Nederlandstalige dagdroompop van Aarde aan Daan

 De ‘r’ in de maand? Check. Vertragingen als gevolg van bladeren op de rails? Check. Advertenties onder het motto ‘niet mokken, lekker bocken’? Check. En ook al zou je het qua temperatuur niet zeggen, het is herfst. En dus tijd voor de Popronde 2018. Tien weken waarin een selectie van 142 acts, in het voetspoor van bijvoorbeeld Kensington en De Staat, kriskras langs 41 steden door Nederland reist. Optredens in poppodia, kerken, kroegen en kloosters. Op weg naar eeuwige roem, of op z’n minst naamsbekendheid. LiveStreamMagazine ging op zoek naar pareltjes uit de Popronde-oogst van 2018. Hallo Nederland, hier is Aarde aan Daan.

In de geest van Jeroen Bosch

“Wow, wat een plek. Ik had hier eigenlijk vier uur eerder moeten zijn om alles eens goed te kunnen bekijken.” Daan Hafkamp – de man achter Aarde aan Daan – heeft gelijk. Het Jheronimus Bosch Art Center, gevestigd in de voormalige Sint-Jacobskerk aan de rand van de binnenstad van Den Bosch, heeft een uitstraling om U tegen te zeggen. Aan de muur replica’s van schilderijen van Jeroen Bosch en daarnaast vissen die figureren in diezelfde schilderijen. Een plek die meer dan uitstekend past bij de sfeervolle muziek van Daan Hafkamp. “Ik noem het Nederlandstalige dagdroompop; poëtische teksten op klankrijke muziek en dan met een moderne inslag. En verder moet het vooral sferisch zijn.”

Massive Attack

Ik spreek Daan kort na zijn optreden in Den Bosch. Een korte solo-set van een half uur met veel eigen werk maar ook met een bijzondere uitvoering van het nummer Teardrop van de Engelse triphop formatie Massive Attack. “Ik hoorde dat nummer een keer toen ik met de band in de bus zat op de terugweg van een optreden. Keihard. En ik dacht ‘wat blijft dit toch een geweldig nummer’. Poëtisch en beeldend, niet alleen qua tekst maar waar het de muziek betreft. Ik heb er Nederlandse woorden bij gemaakt. Of het ook een Nederlandse titel heeft? Nee, het staat op de setlist als ‘Massive Attack’. Traan of traandruppel vond ik niet passend en de naam ‘Massive Attack’ op zich klinkt al prachtig.”

Thom York als inspiratiebron

En de aanduiding Nederlandse Radiohead die regelmatig opduikt in artikelen over Aarde aan Daan? “Voor mij natuurlijk een veel te grote eer. Hun werk, en dan met name de technisch/mathematische kant daarvan, zit zo ingenieus in elkaar dat ik daar nooit aan kan tippen. Ik luister veel naar die band en vindt de manier waarop Thom Yorke – zanger en voorman van Radiohead – zijn ideeën en gedachten vertaalt naar zijn muziek grenzen aan geniaal. Dat sferische, dat experimentele, daar hou ik ontzettend van. En precies dat probeer ik ook in mijn muziek te stoppen en over te brengen op het publiek.”  

Popronde maakt je sterker

Met vier optredens en misschien nog een plek op de lijst van genodigden voor het eindfeest in de Amsterdamse Melkweg op 24 november, is de bijdrage van Aarde aan Daan aan deze Popronde 2018 bescheiden. Maar wel buitengewoon leerzaam voor Daan zelf. “Je speelt steeds op een andere plek en je moet je elke keer weer oriënteren. Steden verschillen, locaties verschillen, sferen verschillen. Gelukkig hebben de coördinatoren van de popronde vaak een prima oog voor welke muziek bij welke locatie past en heb ik het tot nu toe behoorlijk getroffen. Aan de andere kant, als je moet ‘werken’ om de aandacht van het publiek te pakken en vast te houden word je daar uiteindelijk alleen maar sterker van. Wat dat betreft is de Popronde een prima leerschool.”

Lichtgevende wereldbollen

En die bijzondere naam Aarde aan Daan?  “Het zinnetje ‘Hallo, aarde aan Daan’, waarmee een vriend me wakker probeerde te schudden als ik tijdens een spelletje weer eens zat te dagdromen, is me altijd bijgebleven. Ik vond het wel passend. Weet je, ergens in mijn achterhoofd speel ik nog steeds met het idee om op te treden met allemaal lichtgevende wereldbollen om me heen. Ik heb inmiddels al een paar van dat soort globes thuis liggen; jammer dat die lampjes elke keer kapot gaan. En dat ‘aarde aan Daan’ is ook een manier om me met beide benen op de grond te zetten, want ik hou erg van fantaseren.”

Een betere aarde, een gelukkige Daan

Waar ‘Aarde aan Daan’ over vijf jaar staat? “Wat de aarde betreft hoop ik dat we over vijf jaar een flinke stap hebben gezet bij het realiseren van een aantal klimaatdoelen en dat er dan wat betere leiders aan de macht zijn. Ach, ik ben optimistisch ingesteld en de aarde draait toch wel door. En voor mijzelf? Spelen op mooie plekken en dat hoeft dan echt geen Ziggo Dome te zijn. Een goedgevuld Paradiso met een tof publiek is prima. En ja, ergens tussen nu en vijf jaar een album. Er liggen op dit moment (even uit m’n hoofd) bijna 70 songs op de plank, maar ik wil m’n tijd nemen. Dat werkt bij mij het beste.”

Tekst en foto’s: Herman Sixma

Website Aarde aan Daan

error: Content is protected !!