Multitalent laat vanavond vooral de muziek spreken

“Caprera, hebben jullie het een beetje naar je zin?”, klinkt na ruim een half uur spelen vanaf het podium. Een overtuigend “yeah” stijgt op uit het publiek. “Goed zo, wij ook. En we gaan diep vanavond; we gaan er helemaal in. Is dat cool?” Weer stijgt er en instemmend gejuich op vanuit de ongeveer 1100 kelen die vanavond openluchttheater Caprera in Bloemendaal vullen. The Love You Give, op de speellijst aangegeven met de sleutelzin Can’t Thank You Enough (for the love you give) en afkomstig van het album Truck (2016), wordt ingezet. Zijn manier om het publiek te bedanken voor hun komst en aanwezigheid.

Uitgesteld optreden

Vanavond dus het optreden van Jett Rebel en zijn band dat oorspronkelijk gepland stond voor 8 juli,  maar dat op verzoek van Jelte Tuinstra zelf – Jett Rebel is zijn artiestennaam – is verplaatst naar 15 september. Een concert dat ruim na de zonsondergang begint geeft toch een ander sfeertje dan een optreden in hartje zomer, moet Jelte gedacht hebben. En twee dagen onder ongeveer dezelfde omstandigheden dezelfde muziek brengen – ook op zaterdag 7 juli speelde Jett Rebel in Caprera – staat simpelweg niet in zijn woordenboek. En ach, ook vanavond zijn ondanks de vroeg invallende duisternis de omstandigheden zomers.

Twee uur wachten voor de poort

‘Of zij er ook waren op 7 juli? Natuurlijk’. Eigenlijk een domme vraag als je weet dat beide hardcore fans inmiddels al meer dan 100 concerten van hun held hebben bijgewoond. Monique en Francisca, twee meiden uit Spijkenisse die vanavond om 16:45 uur als eersten aanwezig waren bij de toen nog gesloten hekken van Caprera. “Wat er bijzonder is aan Jett Rebel? Ach, wat niet eigenlijk. Het enthousiasme waarmee wordt gespeeld, zijn muzikaliteit, de interactie met het publiek, het feit dat hij ook zijn mede-bandleden in het zonnetje zet, al dat soort dingen.”

“Maar vooral omdat geen enkel concert van Jett Rebel hetzelfde is.” Dus natuurlijk waren ze bij zijn eerdere optreden in Caprera, natuurlijk waren ze in het Concertgebouw op 18 augustus en natuurlijk zitten ze vanavond opnieuw vooraan in Bloemendaal. Alhoewel zitten? Dansen willen ze. En dansen doen ze, op de smalle strook voor de vijver die het podium scheidt van het publiek.

 

Altijd verrassend

Vraag willekeurig welke fan waarom hij of zij naar een concert van Jett Rebel gaat en je kunt de antwoorden bijna invullen. Zijn instrumentbeheersing, zijn persoonlijkheid, zijn band met het publiek en zijn bandleden en vooral het feit dat het altijd weer een verrassing is wat er die avond wordt gespeeld. Waar Dianne, afkomstig uit het Brabantse Boxtel en met ongeveer 40 Jett Rebel optredens  op de teller ook een echte fan, op hoopt? “Vooral veel nummers van Truck, want dat vind ik zijn mooiste, meest interessante album.” Wat dat betreft wordt Dianne vanavond toch wat karig bedeeld. Slechts drie nummers van dit in 2016 verschenen album. Naast het al genoemde The Love You Give, speelt hij van dit album vanavond alleen It’s Cruel en Going On.

Blok eigen werk

Het twee-en-een-half uur durende optreden van Jett Rebel vanavond in Caprera bestaat globaal gezien uit drie delen. Tussen de openingssong Pineapple Morning (Hits For Kids, 2014) en It’s Real van het album Don’t Die On Me Now uit 2016, horen we eerst ruim een uur eigen werk. Dat betekent zowel songs die zijn terug te vinden op de albums Venus & Mars (2014), Truck (2016) en Super Pop (2017) als het nieuwe I See You en Slowdancer. En ja, ook Amy, een nummer over zijn vriendin en opblaaspop dat begin 2018 op single werd uitgebracht, komt voorbij.

Blok covers

Daarna volgt een blok covers van wat Jelte Tuinstra ‘zijn helden’ noemt. Eerst solo op gitaar en achter de piano, daarna met band. Werk van bijvoorbeeld Al Green, Brian Wilson, Stevie Wonder, Little Richard en Dr. John.

Dat niet alles uitpakt zoals hij het in zijn hoofd moet hebben gehad bij het opstellen van de setlist, blijkt als de laatste tonen van Come Back Home van het album Call Me uit 1973 van Al Green wegsterven. “Mmm, dat klonk in mijn hoofd toch veel leuker”, moet ook Jelte erkennen. “Maar snel door naar iets wat waarschijnlijk lekkerder klinkt van Brian Wilson en Stevie Wonder.” Ach, bij een speellijst van meer dan 25 nummers gaat er wel eens eentje de mist in.

Green als perfecte afsluiter

Nadat het blok covers is afgesloten met het swingende Ate Up The Apple Tree met Jelte op accordeon, is het toegiftentijd. Vier songs in 30 minuten. Eerst Perfect Lady, dat op 7 september op single werd uitgebracht als voorloper van het op 28 september te verschijnen nieuwe album 7. Daarna een snelle (en lange) versie van het eerder op single verschenen Good Boy, gevolgd door On Top Of The World, dat is gebruikt bij de aftiteling van de Hollywoodfilm The Amazing Spider-Man 2.

Maar het mooiste wordt vanavond bewaard tot het laatst: Green, net als het eerder gespeelde It’s Real afkomstig van het album Don’t Die On Me. “De perfecte afsluiter van een geweldige avond”, vinden ook de Monique en Francisca als ik ze op weg naar de uitgang nog even kort spreek. “Volgend jaar weer naar Jett Rebel in Caprera, zeker weten.” Dansend gaan ze de nacht in; terug naar Spijkenisse

Tekst en foto’s: Herman Sixma

Website Jett Rebel

error: Content is protected !!