Amerikaanse gitaarvirtuoos komt met sterke nieuwe plaat

Robben Ford Vandaag verschijnt met ‘Into The Sun’ het sterke nieuwe album van de Amerikaanse gitaarvirtuoos en songschrijver Robben Ford. Op deze nieuwe plaat weet deze blues-, jazz- en rockgitarist zich bijgestaan door een aantal groten uit de muziekwereld waaronder bluesicoon Keb ‘Mo’, zangeres ZZ Ward en collega-gitaarhelden Warren Haynes, Sonny Landreth, Robert Randolph en Tyler Bryant. Met ‘Into The Sun’ heeft Ford weer een boeiend album afgeleverd.

Na het vorig jaar uitgebrachte en goed ontvangen A Day In Nashville komt Robben Ford nu met een album waar de nodige bekende muzikanten aan meegewerkt hebben. Op ‘Into The Sun’ staan elf nummers waaronder het lekker southern bluesy Justified met bluesgigant Keb ‘Mo’ en pedalsteel girtarist Robert Randolph en de prachtige bluesballade Breath Of Me met heerlijke en soulvolle vocalen van folkzangeres ZZ Ward. Maar ook het funky High Heels And Throwing Things (met Allman Brothers gitarist en Gov’t Mule frontman Warren Haynes) So Long 4 U (met blues- en slide-gitaarvirtuoos Sonny Landreth) en Stone Cold Heaven met southern rocker Tyler Bryant.

Zelf noemt Ford dit één van zijn beste producties ooit. Niet alleen door de bijdragen van verschillende collega’s maar ook door de diversiteit van de nummers. Naast alle andere samenwerking is hij bijzonder trots op die met ZZ Ward in Breath Of Me. “Soulmuziek is onze gedeelde connectie en ik hou van haar stem”, aldus Ford. “Na elkaar ontmoet en gesproken te hebben zijn we samen gaan schrijven. Daar is Breath Of Me uit voortgekomen. Het is het enige nummer op de plaat dat we live in de studio hebben opgenomen. En het is één van mijn favoriete tracks op het album.”

The Inside Story

Robben Ford begon in zijn jonge tienerjaren al met gitaarspelen en gaat al op jonge leeftijd samen met zijn broers Mark en Patrick Ford spelen in de band van zijn vader; de Charles Ford Blues Band. En in 1972 brengt hij met Discovering The Blues zijn eerste plaat uit. Zijn misschien wel beste album Robben Ford: The Inside Story verschijnt in 1979 en behaalt een jaar later de gouden status. Wereldwijde faam verwierf Robben Ford in 1986 toen hij gevraagd werd gitaar te spelen bij Miles Davis tijdens diens wereldtournee. Toen ook bleek dat Ford op spraakmakende wijze blues- en jazzgitaar wist te mengen.

Ford wordt maar liefst vijf keer genomineerd voor een Grammy en speelt daarnaast ook op platen en tours van onder meer George Harrison, Joni Mitchell, Little Feat, Bonnie Raitt, Charlie Musselwhite en Rickie Lee Jones. Zijn indrukwekkende discografie beslaat inmiddels meer dan 35 platen (zowel solo-albums als platen met een aantal van zijn bands).

Robben Ford

De release van ‘Into The Sun’ – uitgebracht op Mascot Label Group – is op 31 maart. Aansluitend tourt Robben Ford door de Verenigde Staten en daarna door Europa. In ons land is hij onder meer te bewonderen in de North Sea Jazz Club in Amsterdam (30 april), Mezz in Breda (1 mei) en op de Rhythm and Blues Night in Groningen (2 mei).

Website Robben Ford

error: Content is protected !!