Emmett Tinley verovert harten in Luxor Live Arnhem

De muziek van de in Chicago geboren, maar in Ierland opgegroeide Emmett Tinley is delicaat, breekbaar en van een meesterlijke schoonheid. Ex Prayer Boat frontman Emmett Tinley is terug in Nederland en geeft op zondag 27 oktober een goed en vooral warm optreden met zijn nieuwe band in de bovenzaal van Luxor Live in Arnhem.

Ik moest even diep graven toen ik een paar maanden geleden de aankondiging van Emmett Tinley zag staan op de site van Luxor Live. En dat is niet vreemd, want ondanks het feit dat Tinley een tijdje in Nederland heeft gewoond, is het al een hele tijd geleden dat hij voor het laatst hier heeft opgetreden. Vooral na zijn tweede solo album in 2011 verwierf hij bekendheid onder zijn eigen naam in het clubcircuit, enkele optredens op festivals en een mooie 2-meter sessie. Maar Tinley is vooral bekend als frontman van de Ierse indieband The Prayer Boat en hun twee albums Oceanic Feeling en Polichinelle uit de jaren negentig. Het laatste album kreeg veel lovende recensies, maar helaas stopte het daarna voor de band. 

Nu staat Tinley met zijn nieuwe band in de bovenzaal van Luxor Live als deel van een korte tour door België en Nederland. De band bestaat uit louter Nederlanders; Arnaldo Lopez op gitaar, Anton Leijdekker op drums, Marco Strikkers op bas en Sebastiaan Wiering op cello en toesten.

Kroese presents

De show is in samenwerking met CD- en platenwinkel Kroese (Arnhem en Nijmegen) georganiseerd. Af en toe werkt Kroese samen met Luxor, met name om de artiesten nog iets meer te promoten. Uiteraard moeten de medewerkers van de platenwinkel de artiesten dan wel hoog hebben zitten. Bij Emmett Tinley is daar geen twijfel over. Prayer Boat album Polichinelle staat bij hun hoog in de lijst met beste albums aller tijden.

Opening

Tinley opent akoestisch, samen met Wiering, die gedurende de song op cello invalt. Het is muisstil in de zaal. Als ook de stem van Tinley langzaam wegebt, kun je zelfs een speld horen vallen. Het daarop volgende applaus is het teken voor de rest van de band om het podium op te komen. Met Where ever you are, van het negen jaar geleden verschenen laatste solo album van Emmett Tinley , wordt het publiek gelijk warm gemaakt. De ietwat zweverige stem van Tinley wordt door een solide band versterkt, en dit komt goed over op het publiek. 

Tijdens het soundchecken maakte de band zich even zorgen over het geluid in de bovenzaal van Luxor, maar eenmaal gevuld met publiek, is het geluid top. Zelfs de meest kritische toehoorder kan geen klacht bedenken. Complimenten aan de geluidsman.

Tinley en Prayer Boat

Het gros van de set bestaat uit nummers van Tinley’s solo albums: Attick Faith uit 2005 en Emmett Tinley uit 2011. De herkenning van het publiek zit echter vooral bij de liedjes uit het Prayer Boat tijdperk. Polichinelle, van het gelijknamige album uit 2009 wordt al vroeg in de set gespeeld. Daarna volgen nog Saved, Dead Flowers en It Hurts to Loose. Deze laatste, ook van het Polichinelle album, wordt wonderschoon gebracht. Emmett en de band is één, het plezier straalt er van af en het publiek geniet. Als Emmett nog niet iedereen had overtuigd, worden met It hurts to Loose de laatste harten veroverd. De set wordt afgesloten met zijn nieuwe single Don’t let go.

Emmett en band komen nog terug voor een toegift van twee nummers, waaronder Sooner or Later. “Not the Dylan song,” zegt Tinley hierover, “this one was written by myself!” en hij geeft nog even een korte imitatie van Dylan weg. 

In 2020 zal een nieuwe CD van Emmett Tinley uitkomen, opgenomen met zijn Nederlandse band.

Setlist:

 • Akoestisch openingsnummer
 • Wherever you are
 • Closer to happy
 • Polichinelle
 • Takes a long time
 • Comfort me
 • Floating out
 • Saved
 • It hurts to lose
 • Dead Flowers
 • Don’t let go
 • Sooner or later

Tekst en foto’s: Guido Roncken

error: Content is protected !!