Festival met vele hoogtepunten en primeurs

Het feit dat Music Meeting zich jaarlijks ontpopt tot een avontuurlijk en uiterst divers festival waar de meest bijzondere muzikale ontmoetingen van bands en artiesten uit alle uithoeken van de wereld plaatsvinden wekt inmiddels geen verbazing meer. De door het festival gevoerde slogan ‘de beste muziek die je zelden ziet’ is dan ook veelzeggend. Gedurende de 31e editie genieten muziekliefhebbers in Park Brakkenstein onder meer van hoogtepunten als Canzoniere Grecanico Salentino, Roberto Fonseca & Fatoumata Diawara, Mbongwana Star, Driss El Maloumi, The Baylor Project en Havana-Paris-Dakar

Music Meeting Driss El Maloumi

Het feit dat Music Meeting internationaal bekend staat als een hoogwaardig, kwalitatief en avontuurlijk festival werd onlangs weer onderschreven met de toekenning van EFFE Label door het door de European Festivals Association opgerichte internationale platform Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE). En in 2013 werd Music Meeting al door het toonaangevende Engelse magazine Songlines verkozen tot één van de 25 beste muziekfestivals wereldwijd.

En ook met deze 31e editie pakt Music Meeting weer op een grootse en bijzondere manier uit. En bestaat een groot deel van het programma uit bands en artiesten die nog niet eerder in Nederland te bewonderen waren. Zo zijn er maar liefst 10 primeurs en dertien exclusieve concerten.

Canzoniere Grecanico Salentino

De aftrap van de 31e Music Meeting op het hoofdpodium Apollo is een enerverend optreden van het Italiaanse gezelschap Canzoniere Grecanico Salentino. Hoewel deze zevenkoppige formatie zich ook heeft laten inspireren door andere stijlen en genres – zo is onder meer de flamenco hoorbaar als Giancarlo Paglialunga de zang voor zijn rekening neemt – is de muziek gebaseerd op de eeuwenoude rituele en tranceopwekkende dans pizzicatarantata. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het optreden een extra visuele dimensie krijgt met de wervelende dans van de mooie danseres Sylvia Perrone.

Canzoniere Grecanico Salentino

Meteen aansluitend kan het publiek zich begeven naar het buitenpodium Mondo voor het optreden van Lilian Vieira vs Erminia Fernández Córdoba. Zij hebben de krachten gebundeld in het bijzondere internationale project ‘De Uitdaging’. Een juiste benaming zo blijkt, want pianist en bandleider Thijs Borsten nodigt het publiek meermaals uit actief mee te participeren en daagt de zangeressen Vieira en Fernández Córdoba onder meer uit om al improviserend een duet aan te gaan met één van de bandleden. Beiden weten hier vervolgens met verve inhoud aan geven.

 Lilian Vieira vs Erminia Fernández Córdoba.

In een stampvolle Apollo-tent vindt later op de avond met Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca een overweldigend optreden plaats dat zeker beschouwd mag worden als één van de hoogtepunten van de 31e Music Meeting. De samenwerking tussen de Malinese zangeres, danseres en actrice Fatoumata Diawara en de Cubaanse ster-pianist Roberto Fonseca – onder meer bekend van zijn werk met Buena Vista Social Club – blijkt een gouden greep.

Roberto Fonseca & Fatoumata Diawara

Het prachtige stemgeluid van Diawarra gekoppeld aan de latin jazzcomposities van Fonseca monden op het podium uit in een fascinerende, bijna magische ontmoeting tussen twee werelden. Dit concert boeit van begin tot eind en de muzikale uitwisseling tussen de twee op het podium is ontroerend mooi, zinnenprikkelend en opzwepend. Aanvankelijk zit het publiek nog op de stoelen maar na een paar nummers gaan veel mensen, mede op uitnodiging van de band, naar voren om te dansen. Als Diawarra en Fonseca het optreden afsluiten valt hen geheel terecht een ovationeel applaus ten deel.

Fatoumata Diawara

Het afsluitende optreden van de eerste dag op het Mondo-podium is van de nieuwe Congolese sensatie Mbongwana Star. De muziek van deze door Coco Ngambali en Theo Nsutuvuidi opgerichte formatie is niet alleen rauw en puur, maar ook behoorlijk rock-geörienteerd. De uiterst opzwepende en basgedreven groove van dit uit de krottenwijken van Kinshasa afkomstige gezelschap is naast de nodige overstuurde gitaren doorspekt met Congolese rumba- en soukous ritmes. Al met al een spetterend optreden. Alleen jammer dat het volume op ‘bijna niet te doen’ afgesteld staat.

Mbongwana Star Mbongwana Star

Laatste concert op het hoofdpodium is van de Amerikaanse gospelgroep The Jones Family Singers. Met name de opkomst en aanblik van maar liefst vijf zangeressen maakt indruk.  In een sfeervol optreden in een voor even tot kerk omgedoopte Apollo-tent weet deze muzikale familie uit Bay City, Texas de gospel een flinke dosis soul en funk mee te geven en het spirituele swingend te maken.

The Jones Family Singers

Hoewel het de eerste dag droog blijft zijn de weergoden het festival op de daaropvolgende zondag bijzonder goed gezind. Op deze zonovergoten dag komen dan ook beduidend meer mensen af en is het drukbezochte Park Brakkenstein bezaaid met zonaanbidders en muziekliefhebbers. Gevolg is wel dat het tijdens de dag-concerten in de grote Apollo-tent broeierig warm is.

Music Meeting 2015

Dit ondervind het massaal toegestroomde publiek onder meer bij de optredens van Brad Mehldau & Mark Guiliana die de krachten gebundeld hebben in het exceptionele jazzverband Mehliana. De samenwerking tussen meesterpianist Mehldau en drumwonder Guiliana is exemplarisch voor de Music Meeting en bewijst tot wat voor moois een spannende muzikale ontmoeting kan leiden.

Driss El Maloumi

Van een geheel andere orde maar zeker zo bijzonder is het concert van de Marokkaanse üd-grootmeester Driss El Maloumi die begeleid door twee percussionisten op meesterlijke wijze klassieke Arabische muziek vermengt met vindingrijke en onnavolgbare ritmes. Ook dit concert in een stampvolle tent wordt door een enthousiast publiek op waarde geschat en meermaals overladen met een ovationeel applaus.

Driss El Maloumi

Hoewel beiden al jarenlange podiumervaring hebben en actief zijn geweest in diverse groepen waaronder het jazzfusion kwartet Yellowjackets besluiten Marcus en Jean Baylor – bij wet gehuwd als man en vrouw – pas vorig jaar de muzikale krachten te bundelen in The Baylor Project. Daarnaast wisten zij een aantal geweldige muzikanten te strikken zich bij dit project aan te sluiten. Zo is pianist Eric Reed al decennia lang een gerespecteerd bandleider, speelde saxofonist Keith Loftis al met vele jazzlegendes, waaronder ook Benny Carter, Nancy Wilson en Ray Charles, en is bassist Dezron Douglas zelf een componist en bandleider die ook al samenwerkte met vele grote jazzmuzikanten.

The Baylor ProjectThe Baylor ProjectThe Baylor Project

Voeg daar het schitterende mezzo soprane stemgeluid van Jean Baylor aan toe en je hebt de soulvolle, oprechte en melodische jazz en swing van The Baylor Project. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit concert van een hoogwaardige kwaliteit is. Gedragen door het geweldige musiceren van Douglas, Loftis, Reed en Marcus Baylor wordt de stem van Jean Baylor naar een hoger plan getild en krijgt de muziek zelfs een spiritueel karakter. Niet geheel vreemd overigens, want Marcus Baylor laat het publiek en passant weten dat het merendeel van de band een dominee als vader heeft.

Marcus Baylor

Gedurende het concert krijgen alle muzikanten de ruimte om te soleren en zo blijk te geven van hun uitzonderlijke kunnen, hetgeen hen terecht een daverend applaus oplevert. Zo ook als Marcus Baylor in een minutenlange improvisatie-solo laat horen een begenadigd drummer te zijn. Voor de liefhebbers is het alvast fijn te weten dat een eerste gezamenlijke plaat van The Baylor Project in de maak is. Met dit optreden heeft dit gezelschap in ons land in ieder geval al een verpletterende indruk achtergelaten.

The Baylor Project

Voor het eerste optreden in het kader van de zogeheten Afro Latin Night zijn de stoelen in de Apollo-tent verwijderd om het publiek de ruimte te geven te dansen op de muziek van Havana-Paris-Dakar, het muzikale avontuur van de Senegalese bassist Alune Wade en de Cubaanse pianist Harold López Nussa. De talentvolle zanger/bassist Wade deelde eerder al het podium met onder meer Youssou N’Dour en Bobby McFerrin. En López Nussa is een grote naam op het gebied van latin jazz. Ook zijn broer Ruy Adrain Lopez maakt als drummer deel uit van deze muzikale ontmoeting.

Havana-Paris-Dakar Havana-Paris-Dakar Havana-Paris-Dakar

Verder bestaat het internationale gezelschap van Havana-Paris-Dakar uit de Congolese gitarist Olivier Tshimanga en de uit Madegaskar afkomstige trompettist Renaud Gensane. De dansbare muziek van deze formatie sluit mooi aan bij het weer van de dag; warm en zonnig. Hoewel de Congolese rumba de basis vormt is de muziek een mix van diverse stijlen waaronder salsa, latin jazz, cha-cha-cha en Noord-Afrikaanse chaabi.

Havana-Paris-Dakar Havana-Paris-Dakar

Met een opzwepend optreden weet Havana-Paris-Dakar het publiek in een volle Apollo-tent in een juiste stemming te krijgen en op te warmen voor het afsluitende optreden – eveneens onderdeel van de Afro Latin Night – van het uit vier zangers, vier blazers, drie percussionisten, een toetsenist, bassisten een drummer bestaande Cubaanse orkest Pupy y Los Que Son Son.

Op de afsluitende dag vinden in de Apollo tent nog optredens plaats van de uit Toearegs bestaande Malinees-Berberse band Tinariwen, de Amerikaanse jazzformatie Steve Lehman Octet, de uit La Réunion afkomstige muzikant en ambassadeur van de zogeheten maloya-muziek Danyel Waro en de bijzondere samenwerking tussen de vermaarde Ethiopische toetsenist en accordeonspeler Hailu Mergia en het Australische duo Tony Block (drums) en Mike Majkowski (bas).

En op het Mondo-podium kan het publiek op de laatste dag nog genieten van R-chestra & Shaza Hayek & Nijmeegs Strijkersgilde, het opmerkelijke uit India afkomstige gezelschap Barmer Boys en de brass house van de New Yorkse formatie Too Many Zooz. Daarmee kan Music Meeting wederom terugkijken op een geslaagd en avontuurlijk festival met een groot aantal bijzondere optredens waarvan maar liefst 10 primeurs en dertien exclusieve concerten.

Tekst: Rick Warner || Foto’s: Rijno Boon Photography, Henk Beenen & Sylvia Sassenerror: Content is protected !!