Stichting Vivendi verbindt

‘Kunst uit liefde voor het leven’, stichting Vivendi verbindt.

Kunst en muziek is meer dan een ervaring, het waarnemen van klanken en het loslaten van de dagelijkse sleur. In kunst en muziek ervaren we allemaal enige vorm van emotie uiteenlopend van ontroering, blijdschap en troost tot verbroedering en verbintenis. Naarmate de slijtage van de jaren toeslaat zijn deze prikkelingen en emoties niet meer voor een ieder zo toegankelijk. Vivendi richt zich met haar muziektheater-voorstellingen tot senioren en dementerende ouderen en laat hen terug gaan in de tijd van herkenning.  

Stichting Vivendi

‘Ars Gratia Vivendi’, oftewel ‘kunst uit liefde voor het leven’. Kunst en muziek verlicht en brengt tot leven. Stichting Vivendi is een initiatief van Astrid Nijssen en ontstaan uit liefde voor muziek en theater. Astrid volgde de vooropleiding lichte muziek te Arnhem en de vooropleiding aan de Fontys Dansacademie te Tilburg waarna ze twee jaar heeft gestudeerd, richting musical, aan het koninklijke Conservatorium in Brussel. Deze opleiding heeft ze uiteindelijk afgerond aan de Willem Nijholt Academie. Als stage heeft Astrid o.a. gewerkt als productie- assistente bij Rick Engelkes Producties en werkzaam geweest als regie- assistente bij ‘Harrie en twee Meesters’ van Jon van Eerd.

Middels een bijbaan als activiteitenbegeleidster bij een zorginstelling tijdens haar studie, en gebruik makend van oude films, muziek en theater, ondervond Astrid de kracht hiervan in het contact met senioren en dementerende ouderen. Muziek en theater is universeel en tijdloos, zo ook een ieders beleving. Maar die beleving is niet zo vanzelfsprekend en daar ligt de geboorte van stichting Vivendi. Aansluiting en verbinding zoeken met senioren en dementerende ouderen en door middel van prikkelingen van de zintuigen herkenningen opwekken en nieuwe en bestaande emoties laten (her-) beleven. 

Vivendi brengt diverse muziektheater voorstellingen uiteenlopend van huiskamer- tot theatervoorstellingen van 60 tot 90 minuten met eigen decor. Inmiddels met een vast team van artiesten, allen met een theater en/of muzikale achtergrond, reist het gezelschap langs diverse ouderen- en zorginstellingen door heel Nederland. Met de diverse theater concepten nemen ze je mee in de tijd der herkenning met liedjes uit de jaren ’50 en ’60 van o.a. Toon Hermans, Wim Sonneveld, Willy Alberti, Vera Lynn en Willeke Alberti.

De kracht van muziek

Het motto van LiveStreamMagazine is niet voor niets ‘The Power of Music’.  Muziek is universeel en tijdloos. Naast het bieden van ontspanning kan muziek een diepe betekenis hebben en in vele opzichten waardevol zijn. Daarom dragen wij stichting Vivendi een warm hart toe en dagen wij een ieder uit om hier aan bij te dragen middels een donatie.

Muziek roept emoties en herinneringen op. Variërend van diepe treurnis tot euforische blijdschap. Muziek raakt, ontroert, troost, heelt, verbindt en verbroedert. Dit geldt – in meer of mindere mate – voor ons allemaal.

The Power of Music

Wat muziek bijvoorbeeld kan doen met mensen die al jaren aan dementie lijden en zich niet goed meer kunnen uiten. Bij het horen van muziek zie je deze mensen weer ‘tot leven’ komen waarbij zij herinneringen die de muziek oproept weer in woorden kunnen vatten. En dit in volzinnen kunnen uitspreken en hele teksten van het nummer zingen. Een prachtig voorbeeld van wat muziek kan doen zie je in de onderstaande video en daarom heeft Vivendi onze aandacht ook meer dan getrokken.

Uitleg geven aan de kracht en betekenis van muziek en wat dit allemaal met het menselijke brein doet kunnen we beter overlaten aan deskundigen zoals  beschreven in het boek van de Amerikaanse neuroloog Oliver Sacks (Tales of Music and the Brain) en de uitleg van de Nederlandse professor Erik Scherder in de Max Masterclass-Muziek 

Website Stichting Vivendi || Doneren aan Stichting Vivendi

Tekst: Rijno Boon

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine