Joe Satriani wint SENA Performers European Guitar Award 2018

De Amerikaanse supergitarist Joe Satriani is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2018. De geweldenaar uit San Francisco krijgt op donderdag 12 april de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. Satriani, wellicht de technisch meest onderlegde gitarist ter wereld, is daarmee de opvolger van landgenoot Joe Bonamassa die vorig jaar de award uitgereikt kreeg. Eerdere winnaars zijn onder meer supergitarist Steve VaiGuns N’ Roses-gitarist Slash, Queen-gitarist Brian May en Steve Lukather van de band Toto en Walter Trout. Het is de derde keer dat de ceremonie rondom de Sena Performers European Guitar Award in Bergen op Zoom zal plaatsvinden.

Photo: Pollstar.com

Joe Satriani past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Naast een aantal buitenlandse gitaarhelden kregen eerder landgenoten zoals Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher de prijs. Satriani wordt algemeen beschouwd als één van de meest invloedrijke gitaristen van de laatste 30 jaar.

De nu 61-jarige Amerikaan is geboren in New York en was op jonge leeftijd al de gitaarleraar van onder meer Metallica-gitarist Kirk Hammett en voormalig SEGA-winnaar Steve Vai. Daarnaast redde hij in 1993 de legendarische groep Deep Purple van de ondergang door halverwege een wereldtour in te springen. Maar Satriani is vooral de man van een reeks legendarische instrumentale gitaarplaten waar hij er al meer dan 10 miljoen van verkocht.

Onlangs bracht Satriani zijn nieuwe album What Happens Next uit bij Sony Music.  Tevens is hij lid van de supergroep Chickenfoot die hij 9 jaar terug oprichtte met leden van Van Halen en de Red Hot Chili Peppers. In 2008 claimde hij met succes dat de band Coldplay een melodie van hem had gebruikt voor de wereldhit Viva La Vida. Satriani was gastgitarist op platen van onder meer Alice Cooper, TheYardbirds, Dream Theater, Nicki Minaj en Crowded House.

Organisator Jean-Paul Heck is uitermate content met de komst van Satriani. ,Heck: “Satriani staat al jarenlang erg hoog op onze wenslijst. Hij opende in de jaren 80 de deur voor velen. Hij nam instrumentale platen op waar hij er ook nog eens miljoenen van verkocht en dat was destijds ongekend. Kirk Hammett van Metallica vertelde ooit dat hij alles aan Satriani heeft te danken maar dat geldt niet alleen voor hem. Satriani wordt wereldwijd gezien als wellicht de technisch meest onderlegde gitarist die op dit moment actief is. Hij is een inspiratie voor miljoenen jonge gitaristen over de hele wereld en daarnaast is het ook nog eens een heel fijn mens.”

Website SENA European Guitar Awards

error: Content is protected !!