Beth HartDat er – zowel live als in de studio – een bijzondere muzikale chemie bestaat tussen Beth Hart en Joe Bonamassa wordt alom onderschreven. Na het eerder uitgebrachte album Don’t Explain is de uitkomst van deze hernieuwde samenwerking weer even opmerkelijk als verrassend te noemen. Op Seesaw staan louter covers van grote artiesten als Tina Turner, Aretha Franklin, Billy Holliday, Etta James, Al Green en Blood, Sweat & Tears. Hoewel dit altijd tricky is, slagen Hart en Bonamassa in hun streven de nummers een eigen twist en intensiteit mee te geven.


Met name de beladen jazzklassieker Strange Fruit (Billy Holliday) – over de rassenscheiding en het lynchen van zwarten in het zuiden van de Verenigde Staten – zou wenkbrauwen kunnen doen fronsen. Iets waar Hart op voorhand ook vrees voor had en waarbij ze zich openlijk afvroeg “of zij wel de juiste persoon was om dit te zingen”. Volgens haar is dit “een van de beste liedjes die ooit zijn geschreven”. Gelukkig wist Hart de schroom van zich af te zetten door het nummer te benaderen ‘vanuit een perspectief van medeleven’. Hierin schuilt naar mijn idee ook de kracht van het album, door de afzonderlijke nummers in een eigen perspectief te plaatsen en een persoonlijke feel mee te geven.

Tina Turner

Een van de vele hoogtepunten op het album is een knallende uitvoering van Nutbush City Limits (Ike & Tina Turner) waarin miss Hart haar ruwe soulstem volledig open gooit. De muziek op Seesaw is een combinatie van soul, jazz, blues en rock & roll. Naast fraaie uitvoeringen van nummers van soullegendes als Al Green (Rhymes) en Aretha Franklin (Seesaw) is met A Sunday Kind Of Love ook plek voor werk van de vorig jaar overleden jazz- en blueszangeres Etta James.

Een andere grootheid op jazzgebied – Billy Holliday – ‘opent’ met het bigband-achtige Them There Eyes en sluit het album ook af met het eerder genoemde Strange Fruit. Maar daar tussenin gebeurt nog een heleboel moois. Met het heerlijke Can’t Let Go (Lucinda Williams) en Miss Lady (Buddy Miles) passeert ook onvervalste rock & roll de revue. Zeker ook bijzonder is de bluesballad I Love You More Than You’ll Ever Know van Blood, Sweat & Tears waarin Bonamassa iets van zijn virtuositeit op gitaar prijs geeft. 

Met Seesaw hebben Beth Hart en Joe Bonamassa – met hulp van een stel muzikale vrienden – weer een intense en gevarieerde plaat afgeleverd. Aan het album is een DVD toegevoegd waarin te zien is hoe Hart en Bonamassa uitleg geven aan de totstandkoming van dit bijzondere project.

‘Seesaw’ van Beth Hart & Joe Bonamassa is aangeschaft bij de Waaghals, dé platenspeciaalzaak van Nijmegen en Arnhem.

Website Beth Hart & Joe Bonamassa

    

error: Content is protected !!