Zomerse klanken als start van een nieuwe reeks middagconcerten

Het blijft een prachtig initiatief, de gratis optredens in het Vondelpark Openluchttheater tijdens de zomermaanden. Op vrijdagavond dansvoorstellingen. Op zaterdag een jeugdprogramma gevolgd door bandjes, een dj en cabaret. En een zondag die volledig in het teken van de muziek staat; van klassiek via jazz naar pop, met alle vormen van cross-overs die je je maar kunt voorstellen. Deze zondagmiddag twee bandjes: Krystl en The Great Communicators. Zomerse klanken in een zomerse omgeving.

‘Hebben jullie er nog een beetje zin in?’, vraagt Arend Dijkstra, leadzanger en gitarist van The Great Communicators, halverwege het optreden aan het publiek. Er volgt een wat lauwe reactie. Ach, het zonnetje schijnt, de temperatuur is aangenaam, de hapjes en drankjes smaken uitstekend en de muziek is prima te verteren. Gelukkig wordt deze lauwe reactie ruimschoots gecompenseerd door het enthousiasme van nu eens drie en dan weer vier meiden die voor het podium uitbundig mee dansen met de nummers. Het tekent de sfeer vanmiddag: gemoedelijkheid is troef, een enkeling gaat lekker uit zijn of haar bol. Dat is zo bij The Great Communicators en dat is zo bij Krystl en haar band die deze popmiddag aftrappen.


Krystl Pullens, beter bekend onder haar artiestenaam Krystl, zag het eventjes niet meer zitten. Na studies aan het Conservatorium in Rotterdam en de pop-academie in Enschede, na wat achtergrondwerk bij zangeres Do en na pogingen om met haar eigen band een plaats te veroveren in de Nederlandse popscene was de brandstof even helemaal op. Wat wilde ze eigenlijk? Wilde ze überhaupt nog wel verder in de muziek. Een zoektocht volgde.

 
Een zoektocht waarbij andere muziekstijlen (meer elektronica) en andere podia (theaterconcerten) werden verkend, yoga werd ontdekt en haar oude passie voor dansen werd teruggevonden. Een zoektocht die haar uiteindelijk deed besluiten om toch verder te gaan in de popmuziek. Wat flessen wijn, lange gesprekken over ’s nachts wakker liggen en piekeren en het inzicht dat iedereen dergelijke momenten van twijfel heeft, resulteren in de single Losing My Head. Krystl was terug, Krystl is terug.

Van alle twijfel is vanmiddag in het Vondelpark weinig meer te merken. De oude hitjes zoals Bottles, afkomstig van het in 2011 uitgebrachte album ‘Rolling’ en Circles van het album ‘Undefeatable’ dat in 2013 verscheen, klinken nog altijd aanstekelijk. En ook de nieuwe single wordt met overtuiging gebracht. Toch dreigt het aan het eind bijna nog even mis te gaan als Krystl haar gitaar krijgt omgehangen en Blond & Braaf wil inzetten.

Er klopt iets niet. Is hij niet goed gestemd? Toch weer wat onzekerheid die toeslaat. Resoluut besluit ze om het nummer niet te spelen en in overleg met haar toetsenist te kiezen voor een alternatief om vervolgens af te sluiten met een lekker swingend Fool For You. Dan maar geen blond en braaf meisje op het podium vanmiddag, maar een lekker gek doende Krystl. Onzekerheid? Nergens voor nodig …

Was het niet die andere Great Communicator – we hebben het over de in 2004 overleden Ronald Reagan, de 40e president van de Verenigde Staten van Amerika – die aangaf dat die grootsheid niet zozeer zat in de woordkeus of wijze van presenteren, maar vooral in de gave om de goede dingen op een overtuigende manier over te brengen op het publiek? Dat ligt bij die Amsterdams/Haagse band The Great Communicators toch net een slagje anders. Hier is het wel degelijk de mix van muziekstijl en de aanstekelijkheid waarmee de nummers worden gebracht die maakt dat de bandnaam helemaal terecht is.


Want wat klinken The Great Communicators lekker vanmiddag in het Vondelpark Openluchttheater. Dat geldt voor de ‘ouwetjes’ afkomstig van de EP ‘Bide Your Tide’ (2014), zoals We Run, We Stay en Zoetrope. Dat geldt ook voor de tien nummers die zijn terug te vinden op het in 2016 bij Universal Music uitgebrachte album ‘Lucky Horses’ (waaronder Loose Ends en Sideways) en voor twee nieuwe nummers, waaronder Whispering Voice. Muziek bij uitstek geschikt voor een zonnige zondagmiddag begin juni.

Tekst & Foto’s:  © Herman Sixma

Website The Great Communicators

Website Krystl

error: Content is protected !!