Opkomende ster overtuigt ook tijdens solo-optreden

Of het verschil uitmaakt, optreden met een 7-koppige band of helemaal in je eentje op het podium? Natuurlijk. Met complete band klinkt het allemaal net wat voller en net wat gevarieerder en wordt het geluid van zijn op 14 april 2017 bij Unexpected Records verschenen album ‘High On You’ wat dichter benaderd dan wanneer Jeangu Macrooy alleen optreedt, zoals vanmiddag in Alkmaar.

In juni zagen wij Jeangu Macrooy nog overtuigend aan het werk met een 7-koppige band op Festival Mundial in Tilburg maar dat hij er nu min of meer alleen voor staat betekent niet dat er op deze zomerse middag op het plein in Alkmaar minder te genieten valt.  Integendeel, juist tijdens dit soort ‘intieme’ optredens komt de kracht van zijn muziek, zijn stem en met name van zijn teksten extra duidelijk naar voren. En dus wordt het een mooie middag in Alkmaar. 

Zomer op het Plein

Zomer op het Plein zou je met enige fantasie een festival kunnen noemen dat wordt uitgesmeerd over acht weekenden. Bijna twee maanden lang een gratis toegankelijk programma vol kleinkunst, jeugd- en familievoorstellingen en vooral ook muziek. Muziek uit 1967 via The Summer of Love tour gepresenteerd door Leo Blokhuis, muziek uit Cuba via een optreden van Jóvenes Clásicos del Son en muziek met de Soul of Spanish Harlem met o.a. Shirma Rouse. Op muzikaal terrein werd op 18 juni de spits afgebeten door The Kik, terwijl Blaudzun op 6 augustus het slotakkoord zal verzorgen. En vanmiddag dus Jeangu Macrooy solo.


Het is precies 14.30 uur als Jeangu Macrooy nonchalant het grote buitenpodium aan het Canadaplein op komt lopen. Gitaar in de ene hand en met de andere hand een bekende in het publiek begroetend. ‘Fijn weer terug te zijn in Alkmaar’, klinkt het vanaf het podium. ‘Jullie mogen best een paar passen naar voren doen hoor, maar je mag natuurlijk ook lekker in het zonnetje blijven zitten’. Het publiek kiest duidelijk voor het laatste, alsof het wil zeggen ‘laat eerst maar eens zien wat kunt’.


Dat betekent werk aan de winkel voor de eenzame singer-songwriter. Gold van zijn in 2016 uitgebrachte EP ‘Brave Enough’, voorzien van een a capella gezongen intro. En dat is eigenlijk alles wat Macrooy nodig heeft om het publiek te overtuigen. Hier staat niet alleen een buitengewoon innemende persoonlijkheid, maar ook een jongen die het weleens ver zou kunnen kan gaan schoppen in de Nederlandse muziekscene.

High on You

In de korte set van 45 minuten die Macrooy vanmiddag speelt zitten vijf nummers van zijn ‘High On You’ album, waaronder een prachtig sobere uitvoering van Circles. Over de onzekerheid van het volwassen worden en de desillusies die daarbij soms optreden. ‘Blood on my bare feet / I’ve been walking, I’ve been running / Miles and miles in circles / Fear of what I know / Of what I don’t, of what I should / Going round and round in circles / And this is not how I imagined life at twenty-one.’

Het nummer Crazy Kids is eveneens afkomstig van het album ‘High On You’ en ook hier is het de tekst die indruk maakt. ‘Ain’t no one change the world, by sticking to the rules / You can’t start no revolution, by playing it safe / And we will not be held down no more, we will not be held down no more / Crazy kids were born to rule the world / … / Rule the world, we’re gonna rule the world.’

Wees lief voor me

Naast werk van zijn recente album speelt Macrooy drie nummers van de EP ‘Brave Enough’, waaronder het al genoemde Gold, de titelsong Brave Enough en The Next One. Over verliefd worden, het liefdesverdriet wat daar soms op volgt en de wetenschap (of hoop) dat er ‘een volgende’ zal zijn. Ook horen we twee nummers die (nog) niet op een album zijn verschenen, waaronder Dance With Me. ‘Ik heb dit nummer pas één keer gespeeld, dus wees een beetje lief voor me.’ En lief is het publiek.


Niet alleen tijdens het optreden als het plein voller en voller stroomt, maar ook na afloop bij het kleine merchandise tafeltje aan de rand van het podium. En die liefde wordt beantwoord. ‘Selfies? Kom maar op. Een album met handtekening en persoonlijke opdracht? Geen enkel probleem? Alleen een vriendelijk woord? Fijn om te horen, dank je wel.’ De rij is lang ….. en terecht.

Tekst & Foto’s: Herman Sixma

Website Jeangu Macrooy

 

error: Content is protected !!