Optreden van een ster in wording

Het is een gekke samenloop van omstandigheden. Het was Dotan die de Engelse Freya Ridings eind 2017 introduceerde bij het Nederlandse publiek via zijn 7 Layers Festival. Nu, ruim zes maanden later, op de dag dat Dotan diep door het stof gaat vanwege de inzet van internettrollen, geniet Freya Ridings in Bitterzoet van haar eerste headline show in Nederland. Of Freya iets van deze ophef heeft meegekregen blijft gissen, maar als dit al zo is dan laat zij hier vanavond weinig van merken. Wat lijkt te overheersen is een gevoel van dankbaarheid dat zij hier in Bitterzoet mag staan. En dat zoveel mensen speciaal voor haar zijn gekomen.

Gebrandschilderde ramen

Je moet maar durven, op 23-jarige leeftijd een volwaardig live album uitbrengen nog voordat je je hebt gewaagd aan een studioalbum. Freya Ridings heeft die lef. Op 22 september 2017 verscheen bij Good Soldier Records haar eerste album, Live At St Pancras Old Church. Tien songs opgenomen tijdens een optreden voor veel vrienden en bekenden in een kerk in hartje Londen. Vanavond staat deze ster-in-wording op het podium van een uitverkocht Bitterzoet. Geen kerk in de ware zin des woords, maar met zijn mooie gebrandschilderde ramen voor beginnende muzikanten wel degelijk een van Amsterdams belangrijkste poptempels. 

Je dromen waarmaken

Want ondanks de naam en faam die Freya Ridings inmiddels in Engeland heeft opgebouwd, is deze jongedame uit Londen beroepsmatig gezien een nieuwkomer. Op 7-jarige leeftijd gestart met pianospelen en vanaf haar 9e zelf liedjes gaan schrijven, want noten lezen bleek door haar dyslexie net een brug te ver. Haar eerste optreden? Twee jaar later tijdens een schoolfeest. De avond waarop Freya zeker weet wat ze wil worden. Muzikant, zoals bijvoorbeeld Avril Lavigne. Optreden in kerken, poppodia en op festivals. Met haar eigen muziek en af en toe een goedgekozen cover. Soms solo, meestal met een paar vrienden naast en achter haar op het podium. 

 
Het is vol in Bitterzoet. En als om 19:30 uur de deuren opengaan staat er zelfs een kleine rij voor de ingang. De buzz heeft zijn werk gedaan. Wordt dit dan zo’n concert als in 1991 toen Paradiso op zijn kop werd gezet door Nirvana? Zo’n concert waarvan later 10.000 mensen zullen zeggen dat zij er op 16 april 2018 in Bitterzoet bij zijn geweest? De tijd zal het leren. Onder het publiek opvallend veel vriendinnengroepjes en meiden van rond de 25. Hier en daar een vergezellende vriend, die lijkt te zijn overgehaald om mee te gaan. Zoals bij het stel uit Dordrecht naast me; zij overduidelijk een fan die Freya eerder in Oslo heeft zien optreden, hij wat meer afwachtend maar in voor een verrassing.

 
Wordt het ook een verrassend concert, als Freya samen met haar twee begeleiders – Ben Trigg (cello, synthesizer) en Dan Hutchinson (gitaar, synthesizer) – stipt 20:30 uur het kleine Bitterzoet-podium betreden en Love Is Fire wordt ingezet? Misschien niet voor de weinigen die het op 30 maart verschenen album Live At Omeara – inderdaad, opnieuw een live registratie van een concert – via internet al hebben aangeschaft. Alle nummers van dit album worden vanavond gespeeld, waarbij de enige verrassing is dat Castles wordt gekoppeld aan het nummer Poison van haar eerste live-album. Wel verrassend is het optreden voor de wat meer argeloze bezoeker van Bitterzoet, die voor het eerst kennismaakt met Freya Ridings live-on-stage. 

Godin van de vruchtbaarheid

Die bezoeker kan niet anders dan genieten van haar prachtige stem en smaakvolle arrangementen. Bijvoorbeeld via het door Hozier geschreven Work Song en Maps, dat van de Yeah Yeah Yeahs afkomstig. Maar ook van het solo gebrachte Wishbone en het prachtige Lost Without You, waarmee het optreden wordt afgesloten. Freya, godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust; volgens de Germaanse mythen en sagen de ‘mooiste’ van alle goden.

Je zou haast zeggen dat de ouders van Freya Ridings een vooruitziende blik hebben gehad, zeker als het gaat om de stem en het muzikale talent van hun dochter. Freya Ridings gaat een vruchtbare toekomst tegemoet. Freya Ridings wordt een ster, dat kan bijna niet anders.

Tekst en foto’s: Herman Sixma

error: Content is protected !!