Kitchenette met muziek voor lange autoritten

Soms heb je gewoon zin in rechtoe-rechtaan popmuziek. Muziek voor lekker lange autoritten; onderweg naar die stip op de horizon. De volumeknop op standje ’10’. Meedrummen op het stuur, terwijl je maatje naast je langgerekte solo’s op de luchtgitaar speelt. Muziek in de lijn van The War On Drugs of Kurt Vile & The Violaters. Muziek van Kitchenette, de nieuwe band van Chris Kikić. Een nieuwe uitlaatklep voor zowel zijn zang als gitaarspel. Een nieuw podium om zijn liedjes aan de man of vrouw te brengen. Pareltjes voor iedereen die er belangstelling voor heeft.

Het bloed blijft kruipen

We gaan bijna zes jaar terug in de tijd. Chris Kikić, frontman van Kitchenette, besluit dat het even genoeg is met die eigen bandjes. Met weer een nieuw project opstarten. Met weer de verantwoordelijkheid op je nemen, alles op poten zetten en er vervolgens voor zorgen dat alles ook echt blijft lopen. En dus wordt hij ‘gastgitarist’. Bij Symon, bij Kieth Caputo & The Sad Eyed Ladies, bij Secret Umbrella.

Maar hij blijft wel schrijven, want het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. En dan begint het eind 2016 toch weer te kriebelen. Het verlangen om die nieuwe liedjes niet alleen in zijn eigen woonkamer of keuken, maar ook op een podium te spelen. Met band. Met zijn eigen band.

 

Popronde 2017

En die band werd Kitchenette. In 2017 opgericht, met Matthias van Beek op gitaar, Gijs Loots op basgitaar, Len van de Laak op keybords en Victor Dirks op drums. Vijf ervaren muzikanten die elkaar allemaal al kenden van de muziekscene rond Amsterdam, maar in deze samenstelling nog nooit als collectief hadden samengespeeld. En in dat oprichtingsjaar onmiddellijk in het diepe werden gegooid via hun deelname aan de Popronde 2017.

Of men er in dat jaar al klaar voor was? Chris Kikić betwijfelt het. Misschien was 2017 net iets te vroeg. Misschien had men in 2017 als band nog net iets te weinig vlieguren. Misschien bleef juist daardoor het aantal popronde-optredens in 2017 beperkt tot slechts drie. 

 

Nieuwe (pop)ronde, nieuwe kansen

We zijn inmiddels ruim een jaar verder. Met een flinke dosis extra podiumervaring en met de op 18 mei 2018 verschenen EP Berserkia in de achterzak, probeert Kitchenette het in 2018 opnieuw bij popminnend Nederland. Met aanmerkelijk meer succes. Het aantal optredens is gestegen van drie naar twaalf, de band speelt strakker dan ooit en de locaties waar Kitchenette dit jaar door de organisatie is neergezet zijn vooral de reguliere poppodia.

Zalen van het formaat Patronaat (Haarlem), Luxor Live (Arnhem), Vera (Groningen) en De Spot (Middelburg). Terecht, want de vijf mannen van Kitchenette verdienen een goed werkende geluid- en lichtinstallatie en een wat groter publiek dat niet vies is van wat decibellen.     

Tekst en foto’s: Herman Sixma

error: Content is protected !!