Sfeervol optreden Amerikaanse superster

Het moet voor Miranda Lambert bijna als een soort van huiskamerconcert voelen, dit optreden in een uitverkocht Caprera. ‘Slechts’ zo’n 1200 zitplaatsen en wat staanplaatsen bovenin, terwijl deze superster uit de countryhoek in haar thuisland Amerika met gemak zalen van het formaat Ziggo Dome vult.

Toch is Miranda Lambert naar eigen zeggen gespannen. Gespannen voor het begin van het (korte) Europese deel van haar ‘Highway Vagabond Tour’ waarbij de komende dagen ook Engeland, Schotland, Noord-Ierland en de republiek Ierland worden aangedaan. Gespannen voor haar allereerste optreden in Nederland. Het is dat ze het zelf zegt, want anders had niemand het gemerkt. Hier op het podium staat duidelijk een dame die haar mannetje staat.

 

De regels zijn streng vanavond. De bruggetjes aan weerszijden van het podium zijn verboden terrein, na de eerste drie nummers dienen alle camera’s te worden opgeborgen en waag het niet flitslicht te gebruiken. Fotograferen vanachter het podium, met de volgepakte mensenmassa op de achtergrond, is helemaal uit den boze. En ja, deze regels gelden ook voor het voorprogramma. Jammer, want wat is het een prachtig gezicht als halverwege het optreden van Miranda Lambert en haar band bij het nummer Over You de mobiele telefoons en aanstekers de lucht in gaan en Caprera verandert in een zee van deinende lampjes. Gelukkig is er ook tijdens de eerste drie nummers genoeg te zien op het volle podium.

Countrylegende

Het is 07.00 uur in de ochtend als de eerste bezoekers zich melden bij de toegangspoort van Caprera. De avond ervoor vanuit Rotterdam naar Bloemendaal gereisd, daar een hotelletje gepakt, de woensdag van het concert om 06.00 uur opgestaan en na het ontbijt richting Caprera gereden om straks als eerste naar binnen te kunnen rennen. Ruim twaalf uur later, als de rij achter hen inmiddels is aangegroeid tot meer dan 150 meter en om precies 19.30 uur de hekken openzwaaien, kan de race om die ene perfecte plek recht voor het podium beginnen. Doel bereikt. Kom maar op met dit eerste optreden in Nederland van deze Amerikaanse countrylegende, kom maar op met eerst het voorprogramma Ward Thomas. Deze echte fans zijn er helemaal klaar voor.

De (tweeling)zusjes Ward Thomas

Bij de naam Ward Thomas denk je al snel aan een woest bebaarde troubadour met gitaar. Mooi niet dus. Ward Thomas is de achternaam van de zusjes Catherine en Lizzy; een Engels country-duo dat op het podium wordt bijgestaan door een gitarist en een percussionist. Niet zomaar zusjes, maar tweelingzusjes alhoewel je dat op het eerste gezicht niet zou zeggen. 

 

En de muziek? Eigentijdse Engelse country, met hier en daar wat Amerikaanse accenten. Vanavond zes nummers in 25 minuten, afkomstig van hun tweede album ‘Cartwheels’ dat op 2 september 2016 verscheen bij Sony Music/WTW Music. Zes nummers met als meest opvallende element: de harmonieuze samenzang van het tweetal, bijvoorbeeld in Dirt And Gold, Guilty Fowers en het afsluitende Carry You Home.        

Tin Man

Voor Miranda Lambert geldt ‘what you see, is what you get’. Muziek vanuit het hart van een zangeres die in 1983 in Texas werd geboren en in dezelfde staat opgroeide. Muziek waarbij zij nu eens haar kwetsbare kant laat zien – bijvoorbeeld in Tin Man van haar in 2016 uitgebrachte album ‘The Weight Of These Wings’, dat solo in de toegift wordt gespeeld – en op andere momenten perfect aansluit bij het stereotiepe beeld waaraan een stoere blonde Texaanse schone lijkt te moeten voldoen. Onafhankelijk, niet op haar mondje gevallen, niet vies van een glas whiskey aan de bar en een snelle auto op de parkeerplaats. Maar bovenal een vakvrouw op muzikaal gebied.

Alles klopt vanavond in Caprera. Het lichtplan, de achtkoppige begeleidingsband, de opbouw van de set waarbij snelle songs worden afgewisseld met langzamer werk, de ruimte die Miranda aan al haar bandleden geeft om elk op zijn of haar beurt even te excelleren. Zo krijgt bijvoorbeeld achtergrondzangeres Gwen Sebastian halverwege de set de gelegenheid om haar, samen met Lambert geschreven, single Cadillac te vertolken. Voeg daarbij het kraakheldere geluid en de prachtige omgeving, en de conclusie kan niet anders zijn dat het concert van Miranda Lambert er eentje is om in te lijsten. Van het openingsnummer Fastest Girl In Town, afkomstig van het in 2011 verschenen album ‘Four The Record’, tot en met de U2 cover I Still Haven’t Found What I’m Looking For dat als tweede en laatste nummer van de toegift wordt gespeeld.

Greatest hits

Eigenlijk is het een veredelde greatest hits show, waarbij alle zes haar albums aan bod komen. Soms met één track, zoals het wraaklustige Kerosene van haar gelijknamige debuutalbum dat in 2005 verscheen, of een knallende versie van Gunpowder & Lead – opnieuw een song rond het thema ‘wraak’ – dat is terug te vinden op het album ‘Crazy Ex-Girlfriend’ (2007). Soms met meer nummers, waarbij het hoogste aantal is voorbehouden aan haar meest recente album ‘The Weight Of These Things’.

Van ‘The Weight Of These Things’ maken vooral Vice en Ugly Lights, dat naadloos overgaat in Mama’s Broken Heart van het ‘Four The Record’ album, indruk. Moeten we ‘at gunpoint’ toch een hoogtepunt kiezen dan is dat The House That Built Me van het album ‘Revolution’ (2009). Terugkeren naar het huis waarin je opgroeide, waarin je gelukkig was en waarin je werd gevormd. Een troostrijke gedachte, met name op de momenten dat het allemaal tegen lijkt te zitten. De grote countryster is weer even een klein meisje.

Tekst & Photos: © Herman Sixma

Website Miranda Lambert

Website Ward Thomas

error: Content is protected !!