Nederlandse rockband levert dijk van een plaat af

The Grand East 'Movano Camerata'Alleen de cover al van ‘Movano Camerata’, het debuutalbum van de uit het Oosten van Nederland afkomstige rockband The Grand East, spreekt boekdelen. Dit album komt als een denderende fraight train op je af en je kunt maar een ding doen; op deze trein springen en je mee laten voeren op een spannende reis door het muzikale landschap van The Grand East! Machinist op deze trein is zanger Arthur Akkermans die zijn mondharmonica vanaf de eerste tonen laat spreken en de koers van het album aangeeft.

Hoewel ‘Movano Camerata’ van The Grand East vorig jaar september al het levenslicht zag is het absoluut de moeite waard om deze heerlijke plaat nog eens onder de aandacht te brengen. Ik ken de band nog vanuit de tijd dat ze als Texas Radio op de diverse podia stonden. Zoals tijdens een optreden op festival Ribs & Blues in 2014 waar ze toen al een verpletterende indruk achter lieten met hun energieke show. Maar sinds vorig jaar gaat de band onder de nieuwe naam door het leven.

Met ‘Movano Camerata’ heeft The Grand East een dijk van een album afgeleverd. Rock ’n soul met sixties & seventies invloeden en een zeer smakelijk eigen sausje. De geweldige albumopener Kiss the Devil wordt door zanger/mondharmonicaspeler Arthur Akkermans op dusdanige wijze ingezet dat je als luisteraar niets liever wil dan deze reis vervolgen. Soms wordt je meegenomen alsof je in een TGV zit om daarna het gevoel te hebben even een diesel als locomotief te hebben. Met deze track neemt de band je meteen in een wurggreep.

Indianen

Een wurggreep die alleen maar strakker wordt bij het fenomenale Water. In dit nummer komen The Doors, Allman Brothers Band en The Grand East samen! Daarentegen doet Salt Water Love Pt 1 mij denken aan wijze indianen die rondom hun vuur in een Tipi filosofisch mijmeren. Terwijl Dark Man mij verplaatst naar een louche bar met een striptease act! Hoe dan ook bezorgt dit fantastische album bij een ‘smile on my face’. Het laat mij dromen, dansen en creatief bezig zijn. Het brengt mij op een muzikale treinreis waarbij stilstaan of uitstappen geen optie is.

Hammond-orgel

Naast de zang en mondharmonica van Akkermans neemt het Hammond-orgel van Joris van den Berg in iedere song een heerlijke en voorname rol in. Over ‘Movano Camerata’ van The Grand East is door meerdere recensenten al geschreven: ‘Blind aanschaffen!’  Dit kan ik alleen maar beamen. Wat betreft optredens heeft de deelname aan de Popronde en Noorderslag de band ook geen windeieren gelegd. Inmiddels loopt de agenda met shows aardig vol. Eigenlijk logisch, want als programmeur weet je wat je met deze band in huis haalt.

Tekst & Foto: Benno Arends

Check ook het eerder gepubliceerde interview met The Grand East

error: Content is protected !!