Amerikaanse soulzanger naar Vierdaagsefeesten  

Op woensdag 19 juli staat de legendarische Amerikaanse soulzanger Lee Fields samen met zijn geweldige begeleidingsband The Expressions op het podium van Festival Op ’t Eiland in Nijmegen. Dit optreden van Lee Fields & The Expressions maakt onderdeel uit van de Vierdaagsefeesten die van 15 t/m 21 juli plaatsvinden in Nijmegen.

Lee Fields & The Expressions

Met Lee Fields heeft Festival Op ’t Eiland een heuse legende en een nog altijd zeer actieve soulzanger van de oude stempel weten te strikken. Fields is één van de weinige soulartiesten die sinds eind jaren ’60 onafgebroken singles en albums uitbrengt. In de afgelopen vijftig jaar bracht hij zijn muziek uit op maar liefst twaalf verschillende labels en werkte hij samen met bands en artiesten als Kool & The Gang, OV Wright, Sammy Gordon & The Hip Huggers, Darrell Banks en Little Royal.

Martin Solveig

Hoewel Fields mede door de concurrentie van andere grote soulartiesten meermaals in de vergetelheid dreigde te raken was daar eind jaren ’90 ineens de verrassende samenwerking met de Franse houseproducer Martin Solveig. Zo is zijn stem te horen in clubhits als Jealousy, I’m A Good Man en I Want You. Hiermee wist hij opnieuw de aandacht op zich te vestigen en werd ook zijn oude werk definitief herontdekt. Dit leverde hem bovendien een cultstatus op in de soulwereld.

Sinds zijn samenwerking met de geweldige band The Expressions (de huisband van platenlabel Truth & Soul) richt Fields zich vooral weer op de traditionele soul uit de jaren vijftig en zestig. In 2009 verscheen met ‘My World’ het eerste succesvolle album dat hij samen met The Expressions opnam. Daarna volgden nog ‘Emma Jean’ (2014) en ‘Special Night’ (2016). Naast het uitbrengen van studiowerk touren Lee Fields & The Expressions bijna onophoudelijk de wereld over.

OV Wright

In de afgelopen jaren was hij ook meermaals in ons land te bewonderen. Zo zagen wij hem eerder onder andere in Doornroosje en BIRD (Rotterdam). Maar ook op het roots- en americana festival Ramblin’ Roots en festival Ribs & Blues in Raalte. Na afloop van zijn optreden op Ribs & Blues ontmoet ik Lee Fields backstage en gaan we uitvoerig in gesprek. In dit eerder gepubliceerde interview heeft hij het onder meer over soulmuziek, befaamde recordlabels, het aan zijn moeder opgedragen album ‘Emma Jean’, The Black Keys, Charles Bradley, zijn begeleidingsband The Expressions en soulheld OV Wright.

Tekst: Rick Warner || Foto: Henk Beenen

Interview Lee Fields

Website Lee Fields & The Expressions

error: Content is protected !!