English version

Britse folk-indie-rock band bouwt muzikaal feestje

Voor het concert van de Levellers is het Arnhemse poppodium Luxor Live volgelopen met enthousiaste fans die het optreden van deze Britse folk- en indierock band maar wat graag bij willen wonen. Het feit dat de Levellers bekend staan om hun energieke live shows moge genoegzaam bekend zijn, maar dat zij ook vandaag de dag nog steeds in staat zijn een ongekend muzikaal feestje te bouwen is opmerkelijk. Vanavond is een op zijn grondvesten schuddend Luxor Live hier getuige van.


Levellers | Foto © Henk Beenen

Na een rustig voorprogramma van She Makes War – het muzikale solo-project van de Engelse multi-instrumentaliste Laura Kidd – is Luxor Live helemaal klaar voor de Levellers en hangt er een tintelende en verwachtingsvolle sfeer. Dat hier iets moois staat te gebeuren is op voorhand al voelbaar. Hetgeen ook meteen bewaarheid wordt als de Levellers hun opwachting maken en het publiek met het toepasselijke What A Beautiful Day bij de kladden grijpt om het de rest van de avond niet meer los te laten.

Beautiful Day

Wat een binnenkomer! En toepasselijk, omdat What A Beautiful Day het begin is van een ongekend bruisend en spetterend optreden. Ongetwijfeld is dit muzikale feest van de Levellers voor alle ‘genodigden’ de kroon op een inderdaad prachtige dag. Aangevoerd door leadzanger en gitarist Mark Chadwick en op stoom gehouden door de pompende ritmesectie bestaande uit Charlie Heather op drums en bassist Jeremy Cunningham weten de Levellers met verve folk, rock, pop en zelfs traditionele Engelse volksmuziek te mengen met een lekkere dosis punk.


Levellers | Foto © Henk Beenen

Vanaf het eerste nummer is het voor het overgrote deel van het publiek ook een feest van herkenning. Niet vreemd, want deze huidige tour staat in het teken van het onlangs uitgebrachte Greatest Hits album. Met als aangenaam gevolg dat de Levellers tot groot enthousiasme van de fans de grote hits aaneen rijgen. Begeesterd gaat het springende en dansende publiek helemaal los en uit het spreekwoordelijke dak op hits als Belarus, Exodus, Carry Me, Come On, World Freak Show en natuurlijk One Way, de single van het album Levelling The Land waarmee de band begin jaren ’90 doorbrak.

Didgeridoo

Naast Simon Friend op gitaar, banjo, mandoline en mondharmonica is zeker ook de inbreng van Jon Sevink op viool een absolute meerwaarde in de levendige muziek van de Levellers. En als op een gegeven moment een kleurrijk figuur (in de persoon van Stephen Boakes) op het podium verschijnt met een verlichte didgeridoo draagt ook dit verder bij aan de toch al uitbundige feestvreugde. In een aantal nummers is het kenmerkende geluid van dit blaasinstrument – bekend van de Aboriginals uit Noord-Australië – vervolgens hoorbaar.


Levellers | Foto © Henk Beenen

Dit alles kleur mede de muzikale eigenzinnigheid van de Levellers. Maar hoewel het allemaal feestelijk klinkt is deze uit Brighton afkomstige band zeker ook politiek geëngageerd en snijdt het ‘zware’ onderwerpen als vrede, natuur, milieu en anarchisme aan. In dat opzicht is de veelvuldige samenwerking met onder meer de Britse activistische troubadour Billy Bragg dan ook niet verwonderlijk.

Devil Went Down To Georgia

Levellers | Foto © Henk BeenenMet een ongebreidelde muzikale energie weten de Levellers van begin tot eind te boeien. En geven tegen het einde van het optreden nog eens lekker gas met nummers als Liberty Song en Just The One. En uiteraard sluiten de Levellers vanavond in gepaste stijl en snelheid af door in de toegift samen met het publiek los te gaan op hun uitvoering van de country-classic Devil Went Down To Georgia (origineel van de Charlie Daniels Band) en het heerlijke Riverflow. Daarmee zetten de Levellers zelf ook een kroon op een memorabel en uitzinnig muzikaal avondje, en op een Beautiful Day.

Tekst: Rick Warner || Foto’s: © Henk Beenen

Website Levellers

 

 

 

error: Content is protected !!