Amerikaanse bluesrock band komt met nieuw album

Op 15 september verschijnt met ‘Rise & Shine’ het nieuwe album van de Amerikaanse psychedelische bluesrock band SIMO op het label Provogue. De muziek van het uit Nashville Tennessee afkomstige SIMO is een lyrische mix van blues en southern rock doorspekt met jazzy invloeden, vette gitaarrifs en de nodige psychedelica die zij zelf omschrijven als ‘soulfull psychedelic bluesrock with jazz improvisations’.

‘Rise & Shine’ staat vol met rokerige soul ballads, psychedelische rock instrumentals, scherpe, bluesy bangers en funky rocksongs die zo nu en dan doen denken aan legendarische Stax releases. Vorig jaar bracht deze uit zanger, gitarist en frontman JD Simo, drummer Adam Abrashoff en bassist Elad Shapiro bestaande formatie al het lovend ontvangen Billboard Top 10 blues album ‘Let Love Show the Way’ uit. In navolging op deze succesvolle release introduceert de band op ‘Rise & Shine’ zijn nieuwe, uitgebreide sound waarop ze de grenzen tussen genres en generaties verder laten vervagen.

SIMO heeft het grootste deel van 2016 onafgebroken getourd om het album ‘Let Love Show the Way’ aan de man te brengen en de band deed in dat jaar maar liefst 215 shows in 9 verschillende landen. In die periode begon ‘Rise & Shine’ ook vorm te krijgen. Terwijl de tour vorderde schreef het trio constant nieuwe muziek, werden akkoordenschema’s uitgezocht en tijdens de soundchecks werden de nieuwe song-arrangementen verder gefinetuned. Dit intensieve touren en samenzijn leidde niet alleen tot groei en zelf-ontwikkeling als muzikant en mens, maar ook tot betere vriendschappen.

Heldere boodschap

Tegelijkertijd veranderde de buitenwereld drastisch. Politieke specialisten die elkaar de tent uit schreeuwen. Verkiezingen die kandidaten tegen elkaar opzetten, partij versus partij, buurman tegen buurman. De behoefte om muziek te schrijven die echt iets te betekenen heeft, muziek die niet alleen de explosieve kracht van de band demonstreert, maar ook een heldere boodschap draagt, was groter dan ooit.

“Deze plaat gaat over verandering,” zegt bassist Elad Shapiro die zich in 2015 bij de band voegde. “We keken naar wat er gebeurde in ons eigen leven en naar wat er gebeurde in de wereld om ons heen. Iedereen is aan verandering onderhevig, zowel op persoonlijk-, politiek- als sociaal vlak. We hebben het zien gebeuren. We hebben het kunnen voelen. En nu schrijven we er over.”

Let Love Show the Way

SIMO’s vorige release, ‘Let Love Show the Way’, was doorspekt met rock & roll invloeden, inclusief grote buizenversterkers, vintage vibes en heel veel volume. Op ‘Rise & Shine’ ondermijnen de heren deze basis zeker niet, maar gretig om nog te verkennen terrein te betreden, hebben de heren op dit nieuwe album met onder meer I Want Love ook ruimte gemaakt voor langzame, rokerige soul ballads, psychedelische rock instrumentals en heerlijke funkrockers.

In februari 2017 begon SIMO in Nashville’s House of Blues Studio D. met het opnemen van het zelf geproduceerde ‘Rise & Shine’. Het intensieve touren en samen veel tijd doorbrengen heeft overduidelijk zijn vruchten afgeworpen en het charisma, de klik en de hechte vriendschap tussen de drie muzikanten vergroot. Met deze plaat lijkt de band er in geslaagd om de kunst van de toekomst recht in de ogen aan te kijken, zonder hierbij het verleden uit het oog te verliezen, volledig eigen te maken.

Tijdens de promotietour van ‘Let Love Show the Way’ in 2016 deed SIMO ook ons land aan met een aantal shows waaronder Paradiso, TivoliVredenburg en Bospop. Voorafgaand aan het optreden in Amsterdam spraken wij uitvoerig met zanger/gitarist en frontman JD Simo. Zie: Interview JD Simo

In september en oktober tourt SIMO door Europa en op 28 september staat de band op het podium van Bitterzoet in Amsterdam.

Tourdates:

  • Tue 26-Sep-17 GB London The Borderline
  • Thu 28-Sep-17 NL Amsterdam Bitterzoet
  • Fri 29-Sep-17 BE Brussels AB Club
  • Sun 01-Oct-17 DE Berlin Lido
  • Mon 02-Oct-17 DE Hamburg Fabrik
  • Tue 03-Oct-17 DE Bochum Zeche Bochum
  • Thu 05-Oct-17 DE Aschaffenburg Colos-Saal
  • Fri 06-Oct-17 DE München Backstage Halle

 Website SIMO

error: Content is protected !!