(22-11-2018) Marc O’Reilly verrast Luxor Live

De uit Ierland afkomstige singer-songwriter Marc O’Reilly is met zijn band drie dagen te gast bij de opleiding ArtEZ Jazz & Pop en staat vanavond in Luxor Live voor een afsluitend concert. Uit nieuwsgierigheid getrokken naar het optreden van Marc O’Reilly (en band) blijkt een meer dan welkome muzikale trip. Een avond met veel meer dan bluesy folkmuziek, de energieke liveshows van Marc en zijn band kon je al eerder zien op de grote Europese festivals als Glastonbury, Electric Picnic, The Great Escape, Reeperbahn en ons eigen Eurosonic.

Tijdelijk onvindbaar in de Luxor muziektempel is de stagemanager naarstig op zoek naar de band die op dat moment na een verdiend etentje de bovenzaal binnenloopt en direct het podium betreedt. Zichtbaar vermoeid worden de gitaren gestemd maar na de vraag of wij er zin in hebben -overigens luid bevestigd door het weinig aanwezige publiek- gaat het direct los. 

Marc maakt als singer songwriter bluesy folkmuziek vergelijkbaar met de stijl van artiesten als Ray LaMontagne en John Martyn. Vanavond in Luxor Live, en met volledige band, is voor menig toeschouwer de ontplooiing van de eerste noten, anders dan de verwachtingen zoals het profiel van de de singer-songwriter wordt gepresenteerd. Divers en verrassend is de beleving van vanavond.

Meer dan bluesy folkmuziek, meer dan het stereotype beeld van een Ierse band, meer dan een vergelijking naar en met een andere band. Marc O’Reilly en band staan voor stevige gitaarriffs, zware drumpartijen, verfijnde baslijnen en meer dan afgerond met de symphonische klanken van de keys. De vijfkoppige band, afkomstig uit Engeland en Ierland verleidt het publiek met een diversiteit waar we best ‘U’ tegen willen zeggen. 

Ondertussen wordt er even subtiel een fles rode wijn met 5 glazen op het podium geserveerd -niet met enige aansporing tot verbetering- maar als uiting van waardering voor deze groep bevlogen muzikanten. Zoals de meeste nummers met een slimme climax worden opgebouwd zo eindigen deze veelal even abrupt, wat je doet verstommen maar direct de inhoud van het nummer meer doet waarderen, alsof we aan het denken worden gezet en de teksten moeten absorberen. 

 

Hoe dan ook, een avond met veel meer dan bluesy folkmuziek, de energieke liveshows van Marc en zijn band maakt de tongen los. Ik raak aan de praat met enkele gasten en kom spontaan op met de vergelijking met The Delta Saints, wat overigens snel wordt beaamt door meerdere bezoekers. Marc O’Reilly met band, ‘Another cup of tea’, een niet in een vast kader te plaatsten genre, maar dat is ook geen noodzaak.

Marc O’Reilly

Sinds het uitkomen van zijn albums My Friend Marx uit 2011 en Human Herdings uit 2014 staat O’Reilly bekend als één van de veelbelovende artiesten binnen het singer-songwritergenre. Het internationale succes groeit nu zijn muziek af en toe te horen is in films en series (Salvation) en de single Bleed al bijna 2 miljoen keer gestreamed is op Spotify. Zijn meest recente album heet L’Etre Politique en kwam onlangs uit. De songs op het album gaan over de relatie tussen politiek en menselijke interactie; over ‘being political en political beings’. 

De roots van Marc O’Reilly liggen misschien in Waterford en Frankrijk, maar zijn sound ligt ergens tussen de Amerikaans-geïnspireerde folk blues van Peter Green en tijdgenoten als Ray LaMontagne en Gomez. Na een reis in verschillende alt / rockbands, begon Marc in 2010 zijn solo traject, speelde hij op o.a. het Electric Picnic festival afgelopen zomer en ondersteunde hij andere Ierse songwriters, waaronder David Kitt.

Uit nieuwsgierigheid getrokken naar het optreden van Marc O’Reilly (en band) in Luxor Live blijkt een meer dan welkome muzikale trip. Marc O’Reilly, als solo artiest maar zeker ook als band een aanrader om te gaan ontdekken. 

Tekst en foto’s: Rijno Boon

Website Marc O’Reilly

 

error: Content is protected !!