Beck verrast met intens album vol orkestrale hoogstandjes

Beck Het is altijd verwachtingsvol uitkijken naar een nieuw album van deze muzikale kameleon. Met Morning Phase heeft Beck na zes jaar weer een prachtig en intens album afgeleverd die je onmiskenbaar naar de keel grijpt. En alleen maar mooier wordt naarmate je ‘m vaker afspeelt. Morning Phase is – zoals we van deze veelzijdige artiest gewend zijn – een plaat die je met volle aandacht moet beluisteren en binnen moet laten komen. 

We hebben er even op moeten wachten – zijn laatste album Modern Guilt dateert alweer uit 2008 – maar met Morning Phase is het twaalfde album van deze muzikale duizendpoot een feit. Het oeuvre en de muzikale diversiteit van de in Los Angeles geboren Beck Hansen is dermate groot dat het altijd aangenaam afwachten is met wat voor materiaal hij nu weer op de proppen komt. Qua stijl sluit Morning Phase nog het beste aan bij het grotendeels akoestische Sea Change uit 2002.

Melancholisch

Morning Phase bevat fraai georkestreerde luisterliedjes die een ogenschijnlijke introverte soberheid en eenvoud uitstralen. Maar die eenvoud is bedrieglijk want deze plaat heeft een ongekende intensiteit waarmee niet alleen zijn ongebreidelde diversiteit maar ook zijn muzikale genialiteit eens temeer bewezen wordt. Op dit door Beck zelf geproduceerde album zijn alle composities en teksten van zijn hand. Overigens zit het componeren bij Beck in de genen, zijn vader was componist en dirigent.

Na het korte instrumentale intro Cycle en het lichtvoetige Morning wordt je als luisteraar bij de hand genomen en door het album geleid, waarbij de dromerige vocalen als gids dienen. Zoals in het folk-achtige Heart Is A Drum en het melancholische Unforgiven waarin de vocalen gepaard gaan met verfijnd pianospel. In een aantal tracks – waaronder Turn Away – is het fraaie geluid van een harp hoorbaar. En in het schitterende Say Goodbye valt de subtiele banjo van Fats Kaplan op.

Loser

Op Morning Phase wordt gebruik gemaakt van een brede instrumentatie. Naast genoemde piano, harp, banjo en natuurlijk gitaar is op een aantal tracks alle ruimte voor de nodige strijkinstrumenten als viool en cello. De strijkers geven de muziek ontegenzeggelijk nog meer gevoel en diepgang mee. Exemplarisch in deze is wel het orkestrale Wave. Maar ook zonder strijkers maakt de muziek van Beck diepe indruk. Zoals in het schitterende Country Down met gevoelige zang, mondharmonica en een sfeervolle pedalsteel gitaar.

Met zijn eclectische mix van stijlen en keer op keer verrassende albums is het onbegonnen werk de muziek van Beck te categoriseren. In 1996 brak hij door met de single Loser en twee jaar later verscheen zijn meest succesvolle album Odelay waarvan wereldwijd maar liefst twintig miljoen exemplaren zijn verkocht. Als je Morning Phase afzet tegen dit vroege werk is het evident te noemen dat hier met recht gesproken mag worden van een muzikale duizendpoot.

Morning Phase‘ van Beck is beschikbaar gesteld door de Waaghals, dé platenspeciaalzaak van Nijmegen en Arnhem.


Website Beckerror: Content is protected !!