Mooi intiem optreden in Nijmeegs muziekcafé

In de bijzondere concertreeks ‘Tangelder presenteert’ staat de Canadese singer-songwriter Oh Susanna vanavond met een intiem optreden op het podium van Trianon. Suzie Ungerleider die al vele jaren onder haar pseudoniem Oh Susanna muziek uitbrengt en optreedt heeft in de afgelopen jaren regelmatig indruk weten te maken op de Nederlandse podia. Vanavond doet ze dit, vakkundig begeleid door onze ‘eigen’ BJ Baartmans op (slide)gitaar, in het Nijmeegse muziekcafé Trianon.

Evenals bij een eerder optreden van de Amerikaanse singer-songwriter Levi Parham in dit zelfde muziekcafé wordt de uit Vancouver afkomstige maar in Toronto woonachtige Suzie Ungerleider oftewel Oh Susanna muzikaal en vocaal bijgestaan door de Nederlandse gitarist BJ Baartmans die vanavond naast een slide-gitaar ook een Gretch, een Telecaster en een Dan Electro Bariton gitaar bespeelt.

Na haar debuut in 1996 wordt niet alleen haar geweldige en loepzuivere stem al snel opgemerkt maar ook haar uitzonderlijke kwaliteiten als songwriter. Zo ontving ze eerder onder meer al een Canadian Folk Music Award voor English Songwriter of the Year en een Genie Award voor Best Original Song. Daarnaast werd ze tot tweemaal toe genomineerd voor een Juno Award (de Canadese equivalent voor de Grammy) voor Best Roots and Traditional Album of the Year.

Oh Susanna & BJ Baartmans openen het optreden van vanavond onder andere met Walked All The Way Home en My Boyfriend, beiden terug te vinden op haar meest recente album ‘Girl in Teen City’. Van dit album horen we later onder meer ook het fraaie Lucky Star en Tickets For The Weekend waarin ze terugblikt op haar tienerjaren en een ode brengt aan haar geboortestad Vancouver. Een van de hoogtepunten van de eerste set is het volgens Ungerleider in Austin, Texas tot stand gekomen Long Black Train. 

Na de pauze vervolgen Ungerleider en Baartmans het optreden met de van het album ‘Soon The Birds’ (2011) afkomstige ballade Millions Of Rivers gevolgd door het catchy Greyhound Bus (‘Short Stories’, 2007), Wolf Boy en het country-achtige nummer The Dark Room At The School met een heerlijk Johnny Cash-like gitaartje van BJ Baartmans.

Na het sterk verhalende By Rope laat Ungerleider in het wonderschone en ontroerende Lucky Ones eens temeer horen over een hemels stemgeluid te beschikken. Toegift is een prachtige uitvoering van Billy IV van Bob Dylan. Hiermee sluit Oh Susanna niet alleen dit bijzonder intieme optreden in Nijmegen maar ook een serie concerten in ons land af om haar tour aansluitend voort te zetten in het Verenigd Koninkrijk.

Tekst: Rick Warner || Photos: © Henk Beenen

error: Content is protected !!