(05-08-2018)Een Intiem en akoestisch openluchtconcert

Als er een plek in de openlucht geschikt is voor een ‘an intimate acoustic evening with….’ concert met een topartiest, dan is het wel Caprera, het openluchttheater aan de rand van Bloemendaal. Sfeervol in de duinen, een vijver met kikkers en goudvissen voor het podium, overdag vogelgeluiden en als de avond valt rondfladderende vleermuizen. Bij uitstek de plek waar de sfeervolle muziek van Heather Nova meer dan uitstekend tot zijn recht komt.

Oud en nieuw werk

Het is maar een korte tour van Heather Nova, maar wel eentje die haar langs vier totaal verschillende locaties voert. Eerst op 1 augustus een festival in Brugge (België). Vervolgens door naar Nederland voor drie shows in achtereenvolgens popodium De Effenaar in Eindhoven (3 augustus), de Arminiuskerk in Rotterdam (4 augustus) en vanavond 5 augustus in openluchttheater Caprera.

Optredens die nu eens niet zijn opgehangen aan een specifiek album dat recent of minder recent is verschenen, maar waarin een dwarsdoorsnee van haar werk wordt gespeeld. Met als bonus een aantal nieuwe nummers die op de plank liggen te wachten om te worden opgenomen.

Judy Blank als avondopener

Vereerd was ze, toen het verzoek kwam om vanavond te openen voor Heather Nova in Caprera, zo vertelt Judy Blank aan haar publiek in Bloemendaal. Natuurlijk, Heather Nova kende ze. Maar Caprera? Dat moest ze opzoeken op internet. En daar staat ze dan in d’r eentje. Met een gitaar, met een handvol soulvolle liedjes bestemd voor het album Morning Sun dat op 7 september verschijnt.

En met de naweeën van een jetlag omdat zij net terug is van een verblijf in Nashville. Een speellijst? ‘Ach joh, ik speel gewoon wel wat.’ Haar nieuwe album? ‘Ja, over een paar weken, maar ik heb nog wel wat oud werk te koop en dan weten jullie in elk geval mijn naam.’ En klinkt alles misschien wat warrig? ‘Haha, oepsss…..ja, die jetlag hè.’ Maar de opmerking op facebook ‘fijn, een voorprogramma dat is afgestemd op en zich kan meten met de hoofdact’, is volkomen terecht.

Magische plek

‘Wow, wat een prachtige, bijna magische plek om op te treden’, constateert Heather Nova na de eerste paar nummers en nadat zij heeft aangegeven dat zij zich wat schuldig voelt. Schuldig, omdat Arnulf Lindner, die haar vanavond begeleid op een veelheid aan instrumenten, van links naar rechts over het podium moet rennen terwijl zij rustig achter aan met roze lelies opgetuigde microfoonstandaard kan blijven staan.

‘Maar waar dient die vijver eigenlijk voor? Bescherming? Maar van wie dan? Jullie mogen wat mij betreft best wat dichterbij komen hoor, want op deze manier is de afstand wel erg groot. Maar ja, die vijver hè.’

Altijd een meisje-meisje

Eenenvijftig is de van Burmuda afkomstige Heather Nova inmiddels, maar met haar lange, slanke verschijning en haar lange, loshangende haar, is het eigenlijk altijd een ‘meisje-meisje’ gebleven. En hoewel haar meest succesvolle albums inmiddels alweer meer dan 20 jaar oud zijn – het album Oyster stamt uit 1994 en Siren werd in 1998 uitgebracht – weet zij nog altijd een trouwe schare fans uit alle leeftijdsklassen aan zich te binden.

Zo ook vanavond in Caprera, waar circa 900 bezoekers inderdaad de intieme, akoestische show te zien en te horen krijgen die hen via de aankondiging is beloofd. Een avond met nummers van al haar negen albums, maar ook met bijvoorbeeld het (nog) niet op album verschenen Stay With Me. Een avond sfeervol genieten van een gelouterde zangeres op het grensvlak van indie-, folk- en popmuziek.

Tekst en foto’s: Herman Sixma

error: Content is protected !!