Gretig gitaargeweld van de Millennials

In zekere zin toch een tegenvaller, deze zondagmiddag in Harderwijk. Normaal gesproken verwacht je in oktober harde wind, regenbuien en temperaturen rond de 15 graden. Vandaag is alles anders. De zon schijnt uitbundig, de temperatuur schommelt rond de 25 graden, de terrassen op de markt zitten overvol. Geen weer om ’s middags binnen te zitten. En dus moeten de vier mannen van de band Millennials het deze middag aan het begin van Harderwijks derde popronde doen met een matig gevulde zaal. Of het ze wat uitmaakt? Waarschijnlijk niet; gewoon lekker spelen lijkt het motto.

Schone lei, nieuwe liedjes

‘Een nieuw jaar, een nieuw begin, een nieuwe band’, moet Adam Quann, leadzanger en gitarist van de Millennials gedacht hebben zo aan het eind van 2017. Bedankt en tot ziens voor wat betreft Adam & The Relevants, welkom Millennials. “Ik had gewoon zin om even helemaal opnieuw te beginnen. Een schone lei, nieuwe liedjes. Daar hoort ook een nieuwe naam bij, en een nieuwe gitarist,” laat Adam in een interview met Noisey weten.

Waarom Millennials? Ach, het is toch een soort buzz-woord dat je overal hoort; een woord met vaak een negatieve bijklank en met dat soort vooroordelen heeft Adam niet zo veel. Een soort van opgestoken middelvinger naar iedereen die maar loopt te zeuren over deze leeftijdsgroep.

Something For The Weekend

Millennials dus. Verwacht van deze band, in lijn met het beeld van millennials, geen ingewikkelde songstructuren of liedjes die grote maatschappelijke thema’s aansnijden. Reken wel op lekker in het gehoor liggende indiepop. Liedjes zoals Millionaires, over de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het casino; het najagen van die droom om in een klap heel veel geld te verdienen, terwijl je eigenlijk wel weet dat de kans daarop zo goed als nihil is.

 

Liedjes over feesten in het weekend zoals in Something For The Weekend; liedjes over de muzikale fruitmand die een zender als radio Veronica dagelijks aan haar luisteraars voorschotelt in het nummer Veronica. Nostalgie in optima forma; soms prettig herkenbaar, soms irritant vanwege de herhaling.

Catchy en hard

Vanmiddag staat Millennials geprogrammeerd in de Popschool van Harderwijk. Een wat kale, steriele ruimte waar drummer Nigel Slaa kind aan huis is. Immers, hij geeft hier drumles aan jongens en meisjes die ook dromen van het spelen in een band die het helemaal gaat maken, in Nederland maar liever nog in de hele wereld. Op de tafeltjes chips en flesjes bier en chips (“het bier is gratis vanmiddag, dus tast gerust toe”), achter de tafeltjes stoelen, makkelijke banken en hier en daar een schemerlamp.

Aan de zijkant van het geïmproviseerde podium een hele serie drumkits waarop doordeweeks wordt geoefend. En de muziek? Catchy en hard; iets wat eigenlijk geldt voor alle tien de nummers op de speellijst. Vier daarvan zijn terug te vinden op de EP Something For The Weekend die in het voorjaar van 2018 verscheen. Deze Millennials komen er wel in de muziekscene.

Tekst en foto’s: Herman Sixma

error: Content is protected !!