Joe Bonamassa ontvangt SENA European Guitar Award

Ook dit jaar vormt een stijf uitverkocht Gebouw T in Bergen op Zoom weer het decor voor de uitreiking van de prestigieuze Sena European Guitar Award (SEGA) aan de Amerikaanse blues- en rockgitarist Joe Bonamassa. Naast de dienstdoende huisband en een korte maar vlammende show van Bonamassa zijn er vanavond optredens van Jan Akkerman, Eric Vaarzon Morel, Danny Vera, Phil Bee, Anneke van Giersbergen, rockband Navarone en de jonge Nederlandse gitaartalenten Tom Renet en Rick Moonen.

Voor veel gitaarfans is het volkomen terecht dat Joe Bonamassa bekroond is met de Sena European Guitar Award 2017. Bonamassa behoort al decennia lang tot de absolute top wereldtop van blues- en rockgitaristen en trad op zijn elfde (!) voor het eerst op met de grote BB King die daarna zijn leermeester werd en hem wegwijs maakte in het vak. In 2000 verscheen met ‘A New Day Yesterday’ zijn eerste door Tom Dowd geproduceerde plaat. In de jaren daarna bracht hij vele albums uit met bluesrock als overheersend genre.

 
Maar Bonamassa maakt ook diverse uitstapjes naar andere genres. Zo verscheen in 2011 het in samenwerking met de Amerikaanse powerzangeres Beth Hart opgenomen album ‘Don’t Explain’ met elf soulcovers. Later geven zij hier een vervolg aan met ‘Seesaw’ (2013), een tour en het dubbelalbum Live in Amsterdam (2014). Naast Beth Hart en BB King werkte Bonamassa door de jaren heen met vele grote artiesten waaronder John Lee Hooker, Albert Collins, Buddy Guy, James Cotton en Eric Clapton.

Sena European Guitar Award

Met het winnen van de Sena European Guitar Award is Joe Bonamassa de opvolger van Steve Vai (2016) en Walter Trout (2015). Eerder werden ook Toto-gitarist Steve Lukather, Queen-gitarist Brian May en Slash bekroond met deze internationale prijs. Maar ook landgenoten als Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Danny Lademacher mochten deze prijs eerder in ontvangst nemen.


Als Joe Bonamassa met zijn entourage aankomt bij Gebouw T volgt het gebruikelijke rode loper-moment en krijgen de aanwezige fotografen de gelegenheid hun plaatjes te schieten als een zichtbaar vereerde maar ook wat verlegen en onwennig ogende Bonamassa plaats neemt op de voor hem gereserveerde plek en vervolgens onder luid gejuich de vlag onthult met zijn afbeelding als winnaar van de Sena European Guitar Award 2017.


Later op de avond zien we Bonamassa terug op het podium om de prijs in ontvangst te nemen en een set te spelen met de huisband. Maar voor dat het zover is zijn er een aantal optredens van onder meer Danny Vera (bekend als de frontman van de band in het televisieprogramma Voetbal Inside) en Anneke van Giersbergen die eerder actief was in de rockband The Gathering en op dit moment de laatste hand legt aan een binnenkort te verschijnen metal-album.


Met gitaristen Leendert Haaksma en Jan Akkerman zien en horen we vanavond ook twee eerdere winnaars van de Sena European Guitar Award aan het werk. En hoewel met het bijzonder fraaie optreden van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel sprake is van een ode aan de gitaar en hij op magistrale wijze laat zien en vooral horen dat hij een meester is op dit instrument, staat dit wat ver af van het electronische blues(rock) geweld van de meeste SEGA Award winnaars.

Als Joe Bonamassa onder luid gejuich op het podium wordt geroepen door SEGA juryvoorzitter Jean-Paul Heck is dit het moment waar de vele fans naar uitgekeken hebben. Zeker als op een groot videoscherm fraaie beelden zijn te zien uit Bonamassa’s indrukwekkende muzikale carrière en even later onder meer Steve Lukather, Walter Trout en Steve Vai hem via dit zelfde scherm toespreken en onze ‘eigen’ Jan Akkerman uiteindelijk de Sena European Guitar Award uitreikt.


Na alle plichtplegingen en lovende woorden aan zijn adres richt Joe Bonamassa zich met een uitgebreid en welgemeend dankwoord tot het aanwezige publiek waarbij hij aangeeft vereerd te zijn met deze prijs en blijk van waardering en zijn bewondering uitspreekt naar de vele bevriende muzikanten en collega’s waar hij in het verleden mee heeft samen mogen werken.


De bewondering voor een aantal grote collega-muzikanten komt ook tot uiting als Bonamassa even later samen met de uit Leendert Haaksma (gitaar), Michel van Schie (bas), Hans Eijkenaar (drums), Ronald Kool (toetsen) en achtergrondzangeressen Patt Riley en Michelle Oudeman bestaande huisband een ode brengt aan onder meer BB King, Albert King en Freddy King.

Na het vlammende optreden van Joe Bonamassa houden de vele fans die speciaal voor hem naar Bergen op Zoom zijn gekomen het helaas voor gezien. Daarmee missen ze wel optredens van de succesvolle Nederlandse rockband Navarone, blueszanger Phil Bee en de jonge gitaristen Tom Renet en Rick Moonen.

Tekst: Rick Warner || Photos: Rijno Boon Photography

Website Joe Bonamassa

error: Content is protected !!