Nieuw album van Inge van Calkar – RESET

Het creatieve proces is een wonderlijk ding. Je schrijft liedjes, neemt ze op, en ineens zie en hoor je alles anders. Dat overkwam Inge van Calkar, die we nog kennen van haar deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Gaandeweg is haar smaak, stijl en aanpak veranderd. Dan kun je wel stug door blijven gaan op de oude voet, maar de verlokkingen van een nieuwe richting zijn veel interessanter.

Inge van Calkar || Photo: © Jan Lenting

Die innerlijke stem moest ze gewoon volgen voor haar komende tweede album RESET.  De akoestische gitaar werd ingeruild voor een elektrische, terwijl de liedjes een elektronica injectie meekregen, die ze veel meer suspense geeft. Op 29 september brengt Inge van Calkar haar nieuwe album Reset uit.

Vergeet voor het gemak even haar oudere werk, ook dat met haar oude band ZaZa waarmee ze nog 3FM Serious Talent was en in DWDD stond, want deze nieuwe stap zet haar in één klap in de moderne tijd. Dit is niet meer de fragiele singer-songwriter met een muts op, zoals ze het zelf uitdrukt. Nee, hier is een artieste opgestaan die het aandurft met haar muziek op het scherp van de snede te gaan.

RESET

Inge werkt voor haar nieuwe album RESET samen met twee jonge producers -Freek van der Heide en Jeroen Sjoers- en hitproducer Peter Jordan uit Hannover. Samen zorgen zijn voor een unieke sound met gelaagde elektronica. Wat je hoort is wat donkerder muziek dan voorheen, niet zo heel vreemd voor een zangeres met een afgeronde studie psychologie op haar naam.

Van Calkar: “die nieuwe nummers hebben een donkere laag die een kant van menselijkheid beschrijven die je liever niet laat zien.” Soms is het een tikkeltje psychedelisch of James Bond-achtig. Bands als Radiohead en Tame Impala behoren tot de muzikale aanknopingspunten, net als sterke vrouwen PJ Harvey en Sia, terwijl ook de catchy popkant van Kylie doorsijpelt.

Inge van Calkar || Photo: © Jan Lenting

Singles

De eerste single van het album I Don’t Mind werd gereleased in januari en meteen gefeatured in de New Music Friday NL playlist op Spotify, gevolgd door de Nederlandse Viral 50, Absolute Alternative, New Alternative en Annemieke Schollaardts A-lijst, NPORadio2. De tweede single Imaginary kwam binnen op plaats 10 in de New Alternative Playlist. De nummers laten zich omschrijven als sexy indie pop rockers waar Florence ongetwijfeld haar mooiste jurk voor zou hebben aangetrokken, en anders PJ Harvey wel. En de derde single River is dus nu ook een feit.

‘River’ wordt inmiddels dagelijks gedraaid op Radio2 bij Rob Stenders Platenbonanza, want het het is Rob’s egotip!

Inge van Calkar || Photo: © Jan Lenting

Inge live
Live is Inge een verschijning in het wit, zij het niet persé in een jurk. Daar draagt ze een matching witte Fender Jazzmaster gitaar bij. Cooooooool ! Inge van Calkar verzorgde in het voorjaar 2018 de supportshows voor Miss Montreal, speelde in de zomer op verschillende festivals en verzorgt in het najaar de support voor 17 shows van Gare du Nord.
 
 
Website Inge van Calkar  || Liev Promotie en productie || foto’s : © Jan Lenting
 

error: Content is protected !!