgang, het spel der gitaren en de boodschap van Hush maar ook het extraverte “bluesy” Walk of Shame, een heerlijke afsluiter van dit debuutalbum. Het verhaal wordt muzikaal sterk afgesloten en laat je de kwaliteiten van de gehele band horen.

Budapest, zoektocht naar liefde, besef, realiteit, dromen, toekomst, onverschilligheid, wanhoop en hoop? Beleef het maar! 

Tracks:

  • Buried Cold
  • Love The Same
  • Winding Roads
  • Margaret
  • Alcohol
  • Somebody’s Missing You
  • Hush
  • Too Late
  • Lucky
  • Walk Of Shame

 

Tekst: Rijno Boon

website Demi Knight

Promotion: Hans Broere Promotions

error: Content is protected !!