Een taboe doorbrekend soloalbum van Ian Clement; See Me In Synchronicity 

Op 22 februari 2019 verscheen het soloalbum van Ian Clement See Me In Synchronicity op het Amsterdamse Dox Records. De komende maanden presenteert Ian Clement zijn nieuwe soloalbum in België en Nederland.

Ian Clement, met name bekend als frontman van de succesvolle band Wallace Vanborn, tovert met zijn diepe stem een bijzondere, intieme wereld tevoorschijn. De muziek van Ian is meeslepend, intiem en soms somber. Fans van singer-songwriters zoals Mark Lanegan, Dan Auerbach en Edward Sharpe vallen prompt voor zijn intrigerende manier van muzikale verhalen vertellen.

Na het opnemen van zijn eerste soloalbum Drawing Daggers met Peter Obbels, zag Clement zijn kans om een nieuwe verzameling nummers op te nemen onder het toezicht van de geprezen René Tinner. Deze veteraan, voornamelijk bekend van het werk dat hij voor Can verrichte, produceerde eerder voor namen als Lou Reed en George Harrison en bleek met zijn ‘less is more’ aanpak de ideale kandidaat voor Ian’s aankomende soloalbum See Me In Synchronicity. Alles (met uitzondering van de zang) werd live in één take opgenomen in de ICP studio in Brussel.

See Me In Synchronicity

Een student van de waanzin, zo noemt Ian Clement zichzelf soms. Het was een bevreemdende ervaring toen hij tijdens de opnames van The Orb We Absorb met Wallace Vanborn geconfronteerd werd met zijn eerste psychose. Het verlies van enkele familieleden en de breuk met zijn toenmalige geliefde waren wellicht aanleiding voor de wanen die hem plots beslopen en overmanden tijdens zijn verblijf in de woestijn van Joshua Tree in Californië. Gedesoriënteerd volgde een zoektocht naar houvast en terugkeer naar realiteit. Uiteindelijk slaagde Ian er op eigen kracht in weer op de grond komen.

See Me In Synchronicity is een reflectie van Clements mentale uitstappen die hij maakte tijdens drie psychotische episodes en twee opnames in de psychiatrie. Wat hij meende te zien en dacht te voelen probeerde hij tot uiting te brengen. Het album opent met Hardly, een song over ‘moeten opgroeien’, het kind in jezelf noodgedwongen moeten achterlaten en jezelf als man moeten zien. Terwijl Some Would Say beschrijft hoe een dag zoals alle anderen, een dag kan zijn waarop voor een individu het noodlot toe kan slaan. In Ian’s geval de dag waarop hij zijn vader levenloos in bed aantrof.

For a Rose schreef Clement in de woestijn van Joshua Tree, Californië voor een muze, waarna de liefde doorbrak. Sidewinder gaat over letterlijke isolatie in een moeilijke periode. Voor de luisteraar kan dat de isolatie zijn die hij of zij op momenten ondergaat in de vorm van eenzaamheid; voor Ian gaat het over de letterlijke isolatie die hij meemaakte in een gesloten instelling. Een danseres die met haar bewegingen Ian’s teksten en energie tot leven kon wekken was de grote inspiratiebron voor Dance Like Love.

Het album sluit af met Turtle & Crow, dat beschrijft hoe een kraai hem een dinosaurusspeeltje cadeau doet en hem vervolgens door de woestijn leidt. Een ijldroom, psychotisch of de waarheid? Iedereen wil de waarheid zien en de diepere betekenis in alles kunnen ontcijferen, maar dat gaat ook gepaard met angst. Wil je wel echt alles kunnen zien en weten?

Ian toert de aankomende maanden door Nederland en België.

Tourdata:

11/03 Muziekgieterij, Maastricht (NL) – Duo
02/04 Het Depot, Leuven (BE)
07/04 Melkweg, Amsterdam (NL)
09/04 Nosta, Opwijk (BE)
11/04 Minard, Gent (BE)

error: Content is protected !!