Michelle David & The Gospel Sessions; Meer dan een project.

Michelle David , Paul Willemsen en Onno Smit (van Lefties Soul Connection en Beans & Fatback) begonnen The Gospel Sessions als project: terug naar de oorsprong van gospel om de ware pracht van het genre te laten zien. Het is Luxor Live gelukt, de van origine Amerikaanse Michelle David, naar Arnhem te halen.

De roots van Michelle liggen in New York maar woont tegenwoordig in de buurt van Amsterdam. Vanaf 1992 heeft Michelle Teri Robin Douthit door o.a. Europa getourd met de Broadway musical Mama, I Want To Sing en is in 1994 in ons land verbonden geweest aan diverse projecten. Uiteindelijk teruggekeerd naar Amerika waar zij de backing vocals verzorgde voor Diana Ross en Michael Bolton. Nu inmiddels al langdurig gevestigd in Nederland is haar reputatie niet onopgemerkt gebleven.

De Gospel Sessions is meer dan alleen Michelle David. Zo zijn Onno Smit en Paul Willemsen, beiden gepokt en gemazeld met hun bands als Beans & Fatback en Lefties Soul Connection, in hun zoektocht naar de oorsprong van de gospel de samenwerking aangegaan met Michelle met het album The Gospel Sessions Volume I. De zoektocht is inmiddels aanbeland in het onlangs verschenen Volume III waarin de woorden van Michelle “Music that feeds the heart and soothes the soul” je de inhoud van deze reis kan doen voelen en beleven.

 

Vanavond staat ook in het teken van de laatste release, uitgebracht onder het label Excelsior Recordings. In het snikhete Luxor Live gaan we de warmte, passie en tomeloze energie beleven van de door de kerkmuziek geïnspireerde Michelle David & The Gospel Sessions die niet alleen uit Michelle, Onno en Paul bestaat maar ook zeker de ritmesessie dat door Bas Bouma vanavond ingevuld wordt.

 

Het is vanavond al snel duidelijk, een unieke beleving van de inhoud en passie van deze muzikanten wat vanaf het eerste nummer Soldier al voelbaar is. Het zijn niet de eerste de beste die het podium van Luxor betreden. Zo heeft Luxor Live met haar karakteristieke pand een tempel die je vanavond het gevoel geeft je te wanen in de kerkelijke sferen, geheel passend bij uitstraling van Michelle David.

De veelzijdigheid van Volume III

In tegenstelling tot de vorige albums Volume I en II merk je dat na o.a. There is a light, Proverbs, Give it to him, Taking It Back, Nobody But The Lord en Up Above my head de wortels van de gospel in het Soul, Blues, Jazz en afrobeat spectrum gevonden zijn. Uptempo en het gaat los, de armband gaat af, de hoge hakken gaan uit en de jurk schiet los…. “another kind of session?” uit het publiek wordt gepareerd met een dubbele knoop en Michelle gaat verder met nog meer vuur en passie. 

Onbegrijpelijk dat het vanavond niet uitverkocht mag zijn, het is meer dan gezellig druk maar de band verdient meer dan dat…, een volle bak. Misschien staat de term gospel voor aspirant muziekliefhebbers wel in de weg, staat het gelijk aan een kerkmuziek met energieke dames en heren in toga’s, maar de band bewijst met Volume III dat het zoveel meer is en doet Luxor aanvoelen als een uitverkochte soul, blues en afrobeats tempel.

 

Inhoud

Natuurlijk is er een zekere adoratie naar wat de oorsprong is van gospel en dat steekt Michelle zeker niet onder stoelen en banken in haar teksten en emoties. Zelfs de meest overtuigende atheïst brengt ze aan het twijfelen. Een bewijs dat passie, toewijding en muziek je kan laten voelen, zo ook met het intieme en breekbare Be Still waar de stilte hoorbaar is.

Volume III laat ook de rustige, gevoelige kant van het album zien. Walk With Me, Tell Me Why en He Loves Me laten ook de ander kant en veelzijdigheid horen maar neemt ons even snel weer mee naar de afsluiter Gonna Be Allright die je meteen weer in een versnellende climax meeneemt naar een muzikale gevecht waar Onno, Paul en Bas elkaar opdrijven naar de apotheose.

Powervrouw 

Swingen als een trein, heupwiegende moves, aanstekelijke lach,  de chit chats met het publiek maar vooral haar tomeloze energie maakt haar een powervrouw van formaat… en dat allemaal op een half flesje water, maar ook Michelle kan niet alleen op hogere machten rekenen en besluit de toegift God zittend in te zetten.

Niet alleen Michelle David heeft ons bekeerd, hiervoor ook de credits aan de muzikanten die feilloos aanvoelen hoe je dat moet ondersteunen. Het was een mooie avond, “Music that feeds the heart and soothes the soul”

Tekst en foto’s: Rijno Boon

error: Content is protected !!