Rootsfestival in Utrecht alweer toe aan vierde editie

Op zaterdag 21 oktober vindt in het Utrechtse TivoliVredenburg weer het Ramblin’ Roots Festival plaats. Opvallende namen in de line-up van deze alweer vierde editie zijn onder andere Ben Miller Band, Hackensaw Boys, Levi Parham Band, Jonny Lang, Giles Robson, Andrew Combs, The Sadies, Doug Seegers, Michael Chapman en Michelle David and the Gospel Sessions.

Evenals voorgaande jaren biedt het uit het Roots In The Park festival voortgekomen en door Rock ’n Roots en TivoliVredenburg georganiseerde Ramblin’ Roots Festival ook de komende editie weer een breed pallet aan rootsmuziek. Verdeeld over onder meer de zalen Ronda, Pandora, Hertz en Cloud Nine staat TivoliVredenburg die dag weer geheel in het teken van authentieke en hedendaagse soul, americana, blues, country, roots-rock en aanverwante muziekstijlen.

Ben Miller Band

Een opvallende naam in de line-up is die van van de Ben Miller Band. Dit Amerikaanse kwartet staat garant voor een unieke en onweerstaanbare mix van North Mississippi Hill Country blues, Appalachian mountain music, bluegrass en pure country, die band zelf omschrijft als ‘Ozark stomp’. Aanvankelijk sleet de band zijn dagen in relatieve anonimiteit tot ze in 2013 in het voorprogramma van ZZ Top stonden en met hun bescheiden zelfbouwinstrumentarium moeiteloos overeind bleven in de grote zalen. Met als gevolg dat zij hun laatste plaat ‘Any Way, Shape Or Form’ (2014) uit mochten brengen bij een groot label.

De bluesliefhebbers komen ongetwijfeld aan hun trekken bij het optreden van de Amerikaanse blues- en gospelzanger Jonny Lang. In 1996 gooide hij op 15-jarige leeftijd (!) al hoge ogen met het album ‘Lie To Me’ en in de afgelopen jaren deelde hij het podium met legendes als The Rolling Stones, B.B. King, Aerosmith en Sting. Zijn laatste album ‘Fight For My Soul’ stemt alweer uit 2013, maar het zal de fans deugd doen dat hij onlangs met ‘Signs’ een een nieuwe plaat uitbracht, geïnspireerd op oudere blues met veel rauwe gitaren.

Levi Parham Band

Met de jonge, uit Oklahoma afkomstige zanger/gitarist en songschrijver Levi Parham heeft het festival een groot aanstormend talent van het Amerikaanse singer-songwriters-gilde in huis weten te halen. In eigen land bleef zijn uitzonderlijke talent niet lang onopgemerkt. Als hij in 2015 door de Verenigde Staten tourt wordt hij ontdekt door de bekende singer-songwriter en producer Jimmy LaFave. Overigens maakte de in mei van dit jaar aan sarcoomkanker overleden Jimmy LaFave in 2015 zelf ook deel uit van de line-up van het Ramblin’ Roots Festival.

In 2015 was Jimmy LaFave dusdanig onder de indruk van Levi Parham dat hij hem meteen onder zijn hoede nam op het in Austin, Texas gevestigde label Music Road Records. Op dit label verscheen vorig jaar ook het prachtige, door LaFave geproduceerde en in de Cedar Creek Studio’s in Austin opgenomen studio-album These American Blues

Michelle David and the Gospel Sessions

Als de gitaristen Paul Willemsen en Onno Smit (bekend van Lefties Soul Connection en Beans & Fatback) een paar jaar geleden besluiten een samenwerking aan te gaan met de Amerikaans-Nederlandse zangeres Michelle David leidt dit in 2014 tot ‘The Gospel Sessions Volume 1’. Een verrassend sterke plaat waarmee Michelle David and the Gospel Sessions de essentie van de soul wisten te raken.

‘The Gospel Sessions Volume 1’ werd door de luisteraars van Radio 6 zelfs als album van het jaar bestempeld. Het zal de fans dan ook deugd doen dat er onlangs met ‘The Gospel Sessions Volume 2’ een waardige opvolger verscheen waarop terecht nog ruimer baan wordt gegeven aan het overweldigende stemgeluid van Michelle David.

Hackensaw Boys

Een optreden van het Amerikaanse antieke folk- en bluegrass collectief Hackensaw Boys staat altijd garant voor een flinke dosis energie met het traditionele geluid uit de Appalachen als uitgangspunt. Maar ook voor een portie rock ‘n roll en feel-good banjomuziek en een inventief gebruik van alle mogelijke voorwerpen als instrument. Niet voor niets is het laatste album ‘Charismo’ (2016) dan ook vernoemd naar een percussie-instrument dat bestaat uit gerecycled hout en ijzer.

Andere in het oog springende namen op Ramblin’ Roots 2017 zijn de Canadese rockband The Sadies, de Britse singer-songwriter Michael Chapman, countryzangers Andrew Combs en Doug Seegers, de Ierse singer-songwriters Kieran Goss en Shannon McNally en de Engelse bluesman Giles Robson.

Voor het gehele programma, verdere informatie en ticketverkoop verwijzen naar de website van TivoliVredenburg.

Festival Ramblin’ Roots in TivoliVredenburg

error: Content is protected !!