Evil Empire Orchestra’s debuutalbum Start a Fire mag aangestoken worden

Vrijdag 8 maart verschijnt het debuutalbum Start a Fire van de achtkoppige Belgische band Evil Empire Orchestra. Het collectief brengt een ontaarde cross-over van psychedelica, souljazz en garagefunk. De krachtige en soulvolle stem van frontvrouw Kimberly Dhondt doet bij vlagen denken aan Beth Gibbons (Portishead) en Brittany Howard (Alabama Shakes).

Na de release van de debuut-EP in het najaar van 2017 gaat het hard. De band wordt direct uitgenodigd om op te treden in De Wereld Draait Door en weet live als geen ander te overtuigen. Daarna volgt een uitgebreide clubtour en bomvol festivalseizoen. Het collectief speelt maar liefst 25 shows op highlight festivals als Sniester, Life I Live en Appelpop. In het najaar van 2018 reizen de Belgen af naar China voor een twee weken durende tour en duikt de band tussendoor de Amsterdamse Electric Monkey studio in voor de opnamen van hun debuutalbum Start a Fire.

Evil Empire Orchestra hebben wij vorig jaar leren kennen in de kleine zaal van Luxor Live. Na het klinken van de eerste akkoorden en het aanschouwen van frontvrouw Kimberly Dhondt wordt je meteen in een muzikale wurggreep genomen en vraag je jezelf af waarom deze artiesten niet voor minimaal 1200 man publiek aan het spelen zijn. Deze groep topmuzikanten brengen je in ieder geval in sferen waar je nog lang over na blijft praten. Evil Empire Orchestra; synergie, kwaliteit en een frontvrouw met meer dan een veelzijdige stem. 

Evil Empire Orchestra over Start a Fire: ”Dit album is een protestsong. Start a Fire. Wat in de maatschappij broeit woedt bij ons vanbinnen. We stoken vuur onder gevestigde waarden en spelen vrijheid. Geïnspireerd door de rauwe passie en grooves uit de vorige eeuw. We roepen op tot dialoog. Via vuur en trilling. Langs oren en benen, zingen en spelen, trance en zweten. Terug naar wat dierlijk is en puur. Een ongezouten schreeuw naar wat duurzaam en recht is.

Het veelzijdige album bevat 11 tracks, die je onder meer meenemen op daguitstap naar de psychiatrie (Frantic) en op een onderkoelde roadtrip langs de grenzen van haantjesgedrag (Dangerous). Op de aankomende single Fool reageert de zangeres onder dreigend saxofoongefriemel op overspel.

Start a Fire is op cd en vinyl en vanaf 8 maart verkrijgbaar in de betere platenwinkels. Een week na de release start de bijbehorende tour door België, Nederland en Zwitserland.

15/03 Willem Twee, Den Bosch (NL)
16/03 Mezz, Breda (NL)
22/03 Simplon, Groningen (NL)
23/03 Charlatan (Gent)
25/03 Muziekgieterij, Maastricht (NL)
04/04 Victorie, Alkmaar (NL)
05/04 Paard, Den Haag
11/04 Excil, Zurich (CH)
12/04 Mokka, Thun (CH)
13/04 Le Singe, Biel (CH)
19/04 Hedon, Zwolle
20/04 Paradox, Tilburg
11/05 Twintig Achttien, Antwerpen (BE)
23/05 De Casino, Sint-Niklaas (BE)  
15/06 Retie Rockt, Retie (BE)
06/07 NYX Festival, Meerhout (BE)

 

error: Content is protected !!