Walter Trout neemt SEGA oeuvre-Award in ontvangst

Het feit dat de Amerikaanse bluesgitarist Walter Trout onlangs terecht werd uitgeroepen tot winnaar van de Sena European Guitar Award is door velen uit de blueswereld met gejuich ontvangen. Dit geldt al zeker voor alle gasten en genodigden die vanavond aanwezig zijn bij de uitreiking van deze prestigieuze SEGA oeuvre-award aan Trout die voor deze gelegenheid niet alleen zijn band maar ook zijn vrouw Marie en zoon Jon Trout heeft meegenomen naar Club Ziggo in Amsterdam.

 

Naast Walter Trout en band treden vanavond meerdere muzikanten en artiesten op waaronder Julian Sas, Jan Akkerman, Merijn van Haren (Navarone), Leendert Haaksma, Phil Bee en Guy Smeets. Alvorens Trout en band bezit nemen van het podium brengen een aantal gitaristen een hommage aan de gitaar waarbij de begeleiding in vakkundige handen is van de dienstdoende huisband bestaande uit gitarist Leendert Haaksma (o.a. Anouk en Loïs Lane), bassist Michel van Schie (Anouk, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer), toetsenist Ronald Kool en drummer Hans Eijkenaar (o.a. Trijntje Oosterhuis, Anouk en Kayak).

 

De aftrap is voor de talentvolle 17-jarige gitarist Guy Smeets die vorig jaar samen met zijn band een verrassend sterke en volwassen debuut-plaat afleverde en genomineerd werd voor de Dutch Blues Award. Zijn kortstondige optreden wordt vakkundig luister bijgezet door zanger Phil Bee en leidt ontegenzeggelijk tot de fijne conclusie dat er in Nederland genoeg jong bluestalent is. Hetzelfde geldt zeker ook voor de pas 14-jarige Tom Renet die met Manic Depression van Jimi Hendrix ook even laat horen een geweldige en veelbelovende gitarist te zijn.

 

Daarna is het met Julian Sas de beurt aan een man die zijn sporen in de Nederlandse bluesscene al ruimschoots verdiend heeft. Vanavond laat Sas, die in het verleden meermaals het podium deelde met Walter Trout, het publiek genieten van Blues For The Lost And Found en een lekkere cover van Jimi Hendrix’ Red House, een nummer dat Trout zelf ook regelmatig in zijn set-list opnam en waarvan een geweldige live-uitvoering hoorbaar is op Trout’s album ‘Life In The Jungle’.

 

Tot verrassing van het publiek heeft Merijn van Haren, zanger van de succesvolle rockband Navarone, vanavond gekozen voor het nummer Since I’ve Been Loving You van Led Zeppelin waarbij Leendert Haaksma de gitaarpartijen voor zijn rekening neemt en Van Haren zingt met de geweldige strot die we van hem gewend zijn.

 

Uiteraard mag ook vriend en collega Jan Akkerman vanavond niet ontbreken. Als hij op het podium staat ziet het publiek twee eerdere winnaars van de Sena European Guitar Award aan het werk want naast Akkerman wist ook Leendert Haaksma deze prijs eerder in de wacht te slepen.

 

Dit alles is een mooie opmaat naar de hoofdmoot van vanavond; de uitreiking van de Sena European Guitar Award. De toekenning van deze prijs aan Walter Trout is in meerdere opzichten bijzonder te noemen. De carrière en het leven van Trout hing aan een zijden draadje toen hij als gevolg van leverfalen balanceerde op de rand van de dood en alleen een levertransplantatie zijn leven kon redden. Na maanden aan bed gekluisterd wachten ondergaat hij medio 2014 een succesvolle transplantatie. Ruim een jaar later, op 15 juni 2015, keert hij terug op de internationale podia met een optreden in de Royal Albert Hall in Londen. En vanavond staat Walter Trout hier als winnaar van de Sena European Guitar Award.

 

Als Trout na het aanhoren van een lange speech en een videoboodschap van Toto-gitarist Steve Lukather (winnaar van deze award in 2010) zichtbaar geëmotioneerd op het podium staat en deze prestigieuze prijs uitgereikt krijgt neemt een oprecht dankbare en vereerde Trout het woord waarin hij zijn trouwe publiek en een aantal mensen in het bijzonder bedankt waaronder zijn mentor John Mayall, zijn dierbare vriend en bassist Jimmy Trapp, die in 2005 overleed aan de gevolgen van een beroerte, en natuurlijk zijn vrouw Marie die hem in de meest donkere tijden heeft bijgestaan. “Zonder haar onvoorwaardelijke liefde, kracht en steun zou ik dit nooit overleefd hebben.”

 

Als het podium daarna in gereedheid is gebracht spelen Walter Trout en zijn uit bassist Johnny Griparic, drummer Michael Leasure en toetsenist Sammy Avila op Hammond-orgel bestaande band een heerlijke set waarin hij maar weer eens laat horen nog altijd een virtuoos gitarist te zijn. Trout kiest vanavond voor een aantal toepasselijk nummers. Zo speelt hij in Club Ziggo onder meer Say Goodbye To The Blues, op het fantastische album ‘Prisoner Of A Dream’ is deze track nog opgedragen aan Stevie Ray Vaughan maar vanavond draagt Trout het nummer op aan BB King.

 

Zeker ook bijzonder is het aan zijn vrouw Marie opgedragen Please Take Me Home, van zijn onlangs uitgebrachte ‘come-back’ album ‘Battle Scars’. Van alle tracks op zijn nieuwe plaat is dit toch het nummer met de meest emotionele lading, zo laat Trout in een eerder openhartig interview met LiveStreamMagazine weten. Een mooi moment dient zich ook aan als zoon Jon Trout zich bij zijn vader op het podium voegt en zij duellerend op de gitaar de set van vanavond afsluiten.

 

Met het winnen van de Sena European Guitar Award, zijn nieuwe album ‘Battle Scars’, een wereldtournee en het spelen voor uitverkochte zalen blijkt eens temeer dat hij helemaal terug is. Zo staat hij daags na het bijzondere optreden van vanavond nog in een stijf uitverkocht Carré in Amsterdam. Het moge duidelijk zijn: Walter Trout Is Back! En dit mag, gezien hetgeen hij allemaal heeft doorstaan, op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en bewonderenswaardig genoemd worden. In een onlangs gepubliceerd interview gaat Trout in een gesprek met LiveStreamMagazine uitvoerig en openhartig in op zijn terugkeer.

Tekst: Rick Warner || Photos: Rijno Boon Photography

Website Walter Trout

Interview Walter Trout

error: Content is protected !!