Slide-gitaarvirtuoos keert terug naar de basis

Sonny LandrethVoor de bluesfans en zeker voor de liefhebbers van de slide-gitaar is het goed nieuws te weten dat de Amerikaanse gitaarvirtuoos Sonny Landreth binnenkort met een nieuw album komt die de toepasselijke titel ‘Bound By The Blues’ heeft meegekregen. Na diverse uitstapjes en het meer jazz fusion georiënteerde Elemental Journey uit 2012 keert de meester van de slide-gitaar ‘onvermijdelijk’ terug naar zijn muzikale roots; de blues.

Hoewel de in 1951 in Canton (Mississippi) geboren maar in Louisiana woonachtige Clyde Vernon “Sonny” Landreth uit de voeten kan met diverse muziekstijlen – zo speelde hij in de band van John Hiatt en werkte onder meer samen met Eric Clapton, Derek Trucks, Warren Haynes, Mark Knopfler, singer-songwriter Jimmy Buffet en vele anderen – heeft hij de blues door zijn aderen stromen. Landreth maakte ooit deel uit van John Mayall and the Bluesbreakers en werkte mee aan talloze albums van anderen. Zo leverde hij recentelijk nog een bijdrage aan het nieuwe album ‘Into The Sun’ van Robben Ford.

Voor de bluesliefhebbers zal het een heuglijk zijn dat Sonny Landreth met Bound By The Blues ‘onvermijdelijk’ terugkeert naar de basis. Ik denk dat vele fans hier naar uitgekeken hebben en zich afvroegen wanneer Landreth weer met een echte bluesplaat op de proppen zou komen. Landreth zegt hier zelf over: “Al sinds het verschijnen van ‘The Road We’re On’ vragen fans mij wanneer ik weer met een ander bluesalbum kom. Na het verder uitwerken van de nummers van ‘Elemental Journey’ kreeg ik de gedachte om terug te gaan naar de basis en de kracht van de blues. Ik speelde veel van deze nummers tijdens tours met mijn band en dit leidde muzikaal gezien al tot de nodige verrassingen. Dus om uiteindelijk de studio in te duiken en deze nummers als trio op te nemen, was een logische vervolgstap.”

Sonny Landreth

Op Bound By The Blues staan tien heerlijke bluestracks waarop Landreth duidelijk laat horen dat hij tot de absolute top van de slide-gitaristen gerekend mag worden. Landreth, die vanwege de zydeco invloeden in zijn spel de bijnaam ‘The King of Slydeco’ kreeg, staat met name bekend om zijn inventieve slide-techniek en fingerpicking spel op zijn speciale Fender Stratocaster. Maar sinds zijn solo debuut-album Blues Attack (1981) heeft Landreth vele muzikale wegen bewandeld variërend van country, jazz, rock en zydeco tot singer-songwriter en natuurlijk de blues.

Op Bound By The Blues – release 8 juni op het label Provogue/Mascot Label Group – weet Landreth diverse muziekstijlen als classic rock, jazz en blues te verenigen, met de blues als uitgangspunt. Landreth: “Het ontwikkelen van een eigen muzikale stijl en benadering is een flinke uitdaging. Ik ben op een punt in het leven beland waar ik het beste uit elk moment wil halen. Dat veranderd je perspectief, je prioriteiten en je verstandhouding tot anderen. Alles bij elkaar denk ik dat dit de essentie is van Bound By The Blues.”

Sonny Landreth

SONNY LANDRETH – BOUND BY THE BLUES

1 Walkin’ Blues
2 Bound By The Blues
3 The High Side
4 It Hurts Me Too
5 Where They Will
6 Cherry Ball Blues
7 Firebird Blues
8 Dust My Broom
9 Key To The Highway
10 Simcoe Street

Luister hier naar het titelnummer Bound By The Blues

Website Sonny Landreth

error: Content is protected !!