Betuwse rockband verrast met fraai geproduceerd album

Reverend Henry & The PhariseesZo nu en dan word je getipt op een lokale rockband en krijg je een cd in handen die bij het beluisteren tot aangename verrassingen leidt. Dit gaat zeker op voor het self-titled album van de Betuwse band Reverend Henry and the Pharisees. Dit geheel in eigen beheer opgenomen en uitgebrachte album is in meerdere opzichten verrassend te noemen.

Naast een professionele uitstraling heeft deze plaat zeker ook inhoudelijk het nodige te bieden. Het geheel uit eigen nummers bestaande album is zeer verdienstelijk geproduceerd en heeft een opvallend vol geluid. Zo wordt de band op dit album aangevuld met een aantal achtergrondzangeressen en een ervaren blazerssectie.

Het album opent met het stevig rockende Mary en het fraaie Ditched. Twee pakkende nummers waarin de voltallige bezetting meteen van zich laat horen en met name het frisse gitaargeluid en de opzwepende blazers opvallen. Na deze lekkere up-tempo tracks neemt de band wat gas terug met het meer ingetogen en bluesy If You Don’t Mind. Naast een verrassende saxofoonsolo wordt deze mooi opgebouwde ballad – die doet denken aan To Be With You van Mr. Big – naar een hoger plan getild door de wonderschone achtergrondvocalen van Luna Mae en Laura Basten.

Naast het eerder genoemde Mr. Big dwalen bij het beluisteren van dit album de gedachten zo nu en dan ook af naar een band als Bad Company (Paul Rodgers). Zoals in Jaded, het catchy Tonight en het meer akoestische Tonight. Dat Reverend Henry and the Pharisees naast rock & roll ook de blues in de vingers hebben bewijzen ze onder meer met het sterke Cracks & Stains waarin gitarist Chris Gerretsen een hoofdrol opeist en de ritmesectie betrouwbaar het tempo bepaalt. Gerretsen is overigens ook de tekstschrijver van de band.

The Jayhorns

In een flink aantal nummers is een subtiele en waardevolle inbreng van blazers hoorbaar. Hiervoor heeft de band de professionele hulp ingeroepen van The Jayhorns, een stel sessie-muzikanten die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben en meespeelden op menig album van bekende Nederlandse bands en artiesten. Verder is een hoofdrol weggelegd voor leadzanger Henk van den Brink die de nummers met een wat raspend en doorleefd stemgeluid van lekkere en doeltreffende vocalen voorziet.

Naast de blazerssectie en de eerder genoemde achtergrondzangeressen wordt de vaste kern van Reverend Henry and the Pharisees – bestaande uit Henk van den Brink (zang/gitaar), Chris Gerretsen (gitaar) en Gerben Lommert (drums) – op deze plaat bijgestaan door een aantal gastmuzikanten waaronder Edwin van Rijsewijk (saxofoon), Evert Aalten (piano) en Sander Peelen (bas).

Deze verrassende samenwerking heeft niet alleen geleid tot een opmerkelijk album. Het nodigt ook uit deze formatie eens live aan het werk te zien. Het zou dan ook fijn zijn als regionale concertzalen of muziekcafés deze band een keer in huis halen.

Voor meer info zie Reverend Henry and the Pharisees op Facebook 

Luister Cracks & Stains

error: Content is protected !!