Zanger, gitarist, songwriter en oprichter Eagles overleden

De Amerikaanse zanger, gitarist, componist en songwriter Glenn Frey is overleden, zo meldt de band op haar website. Frey, die al enige tijd ziek was, stierf op 67-jarige leeftijd in New York aan complicaties als gevolg van artritis en longontsteking. Samen met zanger en drummer Don Henley was Glenn Frey de oprichter en het bepalende gezicht van de Eagles. Als songwriters-duo zijn Frey en Henley verantwoordelijk voor wereldhits als Hotel California, New Kid In Town, Lyin’ Eyes en Desperado.

Glenn Frey

Glenn Frey vormde samen met Don Henley altijd de vaste kern van de Eagles en is co-auteur van de meeste nummers. Zo is hij naast eerder genoemde hits mede-verantwoordelijk voor songs als Tequila Sunrise, Life In The Fast Lane, One Of These Nights en Heartache Tonight. En Frey schreef samen met Jackson Browne Take It Easy, het nummer waarmee de band uiteindelijk doorbreekt, en naast Hotel California één van de grootste hits van de Eagles.

Als Frey en Henley in 1971 de krachten bundelen en de Eagles formeren blijkt dit een gouden greep. Naast de inventieve en destijds baanbrekende mix van country en rock zijn het met name de prachtige harmony-vocalen die aanslaan bij het grote publiek. Met de bijzonder fraaie samenzang als belangrijkste handelsmerk groeit de band uit tot een boegbeeld van een generatie en één van de succesvolste en best verkopende bands aller tijden. Met de Eagles ontving Frey maar liefst zes Grammy Awards.

Hotel California

Door de jaren heen brachten de Eagles een aantal gedenkwaardige albums uit waaronder ‘Desperado’ (1973), ‘One Of These Nights’ (1975), Hotel California (1976) en natuurlijk ‘Eagles – Their Greatest Hits 1971-1975’, nog altijd het best verkochte album aller tijden in de Verenigde Staten. Een jaar na het album ‘The Long Run’ (1979) besluit de band uit elkaar te gaan. Daarna heeft Frey een redelijk succesvolle solo-carrière. Zo scoort hij in 1985 nog een hit met The Heat Is On. Zijn laatste solo-album ‘After Hours’ dateert uit 2012.

Als de Eagles in 1994 weer bij elkaar komen resulteert dit in de ‘Hell Freezes Over-tour’ en het uitbrengen van een gelijknamig album. Tien jaar later verschijnt met ‘Long Road Out Of Eden’ (2004) nog een nieuw Eagles-album en in de jaren daarna blijft de band wereldwijd met succes optreden. Zo stonden ze in 2014 in ons land nog in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Met het overlijden van Glenn Frey verliest de muziekwereld wederom een invloedrijk en begenadigd muzikant en songwriter. Zeker door zijn vele muzikale vrienden zal dit als een groot gemis ervaren worden. Zo laat goede vriend en belangrijkste Eagles-collega Don Henley in een verklaring weten: “Hij was als een broer voor me. We hebben samen iets opgebouwd dat langer duurde dan we ooit hadden kunnen dromen. Glenn was degene die ermee begon, de man met het plan. Het zal vreemd zijn om zonder hem verder te gaan, maar ik ben dankbaar dat hij in mijn leven was.”

error: Content is protected !!