Steve Vai neemt SEGA oeuvre Award in ontvangst

Vanavond vormt een stijf uitverkocht Gebouw T in Bergen op Zoom het decor voor de uitreiking van de prestigieuze Sena European Guitar Award aan de Amerikaanse meestergitarist en drievoudige Grammy Award-winnaar Steve Vai. Het programma rond de uitreiking van de SEGA Award wordt vanavond luister bijgezet door optredens van onder meer de Nederlandse rockband Navarone, Jan Akkerman en de jonge Nederlandse gitaartalenten Tom Renet en Rick Moonen.

De avond begint met de aankomst over de rode loper van Steve Vai en zijn entourage waaronder zijn band, vrouw Pia en eerdere winnaars Jan Akkerman en Adrian VandenBerg. Tijdens dit officiële moment krijgt de verzamelde pers alle gelegenheid plaatjes te schieten als een zichtbaar vereerde Vai zelf de vlag onthult met zijn afbeelding als winnaar van de Sena European Guitar Award 2016.

Met het winnen van deze internationale oeuvre award is de uit New York afkomstige maar in Los Angeles woonachtige supergitarist Steve Vai de opvolger van landgenoten Walter Trout en Slash. Eerder werden ook Toto-gitarist Steve Lukather (2010) en Queen-gitarist Brian May (2011) tot winnaar uitgeroepen. Maar ook landgenoten als Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Danny Lademacher mochten deze prijs eerder in ontvangst nemen.

 
Volgens juryvoorzitter Jean-Paul Heck was de keuze voor Steve Vai een gemakkelijke. “Steve Vai is de ultieme rockgitarist die samen met generatiegenoten als Eddie van Halen en Joe Satriani de gitaarwereld voorgoed veranderde. Vai debuteerde op 20-jarige leeftijd bij grootmeester Frank Zappa die hem bestempelde als de beste gitarist waarmee hij ooit speelde.”

Daarna maakte Steve Vai furore bij onder meer Van Halen-zanger David Lee Roth, de Engelse supergroep Whitesnake en Ozzy Osbourne. Maar als solist toonde hij pas echt zijn veelzijdigheid en virtuositeit. Zijn tweede solo-album Passion and Warfare uit 1990 staat in de gitaarwereld te boek als een absolute klassieker.”

Navarone

De eer het gitaarfeest van vanavond te openen valt te beurt aan de succesvolle Nederlandse rockband Navarone. Vorig jaar had zanger Merijn van Haren ook een inbreng tijdens de uitreiking van de SEGA Award aan Walter Trout. Bij die gelegenheid bracht hij onder meer op overtuigende wijze het nummer Since I’ve Been Loving You van Led Zeppelin ten gehore.

Maar vanavond staat Van Haren samen met zijn band op het podium en laat hij wederom horen over een fabelachtige rockstem te beschikken. Ook tijdens dit kortstondige optreden laten Van Haren en zijn mannen horen dat Navarone met recht beschouwd mag worden als één van de beste rockbands van ons land.

 

De dienstdoende huisband van vanavond – bestaande uit gitarist Xander Hubrecht, bassist Ralf Pouw (beiden van de band VanVelzen) toetsenist Stef de Hond (o.a. Gare du Nord) en drummer Marijn van den Berg (o.a. Jan Akkerman en Trijntje Oosterhuis) – speelt onder andere Forever Man van Eric Clapton en het voor deze avond toepasselijke While My Guitar Gently Weeps van George Harrison.

Jong gitaartalent

Maar deze huisband zorgt ook voor de vakkundige begeleiding bij de optredens van onder meer Jan Akkerman, Richard Hallebeek en de jonge, veelbelovende Nederlandse gitaartalenten Tom Renet en de pas 14-jarige Rick Moonen die overduidelijk laat horen dat Steve Vai één van zijn grote inspiratiebronnen is.

Met onze eigen en internationaal gewaardeerde Jan Akkerman staat er vanavond ook een Nederlandse gitarist van absolute wereldklasse op het podium. Een paar jaar geleden won Akkerman – die ooit te boek stond als ‘beste gitarist van de wereld’ – zelf deze prijs en vorig jaar reikte hij hoogstpersoonlijk de Sena European Guitar Award uit aan Walter Trout

Als juryvoorzitter Jean-Paul Heck Steve Vai op het podium uitnodigt krijgt het publiek op een groot videoscherm fraaie beelden te zien uit zijn imposante muzikale carrière. Beelden die overduidelijk onderstrepen dat Vai met zijn indrukwekkende staat van dienst en ongekende virtuositeit een baanbrekende bijdrage heeft geleverd aan de gitaarwereld.

Dweezil Zappa

Aansluitend krijgt Steve Vai op het zelfde scherm alle lof toebedeeld van onder andere Todd Rundgren, Dweezil Zappa (zoon van Frank Zappa), Lance Lopez, Fabrizio Grossi en Kenny Aronoff (Super Sonic Blues Machine) en eerdere winnaars als Walter Trout, Steve Lukather en Brian May. De Sena European Guitar Award wordt uiteindelijk uitgereikt door vriend en collega Adrian Vandenberg die eerder met Vai in de Engelse hardrockband Whitesnake speelde.

Na alle plichtplegingen en lovende woorden aan zijn adres richt Steve Vai zich met een dankwoord tot het aanwezige publiek waarbij hij welgemeend aangeeft vereerd te zijn met deze prijs en blijk van waardering. Ook gaat hij uitvoerig in op alle loftuitingen en spreekt hij zijn bewondering uit voor de vele bevriende muzikanten en collega’s waar hij in het verleden mee heeft mogen samenwerken. En natuurlijk bedankt hij de organisatie en zijn Nederlandse fans in het bijzonder voor alle support die hij in al die jaren heeft mogen ontvangen.

Afsluiter van een mooie en bijzondere avond is het optreden van Steve Vai die voor deze gelegenheid met zijn eigen band naar Nederland is gekomen. Hoewel zijn set helaas beperkt blijft tot drie nummers bewijst hij met meesterlijk gitaarspel dat hij absoluut tot de buitencategorie van gitaristen gerekend mag worden. En dat het ontvangen van de Sena European Guitar Award niet meer dan logisch en volkomen terecht is.

Tekst: Rick Warner || Photos: Rijno Boon Photography

Website Steve Vai  || Website Sena

error: Content is protected !!