Katzenjammer viert muzikaal jubileum in uitverkocht Doornroosje

Na een aantal eerdere uitverkochte shows in Nijmegen doet de Noorse formatie Katzenjammer wederom de Waalstad aan. En evenals bij eerdere optredens maakt deze uit Oslo afkomstige ‘all girl-band’ haar ijzersterke live-reputatie meer dan waar. Samen met een dolenthousiast publiek viert Katzenjammer in een stampvolle grote zaal van Doornroosje alvast het 10-jarig jubileum met een spetterende live-show waarbij de muziekgenres in een zelfde tempo afgewisseld worden als de bespeelde instrumenten.

Katzenjammer | Foto © Henk Beenen

De in 2005 opgerichte ‘meidengroep’ Katzenjammer heeft dit jaar wat te vieren. Naast het feit dat de uit Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen, Solveig Heilo en Turid Jørgensen bestaande band in 2008 overtuigend debuteerde met het album ‘Le Pop’ en in datzelfde jaar genomineerd werd in de categorie Beste Nieuwkomer bij de Spellemannsprisen (het Noorse equivalent van de Grammy’s) kwamen zij in 2011 op de proppen met het zeer succesvolle album ‘A Kiss Before You Go’. En eerder dit jaar verscheen met ‘Rockland’ misschien wel hun beste en meest complete plaat.

Happy Birthday

Daarnaast staat Katzenjammer bekend als een geweldige en bruisende live-band. Dit bewezen zij eerder al met fantastische optredens tijdens de steevast uitverkochte Europese club-tours en op festivals als Lowlands en Rock Werchter. Hoewel de officiële viering van het jubileum later dit jaar in Oslo plaatsvindt bouwen de dames vanavond in een kolkend Doornroosje alvast een muzikaal feestje. En als één van hen dit jubileumjaar aanstipt volgt spontaan een door het publiek massaal gezongen ‘Happy Birthday’.

Katzenjammer | Foto © Henk Beenen
Een optreden van Katzenjammer is altijd weer een muzikale belevenis. Of meer nog, een muzikale rollercoaster. Met ogenschijnlijk speels gemak wisselen de vier multi-instrumentalisten stijlen als balkan, pop, rock, folk, bluegrass, ska, country en punk af waarbij gebruik gemaakt wordt van een breed en bijzonder instrumentarium. Naast gitaar en drums bespelen de dames onder meer ook trompet, tuba, kazoo, melodica, mandoline, banjo, accordeon en een opvallende balalaika bas.

Katzenjammer | Foto © Henk Beenen

Vanavond trakteert Katzenjammer het uitzinnige publiek op een mix van nummers van de tot nu toe uitgebrachte albums waarbij ze veelvuldig en in een vloeiende stroom van genre, instrument en positie wisselen. De band trapt af met het sfeervolle en vrolijke up-tempo nummer Rock Paper Scissors van het album ‘A Kiss Before You Go’. Van deze plaat komen vanavond onder meer ook nog het spannende God’s Great Duststorm, Land Of Confusion en het catchy I Will Dance (When I Walk Away) voorbij.

Katzenjammer Foto © Henk Beenen

Van het debuut-album ‘Le Pop’ worden onder andere het pittige A Bar In Amsterdam, het balkan-achtige To The Sea en de cabareteske nummers Mother Superior en Demon Kitty Rag ten gehore gebracht. En uiteraard ontbreken de nodige tracks van het meest recente album ‘Rockland’ vanavond niet. Zoals het lieflijke Lady Grey en het ondeugende Curvacious Needs. Maar ook het meeslepende, meer ingetogen Driving After You en de prachtige titeltrack Rockland.

Katzenjammer | Foto © Henk Beenen
Bijzonder is ook de sterke uitvoering van London Calling van The Clash. En met Come Together komen zelfs The Beatles nog even voorbij. Met dit optreden bewijzen de dames maar weer eens met glans dat zij met ieder genre prima uit de voeten te kunnen. Dit gekoppeld aan een sexy en energieke uitstraling maakt van Katzenjammer een band om met genot naar te luisteren en te kijken. Wat mij betreft mag dit optreden gerekend worden tot één van de extatische hoogtepunten van de reeks concerten die tot nu toe in het nieuwe Doornroosje hebben plaatsgevonden.

Foto’s: Henk Beenen

Website Katzenjammer

error: Content is protected !!