‘Hardcore Troubadour’ naar Amsterdam

Op zondag 15 juli komt de legendarische Amerikaanse singer-songwriter Steve Earle met zijn vaste begeleidingsband The Dukes naar poptempel Paradiso in Amsterdam. Deze meervoudig Grammy-winnaar die onder meer samenwerkte met Guy Clark, Townes van Zandt, Johnny Cash en Emmylou Harris wordt wel beschouwd als één van de voorlopers van de hedendaagse americana. Earle’s werk bevat stijlen als country, folk, roots en rock. Onlangs bracht hij met  ‘So You Wanna Be An Outlaw’ alweer zijn zeventiende album uit.

Hoewel Steve Earle’s muzikale carrière al midden jaren ’70 in Nashville begon als protégé van Townes Van Zandt en Guy Clark brengt hij zijn eerste EP ‘Pink & Black’ in 1982 uit om een paar jaar later uiteindelijk door te breken met het album ‘Guitar Town’ (1986). Daarna verschijnen een aantal memorabele platen waaronder ‘Copperhead Road’ (1988), ‘I Feel Alright’ (1996), ‘El Corazon’ (1997) en het geweldige Grammy winnende ‘Transcendental Blues’ (2000) met prachtige songs als Steve’s Last Ramble, Galway Girl, Another Town, The Boy Who Never Cried en Lonelier Than This. Laatste wapenfeit is het onlangs uitgebrachte ‘Terraplane’ waarop Earle een meer bluesy geluid laat horen.

Evenals vele andere begenadigde muzikanten is ook het persoonlijke leven van Steve Earle bepaald niet over rozen gegaan. Ook in zijn geval wisselden voor- en tegenspoed elkaar in rap tempo af. Maar evenals bij vele muzikale collega’s levert juist deze ‘struggle in life’ en dan met name de ‘bad times’ vaak de meest mooie en intense muziek op. Earle kampte in het verleden met vele vormen van verslaving waarover hij overigens openhartig zingt in een nummer als CCKMP (‘Cocaine cannot kill my pain / Like a freight train through my vein / Cocaine cannot kill my pain / Whiskey got no hold on me / Left them chains in Tennessee’).

Hardcore Troubadour

Steve Earle weet als geen ander zijn gevoeligheid en kwetsbaarheid, maar ook zijn boosheid om te zetten in prachtige muziek en teksten. Naast songs over de ‘hard times’ in zijn eigen persoonlijke leven heeft hij ook een scherp oog voor misstanden in de samenleving. Steve Earle staat bekend als een zeer politiek geëngageerde artiest die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Zo uitte deze ‘Hardcore Troubadour’ zich zeer kritisch over de Bush-regering en de Irakoorlog. En is hij een fervent tegenstander van de doodstraf. In 2010 ontving Earle nog een onderscheiding van de NCADP, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor de afschaffing van de doodstraf in de Verenigde Staten.

Daarnaast bracht Earle met ‘Jerusalem’ en ‘The Revolution Starts Now’ twee voor de rechtse Amerikaanse country-scene controversiële albums uit. De titelsong van het laatste album werd gebruikt ter promotie van de film Fahrenheit 9/11 van Michael Moore en kwam uit tijdens de presidentscampagne van 2004 die ging tussen John Kerry en George W Bush. En in 2011 zette Earle zich tijdens zijn tour nog in voor de Occupy-beweging.

Voor de liefhebbers van americana, roots, alt-country, folk- en country-rock biedt dit concert in Paradiso de mogelijkheid deze muzikale activist – begeleid door zijn vaste band The Dukes – weer eens aan het werk te  Steve Earle is overigens de vader van singer-songwriter Justin Townes Earle (inderdaad vernoemd naar zijn muzikale held Townes Van Zandt) die wij eerder verdienstelijk aan het werk zagen in TivoiliVredenburg

Website Steve Earle

error: Content is protected !!