Virtuoos basgitarist en multi-instrumentalist naar Nijmegen

Op woensdag 15 november staat met multi-instrumentalist Marcus Miller een grote naam uit de jazz- en popmuziek op het podium van Doornroosje. Marcus Miller, die ook wel bekend staat als de ‘Renaissance Man’, behoort al jaren tot de internationale top en won eerder twee Grammy’s. Ook werkte hij samen met grote artiesten als Eric Clapton, Aretha Franklin en Jay-Z.

Marcus Miller Nijmegen begint steeds meer naam op te bouwen op het gebied van jazz. Zo is onder meer in Brebl en de Lindenberg de laatste jaren al regelmatig Nederlands jazz-talent te aanschouwen. Maar ook poppodium Doornroosje heeft de focus tegenwoordig meer op jazz gericht. Weliswaar geen traditionele jazz maar jazz waarin ook vleugjes rock en pop te horen zijn. En Marcus Miller is zo’n naam die inmiddels prima past op de agenda van Doornroosje.

Naast het winnen van internationale prijzen en het werken met grote artiesten bouwde Marcus Miller een grote naam op als bassist bij Miles Davis met wie hij o.a. het album ‘Tutu’ opnam. Verder wordt zijn naam meer dan vijfhonderd keer vermeld in albumcredits. Zo speelde Miller naast eerder genoemde namen ook mee op platen van Donald Fagen, Dizzy Gillespie, Paul Simon, Mariah Carey en Billy Idol. En Miller is tevens componist en producer.

Als basgitarist heeft Marcus Miller een zeer markante en herkenbare plukbas-stijl. Maar Miller speelt daarnaast ook nog eens zeer verdienstelijk toetsen, (bas)klarinet en sopraansax. Een muzikale alleskunner derhalve. Op zijn meest recente en achtste soloplaat ‘Afrodeezia’ gaat Miller op zoek ging naar zijn Afrikaanse roots en is zijn herkenbare basgitaarspel prominent te horen. Hoogtepunt van de plaat is zijn interpretatie van het bekende Temptations nummer Papa Was A Rolling Stone. Naar verwachting komt dit nieuwe album uiteraard ook aan bod tijdens het optreden in Doornroosje.

Tekst: Bernard Bodt

Website Marcus Miller

error: Content is protected !!