Fleurs Du Mal trapt Bootleg Tour af in Trianon

Via een rondgang langs diverse Europese steden is Fleurs Du Mal klaar voor een korte NL tour. Vanavond staat Club Trianon op het programma voor de presentatie van Bootleg, de jongste telg in de CD vitrine van deze Italiaanse rock/blues band. De band uit Rome is geen onbekende voor het aanwezige publiek, zo speelde de band sinds 1996 al vaker in Nederland.

Het is een zonnige donderdagavond op het terras van het karakteristieke Nijmeegse Trianon. De band bestaande uit Stefano “Iguana” De Martini (Vocals / Gitaar), Graziella Olivieri (Tenor sax), Roberto Cruciani (Bass / backvocals), Davide Miccinilli (Drums) en Clemente Verdicchio (Alt sax) genieten nog even van de variëteit in bieren die het café te bieden heeft. Het in 1910 gebouwde pand diende destijds als depot van het Amersfoortse Phoenixbrouwerij, en dat kan je vandaag de dag nog steeds “proeven”.

Club Trianon is vanavond het decor voor de presentatie van Bootleg waar het merendeel van het publiek toch enigszins een connectie heeft met de band die overigens in 1996 al eens eerder acte de présence heeft gegevens in het eveneens Nijmeegse Merleyn. De band is er klaar voor, wat later dan gepland  en wellicht met de gedachte wat meer publiek te kunnen ontvangen maar dit bleek jammerlijk niet het geval. in Rolling in de Wacht bespeelt de band de belevenissen die zij in 2012 in het Arnhemse café de Wacht hebben mogen ervaren. Voor de neutrale luisteraar een nummer met geijkte blues loopjes maar Fleurs Du mal is meer dan dat.

Het spectrum van de band is breder, blues is niet alleen maar oud, maar ook modern en breed, een soort parapluterm en die interpretatie laat de band vanavond ook zien en horen met nummers zoals Fun Time en het boogie achtige Revolution Blues met een een podium voor de sax sectie die nadrukkelijk aanwezig is (en mag zijn). Hier en daar zijn de engelse teksten moeilijk te verstaan maar dat is de band vergeven, dat is ook blues… “It’s up to you”.. wat tevens de titel is voor het volgende nummer. Kwam je al met een verwachting, dan kan je die overboord gooien en je mee laten varen in het bredere spectrum van de band.

We’re Ready, wat doorsnee en ingetogen, brengt ons gelijk het meer rockende Babe. Dan denk je de lijn gevonden te hebben, maar Fleurs du Mal verrast niet alleen met funk, swing, blues, rock en rock & roll maar ook nog in meerdere talen. Zoals deze Italiaanse band betaamt gaan ze even moeiteloos door in het Spaans of Italiaans met o.a. Soffia Il Vento en Mujer Maya wat overigens meer dan gestalte krijgt met de drumkwaliteiten en solo van Davide Miccinilli.

 

Niet alleen Davide brengt kwaliteit, zo is er ook Roberto Cruciani, een begenadigd bassist die je soms doet denken aan de legendarische Donald Dunn, alleen dan zonder pijp. Daarmee wil ik de sax sectie zeker niet tekort doen aangezien Graziella en Clemente een prominente kleur geven aan de band. Frontman Stefano beheerst ook moeiteloos de slide zoals in Swinging Boat en laat zijn passie en dankbaarheid zien en voelen.

800 Spoken

De lange setlist geeft een boel prijs van wat de band te bieden heeft. Na elk nummer krijgen we ook een welgemeend ” Thank you” van Stefano die daarmee het volgende nummer meteen weer inzet. Bij 800 Fatasmi is het stil en laat Stefano ons stil staan bij de politieke incorrectheid van het zo “geciviliseerde” Europa. 800 drenkelingen in de middellandse zee, enkele jaren geleden in de nog steeds voortdurende vluchtelingenstroom, ook daar wil de band bij stil staan….. en het wás stil.

 

Fleurs Du Mal, van eigenzinnige Mississippi / delta blues naar big band met Latin invloeden, afgeserveerd met een meertalig sausje en toegewijde muzikanten. De puurheid en beleving is ook een kwaliteit van deze band en met het Shuffle Around sluiten we af. Een rondreis was het zeker.

Tekst en Foto’s: Rijno Boon

FaceBook Fleurs Du Mal

error: Content is protected !!