Amerikaans-Mexicaanse singer-songwriter naar Nijmegen

Op donderdag 11 mei staat de Amerikaans-Mexicaanse singer-songwriter Lance Canales op het podium van muziekcafé Trianon in Nijmegen. De muziek van de uit Californië afkomstige Canales is te typeren als authentieke roots, rauwe blues en folk waarbij naast de sterk verhalende en soms donkere teksten met name zijn karakteristieke en raspende stemgeluid opvalt.

Met een optreden op het Woody Guthrie Folf Fest wist Lance Canales met een bijzondere versie van Woody Guthrie’s Deportee de aandacht te trekken van de Amerikaanse singer-songwriter Jimmy LaFave die evenals Canales een groot bewonderaar is van Woody Guthrie en de onlangs terecht met de Nobelprijs voor de Literatuur bekroonde Bob Dylan.

In 2015 bracht Lance Canales met The Blessing And The Curse een bijzonder fraai en spannend album uit op Music Road Records, het in Austin, Texas gevestigde label van Jimmy LaFave. Ingegeven door zijn zware en donkere stemgeluid, dat bij vlagen doet denken aan Nick Cave en een jonge Tom Waits, de soms duistere teksten en het heerlijke (slige)gitaarwerk ademt dit album een zekere suspence. Naast Jimmy LaFave zijn op dit album ook bijdragen hoorbaar van Eliza Gilkyson, Ray Bonneville en Joel Rafael.

Death Got No Mercy

‘The Blessing And The Curse’ is een gevarieerd album met spanning als gemene deler. Naast bluesvolle songs als The Farmer, Pearl Handled Gun, Weary Feet Blues en het uptempo California Or Bust bevat het album ook een aantal sinistere tracks waaronder het zwaarmoedige Cold Dark Hole en het onheilspellende Death Got No Mercy met Jimmy LaFave op akoestische gitaar en prachtige vocalen van Eliza Gilkyson.

Deportee

Bijzonder nummer op het album is Canales’ uitvoering van Deportee (Plane Wreck At Los Gatos) naar een in 1948 door Woody Guthrie geschreven gedicht dat eerder door vele grote artiesten is vertolkt waaronder ook Jimmy LaFave. Maar wat Canales’ uitvoering bijzonder maakt is dat hij in zijn vertolking namen noemt van omgekomen Mexicanen die in berichtgeving naamloos werden weergegeven als deportees (gedeporteerden).

Dit alles wekt dan ook zeker de nieuwsgierigheid om deze man live aan het werk te zien. Naast het optreden in Café Trianon is Lance Canales verder nog te zien op festival Moulin Blues in Ospel (5 mei), Café De Amer (Amer, 7 mei), Paradiso (8 mei), Theater Walhalla (Rotterdam, 10 mei) en Huis Verloren (Hoorn, 13 mei).

Tekst: Rick Warner

Website Lance Canales

error: Content is protected !!