De dromerige poëziepop van Janna Lagerström.

 “Want weet je, ik hou ontzettend van zo’n wat dromerige, melancholische sfeer. Als het goed is hoor je terug in mijn muziek. En ook bij mijn teksten kies ik voor een poëtische insteek. Niet echt standaard. Dromerige poëziepop, dus.” Het solo-optreden van Janna Lagerström in de Catharinakapel in Harderwijk zit erop en we praten even kort na op een van de bankjes aan de zijkant van de kapel. Over haar manier van liedjes schrijven, over het belang van de Popronde voor beginnende acts, over groenten, over haar EP Honing die eind november uitkomt.

 

Wegdromen en geraakt worden

Mix de teksten van Eefje de Visser met de muzikale omlijsting van Tessa Douwstra en haar band Luwten en je hebt een beeld van de muziek van Janna Lagerström. Kleine schilderijtjes van woorden en klanken. Een muzikaal bouwwerk waarin de bereidwillige luisteraar zelf de weg kan vinden. Op sommige momenten zalig wegdromen, je mee laten voeren op het gevoel dat de muziek oproept. Dan weer bij jezelf te rade gaan waarom de woorden van Janna je raken.

“Weet je, mijn liedjes zijn vaak heel persoonlijk, over dingen of situaties die ik zelf heb meegemaakt. Je merkt dat mensen het naar zichzelf vertalen. Niet één-op-één, maar ze kunnen het wel plaatsen. Dat is volgens mij het mooiste wat je als muzikant kunt bereiken. Dat mensen hun eigen beelden bij jouw muziek maken.”

Spelen buiten de gebaande paden   

Het is voor Janna Lagerström – nee hoor, niks geen Zweedse roots; haar partner is voor de helft Zweeds en ze heeft die achternaam aangenomen – de derde keer dat ze meedoet aan de Popronde. Maar dit keer voor het eerst onder haar eigen naam. “Je schrijft je in, je wacht af of je geselecteerd wordt en vervolgens kijken of, wanneer en waar je geboekt wordt.

Voor mij was het belangrijk om veel te spelen en dan het liefst buiten de plekken waar ik normaal al redelijk vaak kom. Buiten de driehoek Amsterdam – Rotterdam – Utrecht. Ik heb in Utrecht gestudeerd, woon in Rotterdam en heb veel vrienden in Amsterdam. Maar Nederland is natuurlijk veel groter. En ik vind het juist leuk om door het hele land heen mensen te laten zien waar ik mee bezig ben.”

Steeds sterker, steeds zekerder

En dus reist Janna tijdens de Popronde 2018 vanuit Rotterdam kriskras door Nederland voor in totaal 17 optredens. Naar café de Kade in Roermond, naar cultureel centrum Muzerije in ’s Hertogenbosch, naar Piercing & Tattoo Studio Flower of Life in Zutphen. Meestal, zoals die keer dat ik haar in haar eentje zie optreden in de Catharinakapel te Harderwijk, met de trein.

Soms, als ze optreedt met band, met de auto. Bijvoorbeeld in Arnhem, waar ze een soort ‘muziek bij het eten’ optreden verzorgt in het restaurant van een filmhuis. “Ja, je komt op de gekste plaatsen; je staat overal en nergens. Dat het maakt het juist zo leuk. En daarnaast maakt het je steeds sterker, steeds zekerder.”

Solo of met band?

Janna Lagerström solo in de Catharinakapel te Harderwijk; Janna Lagerström als band in Focus te Arnhem. Natuurlijk, met band klinkt het allemaal net wat steviger en moet je net wat meer moeite doen om de teksten van haar liedjes in je op te nemen. Maar het blijft sfeervol. En bovendien, wat je verliest aan aandacht voor de woorden win je in de vorm van aandacht voor de muziek. Muziek die prima in staat is het dinerend deel van het publiek bij de les te houden. Janna Lagerström met alleen haar (elektrische) gitaar is wat rustiger, wat minder hard, wat meer naturel. Bij uitstek geschikt voor een optreden in een ruimte als de Catharinakapel, maar waarschijnlijk dan weer wat minder passend bij een podium dat is ingericht in een hoek van een restaurant.

Een album? Wil ik dat wel?

Tijd om even na te praten. Over haar rol in de theatervoorstelling Grrrrroenten 2 voor kinderen tijdens het Tweetakt Festival in Utrecht. “Verschrikkelijk leuk om te doen. Ik speelde gitaar en toetsen. Naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar aflevering 3.” Over haar EP Honing die binnenkort verschijnt en waarvan het titelnummer zowel in Harderwijk als in Arnhem wordt gespeeld. Over waar ze over vijf jaar wil staan. “Het allerbelangrijkst is dat ik mooie dingen doe voor en met mensen die ik waardeer. Nu en in de toekomst. Meer nummers opnemen en uitbrengen in de vorm van singles en EPs. Een heel album? Pfff, ik weet niet of ik dat wel wil. Een EP is toch behapbaarder. En ja, een mooie clubtour door Nederland en België.” Jana Lagerström gaat ervoor.

Tekst en foto’s: Herman Sixma

error: Content is protected !!