Mahalia Barnes In meerdere opzichten is de release van Ooh Yea! – The Betty Davis Songbook van Mahalia Barnes & The Soul Mates opmerkelijk te noemen. Naast het feit dat de Australische zangeres Mahalia Barnes voor dit album een samenwerking is aangegaan met niemand minder dan de Amerikaanse bluesrocker en gitaarvirtuoos Joe Bonamassa bestaat dit album louter uit Betty Davis covers. En dan met name uit haar rauwe funkperiode, begin jaren ’70. Daarmee is de nieuwsgierigheid bij menig muziekliefhebber al snel gewekt.

Betty Davis mag zeker beschouwd worden als één van de Grand Dames uit de muziek. Toch is haar unieke verhaal wellicht niet bij een ieder bekend. Eind jaren zestig trouwt Betty met jazzlegende Miles Davis en beïnvloed hem niet alleen met de meer psychedelische rock, ze introduceert haar man ook bij Jimi Hendrix. Daarna brengt ze met een self-titled album (1973), They Say I’m Different (1974) en Nasty Gal (1975) drie baanbrekende platen uit. Albums die later hun invloed hebben op bands en artiesten als Outkast, Prince, Erykah Badu, Rick James, The Roots, Ice Cube, Talib Kweli and Ludacris.

Aretha Franklin

En nu waagt Mahalia Barnes zich op haar manier aan de muziek van Betty Davis. Zelf wordt Mahalia Barnes als kind van de Australische rocklegende Jimmy Barnes van kleins af aan omringd door muziek. En krijgt ze de liefde voor de blues, rock & roll en met name soul met de paplepel ingegoten. Niet vreemd als je dagelijks blootgesteld wordt aan grootheden als Ray Charles, Otis Redding, Wilson Pickett en Ike & Tina Turner, fan bent van Aretha Franklin, Donny Hathaway en Stevie Wonder en een voorbeeld neemt aan zangeressen als Ann Peebles, Betty Lavette en natuurlijk Betty Davis.

Mahalia Barnes wordt gezien als één van de meest veelbelovende zangeressen uit Australië van dit moment. En als ze vorig jaar samen met haar vader en bekend producer Kevin Shirley ((Joe Bonamassa, Journey, Divinyls) de studio induikt en Shirley een aantal Betty Davis tracks speelt, is het idee voor dit album geboren. Zeker omdat Barnes al jaren een groot fan is van Betty Davis. “Vanaf het eerste moment dat ik haar muziek hoorde, was ik verkocht. Ze is rauw, wild, funky, intens, krachtig en sexy. Ik hou van de instrumentatie en de backing vocals. Ik heb altijd al een plaat willen maken die klinkt naar wat zij deed.”

Joe Bonamassa

Naast Joe Bonamassa op gitaar wordt Barnes op deze plaat bijgestaan door The Soul Mates bestaande uit Franco Raggatt (gitaar), Clayton Doley (orgel/piano), Lachlan Doley (toetsen), Ben Rodgers (bas), David Hibbard (drum), Yanya Boston (congas) en backing vocals van Darren Percival, Jade MacRae en Juanita Tippins. Tot de hoogtepunten van het album behoren de lekker groovende openingstrack If I’m In Luck I Might Get Picked Up, het intens rockende Steppin’ In Her I. Miller Shoes – met een heerlijke gitaarsolo van Bonamassa – en He Was A Big Freak. Opvallend is ook de prachtige harmony-zang op Game Is My Middle Name. En op Walking Up The Road zingt ook vader Jimmy Barnes een partijtje mee.

Mahalia Barnes

Ooh Yea! – The Betty Davis Songbook van Mahalia Barnes & The Soul Mates – opgenomen in de Freight Train Studios in Sydney, Australië is uitgebracht op het label Provogue Records / Mascot Label Group.

error: Content is protected !!